HomeFeaturedFocusSa mai crezi ce zice Microsoft: tocmai a reinviat defunctul Windows XP,...

Sa mai crezi ce zice Microsoft: tocmai a reinviat defunctul Windows XP, oferind un patch pentru o vulnerabilitate critica in IE

image

Acum două zile vă spuneam că a fost detectată o vulnerabilitate critică în browser-ul Internet Explorer care afectează toate versiunile de IE de la 6 la 11 și că odată cu retragerea asistenței oferite pentru Windows XP toți cei ce au încă acest sistem de operare și folosesc Internet Explorer sunt expuși la un pericol maxim. Tot atunci aminteam și că teoretic Microsoft nu ar trebui să mai ofere patch-uri pentru XP.

Astăzi aflăm că Microsoft nu se ține de cuvânt: după ce a anunțat sus și tare că nu va mai oferi niciun fel de protecție și patch-uri pentru Windows XP și a îndemnat utilizatorii să facă upgrade la Windows 7 sau 8.1, schimbarea se schimbă: Windows XP e în continuare în atenția Microsoft, compania din Redmond e interesată de cum funcționează, motiv pentru care este oferit (și chiar destul de rapid) un patch pentru vulnerabilitatea din versiunile de Internet Explorer de pe Windows XP.

We have made the decision to issue a security update for Windows XP users. Windows XP is no longer supported by Microsoft, and we continue to encourage customers to migrate to a modern operating system, such as Windows 7 or 8.1. Additionally, customers are encouraged to upgrade to the latest version of Internet Explorer, IE 11.

Am luat decizia de a crea un patch pentru utilizatorii de Windows XP. Pentru Windows XP nu mai asigurăm asistență și încurajăm utilizatorii încă activi să migreze la un sistem de operare modern cum e Windows 7 sau 8.1, se menționează de către Dustin Childs, Group Manager în cadrul Response Communication la Microsoft.

Acum, decizia Microsoft trebuie să fie privită corect: pe de o parte, au anunțat că nu mai sunt interesați de Windows XP și că nu mai oferă asistență. Sunt utilizatori care au luat asta de bună și au migrat la WIndows 7 sau 8.1 nu pentru că ar fi considerat că sunt sisteme de operare mai bune, ci pentru că aveau nevoie de o confirmare că vor putea beneficia de protecție sporită. Acești utilizatori au fost mințiți efectiv de către Microsoft.

Pe de altă parte, pe internet există încă un număr semnificativ de sisteme cu Windows XP conectate și vulnerabile. O eventuală exploatare masivă a vulnerabilității din IE ar fi putut provoca pagube importante în Internet și poate că din acest motiv Microsoft a decis să mai ofere încă o dată un patch de Windows XP.

Ambele variante sunt corecte. Fiecare va interpreta după cum dorește, din punctul meu de vedere este o mare greșeală făcută de Microsoft. După multele mesaje de avertizare că odată cu încetarea oferirii de asistență lumea rămâne pe cont propriu, acum vine și zice că nu e așa.

Păi noi ce să mai credem?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Sa dam timpul inapoi cu cativa ani, pe vremea cand MS avea procese in UE legate de monopol si integrarea IE in sistemul de operare Windows. Atunci au facut un efort maxim sa arate ca de fapt IE nu e parte integranta din system si Windows-ul poate fi folosit fara problem si fara el.
    Acum vor sa si dovedeasca asta: patch-ul e de IE nu de Windows propriuzis. Te-ai gandit?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep