HomeFeaturedFocusCe este un smart plug si la ce se foloseste: Edimax SP-1101W

Ce este un smart plug si la ce se foloseste: Edimax SP-1101W

Un smart plug este un adaptor inteligent pentru priză, care le permite utilizatorilor un control foarte precis asupra aparatelor electronice și electrocasnice din locuință. Este un prim pas înspre conceptul de smart home, casa inteligentă, pe care am văzult că îl vehiculează și alți producători și despre care am vorbit destul de în detaliu atunci când am arătat că, în afară de beneficiile evidente, este supus și unor riscuri suplimentare.

IMG_20140709_185542

La modul mult mai concret, adaptorul respectiv, Edimax SP-1101W, poate fi controlat cu ajutorul rețelei wireless de acasă, de pe orice device mobil cu Android sau iOS, prin intermediul unei aplicații dedicate realizate de către producătorul taiwanez. Aplicația EdiPlug, care poate fi găsită în Play Store la link-ul de aici, permite, pe lângă controlul instant al prizei inteligente și programarea acesteia între anumite intervale orare sau pe zile, și verificarea stării, a status-ului prizei sau a prizelor din casă. Da, a prizelor, pentru că prin intermediul aplicației EdiPlug poti fi monitorizate și controlate simultan mai multe adaptoare inteligente.

aplicatie ediplug 1

Și dacă tot am vorbit de aplicație, trebuie precizat că interfața este una extrem de simplă, poate chiar prea simplă, dar foarte intuitivă. De asemenea, am întâlnit și momente, rare, ce-i drept, în care aplicația nu răspundea comenzilor și a trebuit închisă și repornită. Dintre cele bune legate de EdiPlug, aplicația de Android pentru controlul lui Edimax SP-1101W, instalarea extrem de ușoară unui nou adaptor smart, care poate ridica la un moment dat problematica securității rețelei wireless de acasă, dat fiind că cere și stochează parola acesteia. Dar, dacă de Google nu ne temem, nu cred că ar trebui să ne facem griji în legătură cu Edimax.

aplicatie ediplug 2

aplicatie ediplug 3

La ce este util Edimax SP-1101W, sau orice alt adaptor inteligent pentru priză? Situațiile pot fi multe. Îmi vin în cap posibilitatea de a porni mașina de spălat de la distanță (în situația în care nu are deja un timer propriu). Să presupunem că pleci de acasă la ora 7 dimineața și este prea devreme. Poți porni mașina de spălat de-abia atunci când consideri că nu va mai deranja pe nimeni, de pe telefonul mobil sau de pe tabletă. Direct, sau programând o oră convenabilă. Chestie valabilă mai ales în cazul modelelor de mașini de spălat mai vechi. La fel de bine poți porni aerul condiționat înainte de a ajunge acasă. Sau mașina de pâine, astfel încât la cină si ai pe masă o pâine proaspătă și caldă. Practic, nu greșim atunci când spunem că, la fel cum un TV box îți transformă un televizor obișnuit într-unbul smart (și poate chiar mai smart decât media), smart plug-ul, în cazul nostru modelul Edimax SP-1101W, îți transformă orice aparat electrocasnic într-un smart-appliance. Totul înspre ideea de smart-home, cu mențiunea că vei avea nevoie de câteva astfel de adaptoare inteligente pentru priză.

IMG_20140709_185551

De altfel, și producătorul marșează pe același concept de locuință inteligentă:

Adaptorul smart pentru priză Edimax Smart Plug Switch conectează oamenii cu locuinţele lor şi cu lucrurile pe care ei le folosesc în fiecare zi. Realizate pentru a face ca locuinţele să fie mai dinamice, mai funcţionale şi să funcţioneze mai bine în contextul unui stil de viaţă modern, adaptoarele smart le oferă utilizatorilor un control inteligent asupra tuturor componentelor electronice din casele lor. Adaptorul smart se conectează în orice priză de perete şi vă dă posibilitatea de porni/opri sau de a programa pornirea/oprirea unui dispozitiv electronic prin folosirea smartphone-ului. Este suficient să vă conectaţi adaptorul smart şi să vedeţi cum poate funcţiona pentru dumneavoastră şi pentru locuinţa dumneavoastră.

Mergând puțin mai departe (și acest scenariu îi aparține tot producătorului și se regăsește în materialele comerciale ale lui SP-1101W) poți vedea dacă copilul tău a pornit consola și se joacă (și, bineînțeles, o poți opri daca e nevoie). Sigur nu o să vezi dacă își face temele, dar aici poate ajuta un alt produs Edimax, o cameră de supraveghere wireless, despre care o să vorbim mai târziu.

Revenind la aplicație, un material video de-al producătorului ne arată cât de facilă este instalarea acesteia, dar mai ales configurarea și instalarea unui adaptor Edimax SP-1101W.

Mai jos găsiți și un material video propriu, cu produsul testat. Chiar dacă nu are calitatea celui oficial, dat fiind că a trebuit să mă descurc doar cu două mâini, cel puțin atestă că smart plug-ul folosit de noi, versiunea europeană de această dată, funcționează și poate fi controlat extrem de ușor odată ce configurările au fost făcute.

Din punctul de vedere al prețului, pe Amazon produsul costă 33 de dolari (sau 34 de euro pe Amazon.de). Cum era de așteptat, prețul este ceva mai mare în România. Aproape 200 de lei! (193 de lei pe eMag și 189 de lei la Altex). Încă o dovadă că, atât timp cât este posibil, comandatul de pe Amazon este o soluție eficientă.

IMG_20140804_081354

Prea multe despre Edimax SP-1101W nu ar mai fi de spus. Este un produs care cu siguranță își va găsi locul și utilitatea în locuința oricărui pasionat de device-uri sau de conceptul de locuință inteligentă, motiv pentru care eu îl recomand sincer. Iar dacă bariera prețului încă vă oprește, sunt convins că acesta se va mai ajusta la piața locală. Nu de alta, dar modele noi de smart plug-uri vor veni de la Edimax, este o promisiune făcută de producător.

3 COMENTARII

  1. Ar mai fi de sus:.
    – consuma 1W in standby si aproape 2 cand este activat.
    – nu memoreaza starea. daca este deconectat de la retea si apoi reconectat(pana de curent de exemplu) tot timpul va porni dezactivat (un mare minus)
    – dependenta de edimax, as fi preferat sa am control mai mare asupra lui(cea gen functii avansate)

    Astea sunt cateva din lucrurile descoperite in doar cateva minute cu aceasta “jucarie”.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep