HomeGames ArenaCel mai mic joc digital de sah din lume

Cel mai mic joc digital de sah din lume

În momentul actual jocurile sunt masive. Depășesc în unele cazuri chiar și 50 de GB. Exces peste exces, fără nici o urmă de îmbunătățire la orizont, din moment ce oricum avem HDD-uri masive. Însă pe undeva prin lume încă se mai fac diverse competiții pentru construirea celor mai mici jocuri.

Unul recent, dedicat jocului de șah, a avut un câștigător surpriză. Un program numit BootChess ce a reușit să spargă un record vechi de 33 de ani pentru cel mai mic joc de șah din istorie. Ați auzit corect. Cineva a făcut, acum, un joc de șah mai mic decât unul programat pentru ZX Spectrum.

BootChess ocupă numai 487 baiți. Da, bytes. Mai puțin de un kilo. Și rulează pe cam orice. Cum s-a reușit această minunăție? În primul rând, nu are grafică, fiind redat în ASCII, ca Rogue și alte jocuri clasice. Și este scris în Assembly. Probabil vă gândiți că nu are un AI, de asta este atât de mic, dar are AI. Îl poți juca împotriva calculatorului. Un joc de șah, cu AI, pe 487 bytes.

Dacă vreți să vedeți jocul în acțiune, îl puteți descărca de aici, și dacă sunteți curioși să vedeți cum arată codul său, îl puteți găsi aici, scris și comentat, de creatorul său, Olivier Poudade.

Material preluat de pe Games Arena

1 COMENTARIU

  1. Asadar Bill Gates a avut dreptate, se poate programa destept iar programele sa fie mici?! De fapt programele care au dus omul pe luna nu cred ca erau de ordinul sutelor de MB/GB.
    Felicitari creatorului (in principal pentru AI)

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep