HomeEvenimenteMicrosoft Summit 2014: cum a fost in prima zi

Microsoft Summit 2014: cum a fost in prima zi

Microsoft Summit_David Chappell, Principal, Chappell & Associates

De câteva ore a luat sfârșit prima zi a celei mai mari conferințe de IT din România: Microsoft Summit 2014. Peste 1400 de oameni au venit astăzi la Willbrook Platinum Business & Convention Center Bucharest ca să vadă ce e nou în zona de tehnologie (Microsoft) și să afle încotro merge industria.

Și cred că au avut ce vedea: dacă se pot trece ușor cu vederea primele două prezentări, să le zic așa, mai de marketing, ceea ce a urmat a fost interesant.

David Chappell, deja un ”obișnuit” în România a punctat o nouă direcție de dezvoltare a industriei: cloud. În ”Resetting Our Defaults” a încercat să aducă în lumină trei elemente active acum în zona de IT: smrtphone și tablete, SaaS și Aplicații custom în cloud. E de fapt rezultatul unor trei schimbări tehnologice ce au avut ca impact schimbarea fundamentală a IT-ului.

Microsoft Summit 2014 27

Chappell se referă la lansarea iPhone, listarea pe bursă a Salesforce și lansarea de către Amazon a serviciilor de cloud. Împreună au făcut ca industria să se schimbe semnificativ, jucători importanți să iasă de pe piață și alții tradiționali să fie obligați să se schimbe iar cei ce nu vor sau nu pot să fie aproape de dispariție.

Conform lui Chappell direcția e una singură: cloud. Deja folosim tot mai multe servicii de cloud (gmail, google, outlook, netflix etc.) și o să folosim și mai multe. De unde le luăm?

Păi în principiu avem Google, Amazon și Microsoft. Sunt cele trei companii care au un cuvânt de spus aici și pe care va trebui să le urmărim cum evoluează, pentru că orice schimbare făcută de unul îi afectează direct pe ceilalți în termeni de costuri și profit.

Ideea lui Chappell e validă, cel puțin pentru moment. Merită discutat mai în amănunt dacă există vreo cale prin care cloud-ul să nu fie inevitabil.

API-uri Office 365 și schimbări din Windows 10

Microsoft Summit 2014 29

A doua prezentare care mi-a plăcut astăzi a fost cea  a lui Ciprian Jichici, Microsoft Regional Director and General Manager, Genisoft. Nu neapărat din prisma demo-urilor ci mai degrabă din cea a impactului pe care schimbările făcute de Microsoft în Office 365 (oferirea de API-uri) vor fi benefice în zona enterprise și vor schimba paradigma de lucru. Pe scurt, prin API-urile Office 365 e posibil să se aducă funcționalități extra in soluțiile Office deja existente.

Atu-ul este că vorbim de soluțiile cross-platform. Dacă în urmă cu ceva ani era un sacrilegiu să vorbești de funcționalități suplimentare în Outlook sau Excel pe altă platformă decât Windows, azi e ceva fezabil. Pe iOS, Android și Windows/Windows Phone Office 365 poate să prospere. Iar adăugarea lor e o treabă relativă simplă.

Următoarea prezentare pe care aș vrea să o remarc este cea a lui Gicu Dobre despre Hacking Your Own Systems: Lessons Learned for Bullet-proofing Network Security. Simplă, la obiect cu multe detalii. Ethical hacking pe gustul sysadminilor.

Microsoft Summit 2014 28

Ultima prezentare la care am stat a fost cea a lui Milad Aslaner – Premier Field Engineer, Microsoft Corporation despre ce e nou în Windows 10 Technical Preview for Enterprise. Testez Windows 10 TP prin programul Windows Insider și am vrut să văd dacă sunt chestii pe care încă nu le știu, mai ales că lucrez la o prezentare cu titlu similar.

Microsoft Summit 2014 08

Ce mi-a atras atenția:

Convergenta de sistem de operare – paradigma One care are mai întâi o componentă legată de convergenta de UI: One. De la ecran mic la mare, experiența e unitară.

În ceea ce privește Windows în enterprise apare mai pregnantă ideea de control pentru interfața sistemului de operare, cu tot cu elemente de protecție legate de documente.

Dacă nu știați încă, noul Start Menu din Windows 10 TP e redimensionabil după cum dorește utilizatorul.

O altă chestie atractivă: se va putea face login cu Azure ID și nu doar Live ID.

Sunt previzionate destul de multe schimbări în zona de management pentru deployment-ul sistemelor cu Windows 10. De la suport MDM, upgrade fără probleme de la Windows 7 sau 8/8.1 la 10 (chestie care nu s-a putut în versiunile anterioare) plus compatibilitatea cu hardware-ul de pe sistemele Windows 7.

Și ultima treabă: sunt introduse trei opțiuni de instalare a aplicațiilor MODERN. Windows Store clasic, cu aplicațiile publice, un Windows Store Hosted (magazin privat, în Microsoft Store) plus Enterprise App Store, opțiunea de sideloading.

Microsoft Summit 2014 11

Multe sunt deja în Windows 10 TP 9860. Altele vor veni în build-urile următoare.

O chestie adiacentă: m-a frapat astăzi în câteva rânduri naivitatea (ca să nu zic un cuvânt mai dur) unora dintre participanții de la Microsoft Summit 2014 vizavi de produse și tehnologie.

Voi cum ați răspunde la următoarea întrebare: ”Cum se accesează cloud-ul dacă nu e Internet?”. Ce poți răspunde? Că se teleportează.

Poate totuși domnul respectiv vroia de fapt să întrebe altceva și asta i-a ieșit pe gură…

Cam asta e pentru prima zi. Mâine e o zi importantă și pentru mine. Voi susține o prezentare despre Mobile Apps în cadrul Microsoft Summit 2014 pe track-ul de developeri.

Microsoft Summit 2014 17

Dacă sunteți în zonă, vă aștept.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep