HomeFeaturedFocusEdimax IC-3116W, supraveghere video pentru orice buzunar

Edimax IC-3116W, supraveghere video pentru orice buzunar

Vorbim despre o cameră de rețea care poate constitui o soluție eficientă pentru nevoia de supraveghere a unui spațiu sau a unei persoane, acolo unde eficiența se traduce în primul rând prin preț. Însă înainte de a trece mai departe la analiza produsului nostru, aș vrea să lămurim o scurtă chestiune pe care am dezbătut-o deja cu un amic. De ce aș avea nevoie de o cameră de supraveghere?

Lăsând deoparte scenariile care implică spații comerciale și nevoia de siguranță, apar mai nou utilități ușor inedite: supravegherea bebelușului, supravegherea bonei care stă cu bebelușul, supravegherea mașinii în parcare, a garajului sau a curții, supravegherea biroului și al angajaților și scenariile ar putea continua, în funcție de cât de pervers este fiecare. Ca un exemplu, în perioada în care am folosit Edimax IC-3116W (și a fost o perioada lunga, în care le-am testat răbdarea celor de la Edimax România), cel mai des am accesat camera atunci când am fost plecat în concediu, ea fiind orientată înspre parcare. Nu m-a interesat atât de mult starea mașinii, cât vremea din  Brașov. Dacă vă așteptați la ceva mai suculent, v-am înșelat așteptările. Vă puteți supraveghea și pisica, na!

51ia2NMCRbL._SL1500_

Din zona mai tehnică, am folosit-o și atunci când am testat smart-plug-ul Edimax SP-1101W, dar și când am testat funcția de miracast a lui Prestigio MultiCenter Box PAB4411, pentru a complica cât mai mult lucrurile.

Motive sunt multe pentru care o persoană poate avea nevoie de o cameră de supraveghere wireless. Contează foarte mult și suma de bani pe care acea persoană este dispusă să o investească într-o astfel de soluție, la fel ca și timpul investit în configurarea acestei soluții. Tocmai aici Edimax IC-3116W iese în evidență. Și asta pentru că, pe de-o parte costă 269 de lei la eMag, un preț chiar cinstit pentru specificațiile tehnice etalate, pe care le vom detalia imediat, iar pe de altă parte se instalează extrem de facil în rețea, prin wireless. Conectarea prin aplicația dedicată cu orice terminal Android sau iOS dar și pe desktop și redarea imaginilor pe care le captează pe acesta reprezintă un alt mare avantaj al acestei camere. Și dacă tot am pomenit de aplicația oficială pentru monitorizarea camerelor Edimax, ea poartă denumirea de EdiView (eu am folosit-o pentru Android, disponibilă pe Google Play, pe un HTC One M8). Taiwanezii lucrează și la EdiView II, o versiune îmbunătățită a aplicației, dar care, cel puțin deocamdată, chiar dacă este deja disponibilă în Google Play, nu suportă modelul nostru de cameră.

aplicatie ediview

Sincronizarea aplicației cu camera este intuitivă și un aspect interesant este dat de faptul că EdiView permite accesul la un număr de până la 12 camere Edimax, chiar și de modele diferite. Și prin acces o să vă rog să înțelegeți inclusiv un control al mișcării, acolo unde modelul de cameră permite acest lucru. Recunosc că nu am avut răbdarea să instalez soft-ul și pe desktop (deh, trăim într-o lume a mobilității), dar, cel puțin în teorie, ar trebui să permită același lucru.

Și, spre rușinea mea, nici controlul din browser nu l-am încercat, deși camera noastră dispune și de așa ceva.

IMAG0184

Prezentare și ambalaj

Edimax IC-3116W se prezintă la prima întâlnire decis să facă o impresie bună. Cutia de carton cu mâner de prindere conține camera propriuzisă, suportul de prindere al acesteia, care se poate adapta (prin găurile și holșuruburile pe care le conține) la prinderea direct pe perete, alimentatorul de 12 V, un cablu de rețea (UTP), necesar în momentul configurării camerei, CD-ul cu softul Edimax pentru PC precum și manualul cu instrucțiuni.

res_8840a0edcccfe880b43072e89181017f

Manual pe care l-am folosit la instalarea camerei și care m-a lămurit în două minute cum trebuie să procedez. Iar la această primă impresie a contribuit decisiv și ușurința instalării camerei (completată de configurarea rapidă și facilă a aplicației pentru Android).

Din punct de vedere fizic, camera propriuzisă cântărește aproximativ 100 de grame și are  110 x 65 x 27 milimetri.

Detalii tehnice

Din punct de vedere tehnic, Edimax IC-3116W este capabilă să filmeze la rezoluție HD (1280 x 720 pixeli) la 24 de cadre pe secundă. În teorie, pentru că în practică, în funcție de calitatea conexiunii la internet și de condițiile de luminozitate, acești parametri variază. Las o captură de ecran să vorbească despre rezoluția și PFS-urile afișate pe dispozitivul mobil.

Screenshot_2014-09-25-08-42-32

Senzorul de CMOS de un megapixel (cu obiectiv larg de 2,2 mm), care acoperă un unghi de vizualizare de 69 grade, este flancat de patru LED-uri infraroșii, dedicate filmării pe timp de noapte. Chiar dacă imaginea își pierde considerabil din calitate, ea se descură în condiții de lumină mai slabă. Însă, în întuneric mai profund, Edimax IC-3116W începe să își arate potența. E drept, am umblat puțin la setările de luminozitate, dar imaginea era destul de clară și o să vă demonstrez acest lucru cu trei poze comparative. Aceeași zonă în timpul zilei, cu lumina naturală intrând pe geam, apoi noaptea, cu luminile aprise și tot noaptea, cu toate luminile stinse (mai puțin display-ul de la notebook). Cu un plus de luminozitate direct din aplicație, imaginea din întuneric este decentă.

capturi lumina ediview

Nici cea fără intervenții nu este chiar de neutilizat. O las la dimensiune mai mare tocmai pentru a vă ajuta să înțelegeți acest lucru.

Screenshot_2014-09-24-23-48-25

Tot în partea din față, camera are trei leduri/martor pentru funcționare, conectare la rețeaua locală sau conectare prin wireless.

Pe spate, camera are doar mufa pentru alimentator, intrarea pentru cablul de rețea UTP, dar și un buton de reset, important în momentul în care se integrează camera într-o rețea nouă. Plus conectorul universal pentru suport sau trepied universal. Simplu și la obiect!

Detalii tehnice mai hardcore, găsiți aici, unde niște oameni calificați au disecat pur si simplu camera noastră.

IMAG0182

Ce îmi place la Edimax IC-3116W!

Am menționat deja prețul competititiv, am trecut în revistă și ușurința configurării și integrării camerei în rețea, completată fericit de ușurința configurării aplicației pentru dispozitive mobile. Încă odată, am folosit-o cu aplicația EdiView pentru Android. Și asta constituie încă un avantaj, posibilitatea de a vedea imaginile direct pe dispozitivul mobil. Deschiderea spre cât mai multe platforme (desktop, browser, iOS și Android) sper să se regăsească în curând și înspre Windows Phone, sistem de operare pentru dispozitive mobile aflat în creștere la noi în țară.

Suportul. Este evident dedicat prinderii în perete (lucru care îl face ușor instabil în folosirea direct pe birou) și dispune de un capăt mobil, pentru a regla cât mai bine unghiurile camerei astfel încât perimetrul care se dorește supravegheat să fie cât mai bine observat.

Eu am folosit un mini-trepied universal, din motive care au ținut de stabilitatea camerei. Am folosit-o pe birou în cea mai mare parte a timpului și am vrut să fiu sigur că nu va cădea.

IMAG0179

Îmi mai place la Edimax IC-3116W dimensiunea. Foarte apropiată de cea a unui pachet de țigări. Însă, cum nu sunt fumător și, culmea, nici nu prea am în jurul meu unul, pozele pentru comparație le-am realizat cu ceea ce am găsit la îndemână. Camera se potrivește de minune pe orice perete alb, prin culoarea în care vine, iar forma sa este, din punctul meu de vedere, mult mai interesantă decât formatul clasic, cilindric.

IMAG0180

Ce nu imi place la Edimax IC-3116W

Sunt si aici câteva chestiuni de enumerat, la care producătorul taiwanez poate să mai lucreze. Odată, mă deranjează lungimea prea mică a cablului de la alimentator. Nefiind dotată cu un acumulator propriu, camera este dependentă de o priză. Iar un cablu mai mic de 1,5 metri te limitează cu siguranţă atunci când plasezi camera. Mai ales că pentru supravegherea unor spaţii mai largi, camera trebuie plasată la înălţime, acolo unde nu prea există prize de obicei. Evident, se poate rezolva cu un prelungitor, dar parcă din punct de vedere estetic un cablu mai lung al alimentatorului ar fi fost o soluţie mult mai fericită.

Apoi, din motive destul de neclare, cel puţin din aplicaţia pentru Android, screenshoturile ies la dimensiuni foarte mici. Am încercat să detectez o setare care să le modifice, dar nu am reuşit să dau de capătul acestei chestiuni. Este păcat, pentru că imaginile live sunt afişate destul de OK pe ecranul dispozitivului mobil, deşi şi aici s-ar mai fi putut lucra. Totuși, o captură de ecran din aplicație, direct din telefon este o soluție mult mai fericită decât o captură realizată folosind funcția dedicată din aplicație. Da, ştiu, sunt destul de cârcotaş, dar imaginile de mai jos sunt grăitoare.

IMAG0072

IMAG0066

Şi tocmai pentru a nu fi acuzat de acest lucru, o să mă opresc cu reproşurile legate de acest produs la trei. Însă acesta al treilea mi se pare cel mai important. Este vorba despre funcţia de detectare a mişcării pe un perimteru prestabilit, care, se presupune, ar trebui să salveze pe un FTP înregistrarea din momentul detectării mişcării şi/sau să trimită fotografii pe email.

Motion-Triggered Snapshots & Recording se cheamă aceasră funcţie şi este descrisă cam aşa:

The powerful motion detection system built into this network camera ensures that you have evidence of a criminal event. You can pre-define an area in the monitored range for motion detection; and when motion is detected in the specified area, the network camera will produce snapshots or video footage of the event immediately.

În ciuda tuturor materialelor de marketing care scot această funcţie în faţă, eu nu am reuşit să îi dau de cap. Şi se pare că nu sunt singurul care a păţit acest lucru:

This is not true. Edimax support have said it will never do this

O spune un cititor supărat, în secţinea de comentarii a amazon.co.uk, ocazie cu care se ridică la fileu încă o deficienţă. Nu există posibilitatea de a afisa data şi ora pe imaginile filmate cu Edimax IC-3116W

Concluzii

Destul cu reproşurile, să trecem la concluzii. Produsul celor de la Edimax are un mare merit. Vine la un preţ accesibil. În lista celor de la MediaDot spre exemplu, este a doua opţiune ca preţ. Iar în lista unui doritor de supraveghere la o calitate decentă, cu posibilităţi de vizualizare a imaginilor şi pe dispozitivele mobile şi fără prea mari pretenţii de ordin tehnic, dar cu un preţ corespunzător şi cu abilitatea de a se descurca OK şi în condiţii de lumină mai slabă, ar trebui să fie printre primele opţiuni.

1 COMENTARIU

  1. Posibilitatea de a afisa data şi ora pe imaginile filmate cu Edimax IC-3116W este oferita doar in conjunctie cu aplicatia EdiView32 (desktop), disponibila aici: http://www.edimax.com/edimax/merchandise/merchandise_detail/data/edimax/global/smb_network_cameras_software/ediview32/, ultraconfigurabila, aplicatie pe care o utilizez si eu pentru 5 camere cu inregistrare continua in 720p. De asemenea nici aplicatia de pe pagina de suport a produsului si anume 16 Channel Viewer for Windows XP/Vista/7/8 (v3.0.6.5) nu ofera aceasta facilitate.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep