HomeFeaturedFocusOdata cu inceperea World Cup am inceput sa testez Orange TV

Odata cu inceperea World Cup am inceput sa testez Orange TV

Orange TV 001

În urmă cu aproape o lună am primit un telefon de la un vânzător de la Orange. După clasicul ”Aveți timp să stăm puțin de vorbă, pentru că am pentru dumneavoastră o ofertă de nerefuzat” mi-am zis de ce nu. ”Ascult oferta de nerefuzat”.

Domnul respectiv a început să îmi povestească despre cât de frumos e serviciul Orange TV și că oferta pe care mi-o face este peste ceea ce am acum, cu siguranță. Bineînțeles că nu se referea la preț Zâmbet. Avea în vedere calitatea serviciului. Dacă până să aduc vorba de bani, domnul a fost destul de convingător, dar la momentul prețului discuția s-a rupt.De ce aș plăti în plus? Și s-a și întrerupt convorbirea telefonică.

A trecut ceva vreme și am uitat complet de subiect până când am ajuns în magazinul Orange Store din Brașov unde am văzut Orange TV în acțiune pe unul din televizoarele aflate acolo. Dintr-una în alta, am devenit interesat. De ce nu? Doar vine World Cup 2014 și o să mă uit mai mult la TV.

image

Și iată-mă acum în postura de a testa Orange TV. Fac asta după ce am avut până acum un abonament la RDS prin decodor și mai nou cu adaptor PCMCIA pentru smartcard montat direct în televizor – un cel mai nou model LG 47LB731V pe care vi-l recomand cu încredere din două motive: WebOS e de vreo 5 ori mai rapid decât sistemul de operare ce exista înainte pe aparatele LG, iar pentru părinții cu copii măricei, funcția de recunoaștere vocală integrată cu YouTube e excepțională (nu mai pierzi vremea să introduci manual ceea ce te interesează să găsești, îi spui direct să caute. În românește!). Dar despre smart TV-ul LG 47LV731V o să vă spun mai multe în săptămânile care urmează.

Detalii și instalare

Înainte de a zice da, vreau să schimb provider-ul de televiziune (RDS) cu Orange TV m-am informat mai mult despre sistem. Ce e nevoie, cum funcționează, merge cu echipamentul de acasă?

Aici are un merit deosebit Lucian, de la Orange Store din Brașov, care mi-a dat exact detaliile pe care le cerusem. De când mi-am construit casa am avut în vedere să cablez pentru ethernet, televizor și telefon toate camerele. Întâmplător am avut nevoie și de un distribuitor, lucru ce acum, când mi-am montat Orange TV, mi-a permis să merg în paralel cu Orange și RDS.

Orange TV e un serviciu de televiziune oferit prin satelit, probabil că știți asta. Nu trebuie să vină Orange cu cablu, veți primi o antenă și un smart card. Pentru asta e nevoie bineînțeles de o antenă cu un LNB dedicat, orientată către un satelit Astra (1G 5B) și un decodor (vine în pachetul de instalare) ce apoi se leagă de televizor prin cablu HDMI (e și el inclus în pachet).

Orange TV 003

După ce m-am asigurat că am unde să montez antena cu vizibilitate spre satelit – în Brașov necesită câmp liber spre zona Dârste și în mod întâmplător singura locație ce îmi permitea montarea antenei pe casă e exact orientată așa cum era nevoie – mi-am făcut programarea de instalare. Două zile au zis cei de la Orange, băieții de la instalare au venit în prima zi, exact la ora la care discutasem că trebuie să vină. Poate că nu ar trebui să mă mai mir că încep și la noi să funcționeze serviciile așa cum trebuie…

Procesul de montare a antenei e relativ simplu dacă există spațiu și vedere liberă către satelit. Băiatul de la instalări a orientat manual antena (cred că doar două încercări i-au trebuit). Tragerea cablului coaxial nu e nici asta o problemă – rețineți că nu e nevoie de curent spre antenă ca să funcționeze.

Un alt lucru de reținut: semnalul de la LNB la decodor merge pe cablu coaxial normal. Însă nu merge în paralel cu semnalul video digital de la RDS (cel puțin așa mi s-a zis în momentul în care s-a făcut montarea) și din cauza asta l-am montat pe un fir separat. Adică nu puteți avea în casă pe același cablu coaxial și RDS și Orange TV.

Ultima operație a fost activarea smart card-ului din decodor. O fac tot cei de la serviciul de instalare, telefonic. Ar trebui să meargă repede dacă cei de la serviciul de suport Orange ar răspunde mai repede la telefoane (era vineri seara pe la 18:00 și a trebuit să stăm cam 30 de min până când a răspuns cineva).

Orange TV 006

Decodorul digital este unul Samsung, cu sigla Orange pusă pe el, pe telecomandă și pe tot software-ul din interior. Ca și p paranteză, culoarea portocalie arată chiar bine în contrast cu negrul de pe fundalul meniului.

Primul contact cu Orange TV HD

Și i-am dat drumul tocmai la timp să văd primele meciuri de la World Cup 2014 în format digital pe TVR HD. În abonamentul Universe HD (12 EUR/lunar) sunt incluse 39 de canale HD, printre care cele Discovery și Eurosport – exact ceea ce îmi lipsea după măgăria făcută de RDS cu ceva timp în urmă cu schimbarea unilaterală a ofertei. Față de oferta RDS serviciul Universe HD mai are în plus câteva canale pentru copii, vreo 3-4 canale de sport HD și încă multe pe care nu am apucat însă să le urmăresc.

image

Cel mai important în perioada asta e TVR HD și când nu sunt meciuri, Disney JR. Sunt mulțumit de cum merg. Pe TVR HD am făcut un test de vizionare în paralel Orange TV și RDS pe al meu LG 47LW980S și mai noul 47LB731V. În ambele situații pe Orange TV transmisiunea se vede ceva mai bine în ceea ce înseamnă calitatea culorilor.

image

Cu aceleași setări în televizoare, culorile emisiunilor recepționate pe Orange TV (prin decodor) și RDS (prin adaptor și smart card) sunt mai intense, imaginea poate e puțin mai întunecată. Am scăpat în mod cert de blocările de transmisiune video și audio pe care le-am mai prins pe RDS din când în când.

Orange TV 008

Decodorul dat de Orange pentru Orange TV (chiria e 3 EUR/lunar) este unul Samsung branduit Orange. Destul de lent pentru gustul meu, timpii de reacție fiind uneori chiar și mai mari de o secundă. Telecomanda e clasică, departe de a fi ergonomică (pot să fiu subiectiv pentru că m-am obișnuit cu telecomenzile LG).

Îmi place faptul că îți poți crea pe decodor până la 4 liste proprii, în care să îți pui canalele pe care le folosești mai des. Îmi place extrem de mult și faptul că dacă setezi corect din meniul principal al decodorului partea de Control Parental, automat canalele ce nu trebuie să fie văzute de cei mici sunt blocate și necesită parolă). Am înțeles că acest decodor poate să ruleze și un firmware terț, încă nu mi-am băgat nasul, dar o să o fac.

Partea de TV Guide din decodor e rapidă, cu informații suficiente oferite pentru fiecare canal în parte.

Cam asta e până acum. O să revin cât de curând și cu alte detalii despre Orange TV și ai ales despre Orange TV go, opțiunea prin care ai acces la canalele TV prin internet, pe smartphone, PC sau tabletă. Dacă vă interesează găsiți aici mai multe informații despre Orange TV și Orange TV go

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Este intimdanta o vizita la magazinul Orange- fie pentru o cartela demagnetizata, fie pentru probleme cu abonamentul, fie pentru o eventuala achizitie. Incepand de la faptul ca sistemul cu “stati la rand si veniti in functie de numarul de pe bilet” imi aminteste dureros de mult de vizitele la medicul de familie si dureaza mult, in general, sa ajungi sa vorbesti cu cineva, spiritele se cam incing…, pana la faptul ca indiferent de intentia cu care te prezinti acolo, cineva va ajunge sa incerce sa te “combine” sa iti faci un abonament.
    Orange Tv, oricum, pare o eventuala schimbare pozitiva, iar atitudinea angajatului Orange este de admirat in cazul asta, dar depinde pe cine prinzi . Intre clasicul Rds pe care multi dintre cunoscutii mei il au si Orange Tv, majoritatea ar ramane la Rds, desi e posibil ca, in stituatii deosebite, ca si World Cup-ul de exemplu, ar fi mai deschisi la aceasta idee.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep