HomeFeaturedFocus5 argumente PRO webOS pe Smart TV: simplicitate, viteza, un fel de...

5 argumente PRO webOS pe Smart TV: simplicitate, viteza, un fel de multitasking

webos

Cu adoptarea sistemului de operare webOS pe Smart TV-uri LG a reușit să schimbe semnificativ paradigma de promovare a propriilor produse în ceva modern: viteză și simplicitate. Lucruri cu care suntem obișnuiți de pe telefoane și tablete și pe care le căutăm (poate involuntar) în toate celelalte produse pe care le folosim. Partea bună este că promisiunile sunt și onorate.

“Frumusețea lui webOS constă în libertatea pe care o oferă și faptul că este extrem de simplu de folosit” a declarat In-kyu Lee, SVP și șeful LG Electronics Home Entertainment la lansarea webOS.

Un smart TV, la fel ca oricare alt gadget, are nevoie de un sistem de operare cu care să funcționeze. webOS a fost creat de compania Palm pe o structură Linux (vă mai aduceți aminte de primele agende electronice inteligente?) pentru smartphone-uri și tablete înainte ca HP să investească și să devină proprietara bunurilor Palm în 2010. Ulterior, HP a decis să facă webOS open source http://www.hpwebos.com/us/ pentru ca LG să cumpere drepturile de folosire la sfârșitul lui 2013.

Anunțată la începutul anului 2014, decizia companiei LG de a folosi sistemul de operare WebOS pe majoritatea smarttv-urilor lansate în 2014 nu a părut pentru multă lume ceva revoluționar. Faptul că un sistem de operare creat pentru dispozitivele mobile, optimizat touch, ajunge să motorizeze un Smart TV înseamnă ceva doar pentru puținii norocoși ce au pus mâna pe o tabletă HP ce rula webOS.

WebOS 020

Pentru restul, întâlnirea cu un smart TV ce rulează webOS va fi un eveniment extrem de plăcut. Vă dau cinci motive pentru care lucrul acesta se va întâmpla cu siguranță:

1. Viteză

Oricine a folosit până acum un Smart TV sau orice alt dispozitiv de tip media center cu funcții inteligente știe că în majoritatea cazurilor timpii de reacție sunt mari, ajungând uneori și la câteva secunde. Apeși pe un buton, aștepți până se întâmplă acțiunea, iarăși apeși. Îți ia o veșnicie să realizezi ceea ce ți-ai propus și din cauza asta mulți preferă să stea departe de funcțiile inteligente de pe Smart TV și să le acceseze de pe smartphone și/sau tabletă.

LG a ales să schimbe vechiul sistem de operare NetCast cu webOS și foarte bine a făcut. În special pentru un utilizator de smart tv cu NetCast, trecerea la webOS este un imens pas înainte: aproape la fel ca pe un PC puternic sau un smartphone de TOP, accesarea funcțiilor, interacțiunea cu aplicațiile se face instant. Aproape că nu mai există timpi de așteptare.

În combinație cu o telecomandă de tip Magic Remote, utilizarea webOS pe un Smart TV de nouă generație (eu am testat pe modelul 47LB731V) îți permite să te bucuri la maxim de funcțiile smart de pe televizor.

Vă recomand să mergeți într-un Media Galaxy sau Altex și să testați singuri modul în care se mișcă webOS. Veți fi plăcut surprinși.

2. Simplitate în utilizareWebOS 003

Odată cu aducerea webOS pe propriile televizoare LG oferă acum clienților săi aceleași calitați ce au făcut făcut populare produsele Palm printre pasionați: simplicitate și ușurință în folosire.

Ce înseamnă asta: activarea meniului Smart de pe un televizor cu webOS se face prin apăsarea tastei corespunzătoare de pe telecomandă – Home.

WebOS 001

În partea de jos a ecranului televizorului, peste imaginea TV o să apară un rând de icon-uri sub forma unor carduri. LG a modificat interfața touch a webOS și a creat un sistem de cartonașe corespunzătoare aplicațiilor sau funcțiilor ce trebuie activate. În orice moment utilizatorul poate să activeze aplicația dorită (selectând cartonașul corespunzător). Lista poate fi parcursă simplu de la butoanele de navigație de pe telecomandă.

Prezentarea este intuitivă și viteza remarcabilă mai ales că accesul se face pe un layer transparent, unde pe fundal se păstrează imaginea TV – este asociată cartonașului LiveTV. Utilizatorului i se oferă posibilitatea de a schimba ordinea de aranjare a cartonașelor dacă se dorește acest lucru.

Permanent, primele două cartonașe afișate în partea din stânga a ecranului sunt ultimele două folosite.

WebOS 004

Prin această modalitate simplă de schimbare între aplicații (funcționalități dacă vreți să le numiți așa) se oferă și o facilitate similară opțiunii de multitasking.

3. Un fel de multitasking

WebOS 015

Ideea de multitasking pe un Smart TV e atractivă. După cum aminteam deja, prin selecția rapidă a unui cartonaș și lansarea aproape instantanee a aplicației respective, îți este mai ușor să folosești Smart TV-ul pentru operații de tip YouTube sau poate chiar browsing decât să te întinzi după smartphone/tabletă și să controlezi de acolo conținutul de pe ecran.

Pentru asta LG m-a recâștigat în zona de Smart TV, făcând din televizor un al doilea ecran, pe care să îl folosesc atunci când am nevoie rapidă de anumite informații – treaba asta se întâmplă mai ales pe zona de YouTube și cea de browsing (vrei să găsești o anumită informație pe web nu ai decât să folosești recunoașterea vocală și să dai o căutare pe web/YouTube ca să obții ceea ce te interesează).

Ar mai fi de menționat că și conectarea cu alte aparate/surse de conținut se face tot prin intermediul cartonașelor din interfața webOS. Simplu și foarte rapid.

4. Integrarea recunoașterii vocale

WebOS 005

Combinația de recunoaștere vocală în limba română și viteza webOS ar trebui să fie un factor decisiv în alegerea unui Smart TV LG de către un părinte modern: multe din problemele și frustrările legate de accesul la conținutul multimedia vor dispărea.

Să vă dau un exemplu: copilul dumneavoastră de 4-5 ani dorește să privească un anumit desen animat/clip video de pe YouTube. Într-un scenariu obișnuit veți fi nevoiți să porniți aplicația de YouTube, să scrieți textul de căutare și abia apoi să lansați materialul video.

WebOS 006

Pe webOS există implementată o funcție de recunoaștere vocală ce merge să fie folosită cu o rată foarte bună de succes pentru căutări pe web/YouTube cât și pentru introducerea rapidă a unei adrese în browser-ul web livrat odată cu sistemul de operare.

Acum gândiți-vă că în loc să mai faceți manual toți pașii descriși mai sus învățați copilul să apese butonul de activare a recunoașterii vocale (cel identificat în mod evident cu un microfon), să rostească ceea ce dorește să caute și ulterior folosindu-se de o telecomandă Magic Remote să selecteze titlul dorit de pe YouTube.

WebOS 018

Sună bine și funcționează chiar și mai bine. În perioada următoare o să urc pe YouTube un material în care vă arăt exact cum funcționează recunoașterea vocală.

5. Rularea de aplicații pe Smart TV

La fel ca NetCast și webOS suportă instalarea de aplicații din magazinul LG și rularea lor ori de câte ori e nevoie. Deocamdată colecția nu e foarte mare, dar veți găsi aplicații de tip Deezor, Voyo, Netflix, YouTube un browser plus altele câteva.

WebOS 009

M-am jucat puțin cu un client Google Maps care m-a surprins plăcut cu viteza de randare.

Pe măsură ce colecția de aplicații va începe să prindă volum și utilitatea dată de posibilitatea de rulare pe Smart TV a unor aplicații terțe va crește. Important de știut este că și aplicațiile rulate peste webOS se bucură de aceiași viteză remarcabilă pe care o are și interfața standard.

 

Asta nu înseamnă că webOS este fără probleme. Ca la orice produs aflat la început mai e de lucru însă în mod cert schimbarea NetCast cu webOS este un mare pas înainte făcut de LG în zona de ”smart” de pe televizoarele sale inteligente și viitorul arată bine pentru coreeni.

Și câștigul imens al LG este că în acest moment au reușit să lase în urmă Samsung în ceea ce înseamnă viteza de reacție a interfeței de pe Smart TV și a ușurinței de folosire. Dacă vor mai investi și în optimizarea de aplicații – browser-ul web de exemplu ar putea să fie mult mai rapid, timpii inițiali de pornire pentru interfață să fie îmbunătățiți – atunci nici chiar cei mai cârcotași nu vor mai putea nega puterea noului sistem.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

  1. Ma incanta ideea cu implementarea unei funcții de recunoaștere vocală 😀 , mi-ar placea dar sunt doar vise ….

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep