HomeFeaturedFocusPrestigio MultiCenter Box PAB4411, MBA pentru televizor

Prestigio MultiCenter Box PAB4411, MBA pentru televizor

Da, transformă cu brio orice televizor obișnuit într-unul mai mult decât smart. Și să nu credeți cumva, tocmai datorită acestei afirmații, că un televizor smart nu ar mai avea nevoie de un box precum PAB4411. Funcțiile aduse în plus, pe care le vom analiza în amănunt în cele ce urmează, depășesc puțin această barieră. În cazul meu, Prestigio MultiCenter Box PAB4411 a făcut o pereche minunată cu un televizor LCD Samsung, de generație mai veche, căruia i-a adus un binemeritat suflu nou și câteva funcționalități de care m-am bucurat din plin.

Poate că ar fi mai corect să spunem că Prestigio MultiCenter Box PAB4411 împrumută ecranul televizorului și îl utilizează la capacitate maximă, dar parcă nu mai sună la fel de elegant. Așa că o să mergem în continuare pe varianta în care îl face mai deștept.

IMG_20140820_080229

Totul cu ajutorul unei cutii de dimensiunea unui pachet de țigări pe lungime, pătrată, care se așează discret chiar și în fața televizorului și pe care, dacă n-ar trăda-o mica antenă pentru conexiunea la rețeaua wireless, culoarea sa neagră ar camufla-o perfect în decor. E drept, decorul este cam încărcat în cazul meu. Și pentru comparație, dat fiind că ne aflăm într-o casă de nefumători, am folosit două cutii de chibrituri în loc de pachet de țigări.

IMG_20140820_080257

Mergând mai departe, dacă tot ne-am apucat de descrierea fizică a lui Prestigio MultiCenter Box PAB4411, putem să enumerăm aici prezența slotului pentru card microSD (până la 32 de GB), a celor două sloturi USB 2.0, a mufei pentru cablul HDMI, a mufei pentru cablul AV sau a celei pentru LAN.

mufe

Trebuie precizat încă din startul acestui articol faptul că m-am bucurat de un early sample pentru PAB4411. Lucru care s-a reflectat atât asupra ambalajului, total neoficial, dar mai ales asupra interfeței grafice. Vedeți mai jos două fotografii, prima cu intrfața grafică așa cum ar fi trebuit ea să arate, a doua cu cea instalată pe produsul testat de noi. Tocmai din acest motiv, nu o să deschid deloc subiectul legat de UI-ul pentru Prestigio MultiCenter Box PAB4411.

IMG_31072014_110031_newUI

IMG_20140820_080716

Ce este un TV box

Fac aici o scurtă paranteză pentru a explica ce este un TV box și la ce folosește el. Practic, dacă vreți o privire de ansamblu, este un mini PC care rulează ca și sistem de operare (cel mai adesea) un Android și care folosește televizorul pe post de monitor. Aici este practic marele avantaj în comparație cu un smart TV clasic, la sistemul de operare. Ecosistemul Android permite o gamă mult mai largă de aplicații, în timp ce un televizor inteligent este de cele mai multe ori limitat la sistemul de operare proprietar și la aplicațiile dedicate ale acestuia. Cu aceeași problemă luptă practic și LG cu al său webOS. Mergând mai departe cu ideea de mini PC, i se pot atașa mouse sau tastatură și funcționează exact ca tableta Android, dar oferă o experiență vizuală mult mai puternică, ajutat fiind de dimensiunea televizorului. În același timp, transformă televizorul într-un media-center, capabil să redea conținut multimediadiversificat de pe stickul USB sau cardul microSD.

Din punctul de vedere al specificațiilor, Prestigio MultiCenter Box PAB4411 este echipat cu un procesor quad-core Cortex A9 tactat până la 2,0 GHz, cu procesor grafic Mali 450MP8, cu o memorie RAM de 1 GB și o capacitate internă de stocare de 8 GB și cu suport pentru conexiune Bluetooth 4.0.

IMG_20140820_080449

În cele ce urmează o să trec în revistă, într-un TOP 5, cele mai importante funcții ale lui Prestigio MultiCenter Box PAB4411, care pot reprezenta, dacă generalizăm, tot atâtea motive care să justifice achiziționarea acestui TV box sau a altuia similar, mai ales în cazul în care nu sunteți posesorul unui smart TV. O să exemplific aceste funcții pe produsul testat de noi, de aceea, în cazul în care generalizați la alte produse similare, există mici riscuri ca funcționalitățile să nu se regăsească întocmai.

Funcția de media-center

Un prim beneficiu major îl reprezintă posibilitatea de a rula conținut multimedia de pe stickuri sau carduri de memorie. Afirmația este valabilă în situația în care televizorul nu are această abilitate și, așa cum v-am spus, în cazul meu această condiție a fost întrunită. Prestigio MultiCenter Box PAB4411 este dotat, așa cum am spus, atât cu slot pentru microSD, suportând până la 32 de GB, cât și cu intrare USB. Filmele în format digital, galeriile de poze, chiar și muzica în format mp3 nu vor mai reprezenta doar o utopie pentru televizorul din living.Practic, fișierele  de tip *.mkv,*.wmv,*.mpg, *.mpeg, *.dat, *.avi, *.mov, *.iso, *.mp4, *.rm, *.jpg, *.mp3, *.midi, *.wma, *.aac, *.bmp, *.gif, *.png, *.tif și multe altele, nu vor mai reprezenta doar o utopie pentru televizorul din living.

Miracast-ul

Conexiunea între smartphone și televizor am realizat-o prin intermediul aplicației WiFi Display (Miracast) Helper. Împerecherea celor două device-uri se realizează ușor și rapid. De aici încolo, orice apare pe ecranul telefonului se va regăsi și pe televizor. Nu apar probleme nici când se redă camera foto a telefonului, nici la jocuri. Mie mi-a folosit atunci când am arătat unor amici pozele de concediu, direct pe televizor. Dar pentru că am vrut să o testez puțin mai hardcore, am redat pe telefon imaginile de pe o cameră de supraveghere wireless, un Edimax IC-3116W, care mergeau prin Miracast direct pe televizor. Nu am avut sacadări ale imaginii chiar deloc.

IMAG0063

Experiența de gaming

Acest avataj pe care eu personal îl văd la Prestigio MultiCenter Box PAB4411, derivă într-o oarecare măsură din funcția evidențiată mai sus, aceea de a putea face Miracast. Android-ul este un mediu care permite accesul la un număr impresionant de aplicații, jocurile reprezentând o mare felie din total. Iar unele dintre ele sunt destul de reușite. Iar prin Miracast, Prestigio MultiCenter Box PAB4411 poate duce pe ecranul televizorului și conținutul de pe dispozitive Apple. Adică jocuri pentru iOS.

Închipuiți-vă un simulator auto la care controlați mașina prin înclinarea tabletei, iar acum mutați imaginea pe un televizor cu diagonala de un metru, sau poate chiar mai mult. Nu începe să arate a ceva interesant? O tabletă folosită pe post de volan și o imagine ceva mai apropiată de realitate, dat fiind că se va bucura de cel mai mare ecran din casă. Asta este varianta prin intermediul Miracast-ului, care funcționează fără sincope.

E drept, în cazul jocurilor rulate direct, lipsește touch-ul și atunci experiența de gaming poate avea și aspecte mai puțin plăcute. Cel puțin pentru o perioadă de acomodare. Personal nu (mai) sunt un mare gamer, dar, trebuie să recunosc, senzația de a te juca direct pe display-ul televizorului este unică. Iar dacă este indusă de un Xbox, nu prea te va mai încălzi faptul că ai acces la jocurile din Play Store. Sau, ca să fim mai aproape de realitate, te va bucura cel mai mult la portofel abilitatea lui Prestigio MultiCenter Box PAB4411 de a-ți transpune pe televizor jocurile pentru Android sau iOS.

Deschiderea către ecosistemul Android

Partea de gaming este doar o felie (importantă, ce-i drept) din ceea ce permite Android-ul în materie de aplicații. Iar Prestigio MultiCenter Box PAB4411 îi oferă televizorului dumneavoastră deschiderea către acest ecosistem patronat de Google. Cu bune și cu rele! Eu zic să le vedem pe cele bune. Și ele încep cu versiuna de Android, care în cazul nostru este un KitKat (4.4).

YouTube-ul

Aici intervine puțin și partea subiectivă. Îmi place foarte mult să urmăresc concerte ale formațiilor preferate. Iar YouTube-ul este un izvor nesecat de astfel de conținut video, pe care, în cele trei săptămâni și ceva de când mă bucur de Prestigio MultiCenter Box PAB4411, l-am explorat pe îndelete. Pentru mine personal, posibilitatea de a avea YouTube pe televizor este un motiv suficient pentru achiziția unui TV box

Marele dezavantaj: telecomanda

Bineînțeles că un astfel de produs vine și cu minusuri. Și în cazul Prestigio MultiCenter Box PAB4411, la fel ca la mai toate TV box-urile de calibrul său, telecomanda reprezintă marele inconvenient.

IMG_20140820_080503

Oferind o experiență de navigare greoaie, impune practic necesitatea unei tastaturi wireless dedicate smart TV-urilor, sau a unui kit format din tastatură și mouse. Chiar dacă cei de la Prestigio au încercat să îmbunătățească această experiență anevoioasă prin introducerea a două moduri de funcționare (cu cursor și fără), lucrurile decurg în continuare greu, iar o utilizare mai îndelungată îți va pune nervii la încercare. Practic, nu apare nici un fel de evoluție față de televizoarele smart clasice, care folosesc telecomanda proprie și reprezintă unul dintre principalele motive pentru care nu m-a înfierbântat foarte tare ideea de smart TV.

E drept, așa cum am spus mai sus, o tastatură dedicată rezolvă rapid problema. Dar aici apare problematica prețului rezultat din adunarea celor două, pentru că sincer, o tastatură este un must have atât în cazul unui smart TV cât și în cazul unui TV box. Dacă prețul crescut nu este o problemă, varianta unui air mouse poate fi luată în considerare.

Eu personal am folosit un mouse conectat la unul dintre cele două porturi USB. Initial unul clasic, cu fir, apoi unul wireless, pentru un confort mai mare. Și pot să spun că reprezintă o soluție de compromis extrem de eficientă.

IMG_20140820_080348

Am încercat și varianta utilizării aplicației dedicate a celor de la Prestigio, prin care orice device mobil poate deveni telecomandă pentru Prestigio MultiCenter Box PAB4411. Și încă una avansată. Dar nu am reușit să stabilesc o conexiune între TV box-ul meu și smartphone, via Prestigio Remote Control.

Screenshot_2014-08-12-23-37-03

Concluzie

Prestigio MultiCenter Box PAB4411 știe să facă suficient de multe lucruri astfel încât să justifice 499 de lei, preț recomandat de distribuitorul oficial. La fel ca orice alt TV box din categoria sa. Și cu atât mai mult cu cât televizorul nu este smart. De aceea, din punctul meu de vedere, poate reprezenta o alegere fericită. Mai ales dacă se împrietenește rapid cu o tastatură! Atunci, cu siguranță își va putea cuceri cu ușurință proprietarul.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep