HomeFeaturedFocusCaravana Orange 4G a ajuns in Brasov: puteti testa si voi conexiuni...

Caravana Orange 4G a ajuns in Brasov: puteti testa si voi conexiuni 4G

WP_20140606_12_19_03_Pro

Caravana Orange 4G este de astăzi și în Brașov, mai exact în Piața Sfatului și oricine are drum pe acolo e invitat să intre în cortul special amplasat și să se informeze/testeze ce înseamnă un transfer de date 4G. Apropo, în cortul Orange o să vedeți și cele mai noi produse Samsung – tablete, smartphone-uri și să testați cam ce înseamnă o conexiune mobilă 4G.

Știați că în Brașov traficul mediu de date efectuat de un utilizator Orange este de aproximativ 250 MB/lunar? Eu speram să fie ceva mai mult în condițiile în care în Brașov există deja acoperire (bunicică) 4G și în curând 4G+. Orange zice că media pe ultima lună este de 250 MB/utilizator, cu perspective de creștere odată cu venirea vacanței de vară. E mult, e puțin?

Depinde cum privești. 250 MB pentru abonamente/servicii prepay predominant 3G e o valoare oarecum normală, consumată în special pe browsing, puțin streaming. Încă publicul nu a început să consume trafic mobil pe conexiunea mobilă, majoritatea preferând încă rețelele WiFi – abundente dacă pot să spun așa, în zona din centru a Brașovului.

WP_20140606_12_48_13_Pro

Pe câteva teste realizate chiar în interiorul cortului Orange 4G, pe aparate diferite – adică iPhone 5s/Samsung Galaxy S4/Note am văzut valori chiar și de 80 Mbps obținute pe clientul Speedtest.net. Teoretic se poate, chiar și mai bine.

În momentul de față o conexiune 4G poate să ofere un maxim de 150 Mbps de trafic, în condiții ideale, în care nu sunt mulți utilizatori de 4G conectați pe aceiași antenă simultan, făcând trafic masiv deodată. Asta se întâmplă la nivel teoretic.

Tot teoretic, o conexiune 4G are o viteză cam de trei ori mai mare decât una 3G+ (43,2 Mbps) și de 10 ori mai mare decât una 3G clasică (14,4 Mbps). Ca și mine, cred că sunteți și voi sătui să vedeți teste cu timpii necesari descărcării sau încărcării unor fișiere mari (700 MB) pe 4G – câteva zeci de secunde versus câteva minute. Ce arată de fapt asta, dincolo de faptul că dacă ai un abonament 4G cu 1,5/2 GB de trafic consumi cam 5% din el doar să faci un amărât de test.

Sună bine, dar nu asta e important. Dacă ai un abonament 4G cu 2 GB de trafic sigur nu te apuci să încarci fișiere mari pe net – poate doar dacă folosești serviciile de stocare în cloud ale operatorului și traficul îți e inclus.

Ce poți face în schimb este să asculți muzică – traficul pe Deezer de exemplu e oferit de Orange gratuit pentru un abonament Panteră 44 – și în paralel să mai faci și altceva pe telefon, fără să simți neapărat o diminuare a vitezei de transfer.

Important la final nu e neapărat ce viteze masive de upload/download obții pe 4G, pentru că în general nu faci trafic masiv de pe smartphone/tabletă punctual. Contează mai mult timpii mici de răspuns și faptul că atunci când ai nevoie de ceva (urci o poză mai mare pe vreun serviciu, descarci rapid o pagină de net etc.) se întâmplă rapid. Nu stai o veșnicie până ajungi la informația pe care o cauți.

WP_20140606_12_41_55_Pro

La nivel de acoperire, Orange zice că stă foarte bine și pe 4G în Brașov și în zonele limitrofe, detalii despre zona de acoperire se pot găsi aici. Să vedem dacă e așa, acum că 4G e lansat oficial și în Brașov.

O ultimă precizare: Julien Ducarroz, Chief Commercial Officer at Orange Romania SA a apus că în curând vine 4G+ la Orange (300 Mbps). Mai spre vară o să aflăm mai multe.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

  1. @Ariel
    Sunt de acord cu tine. Si eu am observat ca in Brasov, in anumite situatii pe Orange ori se pierde semnalul, ori se aude cu ecou. Explicatiile sunt multe, majoritatea sunt de ordin tehnic/financiar.

  2. Fără a fi cârcotaș, observ la Orange atentie deosebita pt date iar la capitolul voce sunt deficitari in multe zone intens populate din oras si județ (BV). Nu sunt singurul care am constatat ca sunt momente in care semnalul pe voce are probleme, apar distorsiuni sau chiar nu poti suna. Pe mine m-au pierdut si pentru faptul ca sunt incapabili sa-ti ofere un răspuns pertinent, te iau cu generalitati.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep