HomeFeaturedFocusReview Asus Zenfone 2: combinatie de Intel Atom Z3580, 4 GB RAM...

Review Asus Zenfone 2: combinatie de Intel Atom Z3580, 4 GB RAM si Android la un pret bun

Asus Zenfone2 03

Ce se întâmplă când Asus decide să ia platforma Intel Atom Z3580 cu 4GB RAM împreună cu un CPU Quad-Core la 2.3 GHz și Android? Iese Zenfone 2, un smartphone modern cu display de 5.5 inci (rezoluție 1080 x 1920 pixeli), Dual SIM la un preț foarte bun. Pe hârtie specificațiile arată excelent, dar cum este în realitate acest smartphone? Merită să dați banii pe el?

Haideți să vedem.

Pentru 2015 Asus a decis să ducă mai departe seria Zenfone cu o serie de trei modele de aparate cu aspect similar dar configurații și diagonală a display-ului diferite. Între ele se evidențiază flagship-ul Asus, adică modelul Asus Zenfone 2 (Z00AD) cu 4GB RAM pe Intel Atom Z3580, display de 5.5 inci și CPU Quad-Core la 2,3 GHz, cel despre care o să vorbim în ceea ce urmează.

Asus Zenfone2 40Asus Zenfone2 17

Aspect clasic, formă rotunjită

Asus Zenfone 2, varianta cu display de 5.5 inci (5.47 mai exact) are o construcție clasică: un display cu rezoluție de 1080 x 1920 pixeli care ocupă 70,1% din suprafața frontală, fără niciun buton hardware, dar cu butoane de control touch fixe, instalate în zona inferioară. Display-ul e prins în carcasă foarte bine, bordura fiind extrem de mică (poate 1 mm) motiv pentru care suprafața părții frontale pare aproape fără niciun fel de denivelare. E valabil și pentru fâșia de plastic striat din partea inferioară.

Asus Zenfone2 25

În zona superioară a părții frontale avem fanta pentru difuzor sub care tronează sigla ASUS, camera frontală și fantele pentru senzorul de lumină ambientală și proximitate.

Asus Zenfone2 23

Lateralele lui Asus Zenfone 2 sunt complet netede, fără niciun fel de buton care să îi strice aspectul – doar în zona din dreapta jos există o mică fantă necesară pentru a putea deschide capacul carcasei.

Asus Zenfone2 21

Pe marginea inferioară Asus Zenfone 2 are slot-ul pentru microUSB (încărcare și transfer de fișiere) plus microfonul.

Asus Zenfone2 20

Sus avem butonul de pornire/oprire și slot-ul pentru jack-ul audio.

Asus Zenfone2 27

După cum puteți observa, construcția carcasei este curbată, mai subțire spre margini și mai groasă pe mijloc. Multe aparate moderne au adoptat un astfel de design.

Asus Zenfone2 31

Pe spatele lui Asus Zenfone 2 (detașabil) există fanta pentru difuzor (în zona inferioară) plus siglele ASUS și Intel.

Privit mai îndeaproape, spatele lui Asus Zenfone 2 aduce destul de mult cu construcția adoptată de LG pe modelele sale din sera G: adică butonul de volum poziționat central, fix sub lentila camerei foto. Asemănarea se oprește aici, butonul de pornire oprire fiind absent. Elementele de pe capacul carcasei lui Zenfone 2 sunt închis de LED-ul dual Flash aflat fix deasupra lentilei, aliniat cu butonul hardware de pornire și slot-ul microUSB.

Asus Zenfone2 18

Asus a decis să nu folosească un model unibody pentru Zenfone 2. Din acest motiv capacul de plastic al carcasei poate fi scos relativ simplu ca să ofere accesul la cele două slot-uri microSIM și cel microSD și evident la baterie. Doar că treaba asta e cu steluță: deși e inetrschimbabilă bateria nu poate fi scoasă chiar ușor fiind nevoie de deschiderea câtorva șuruburi pentru a realiza asta.

Asus Zenfone2 42

Combinația de plastic, sticlă și o mică bordură metalică fac din Asus Zenfone 2 un aparat de 152.5 x 77.2 x 10.9 mm care arată bine de oriunde l-ai privi. Cârcotașii vor zice că nu e la fel de aspectuos ca un Galaxy S6, One M9 sau un LG G3, doar că eu replic simplu: dar nici prețul lui Zenfone 2 nu e la fel de mare ca al celor menționate mai sus, cu alte cuvinte undeva trebuia umblat dacă s-a dorit realizarea unui smartphone care să aibă performanțe și totuși să fie vândut la aproape jumătate de preț față de flagship-urile momentului.

Pentru a putea vedea mai bine cum arată Asus Zenfone 2 m-am gândit că merită să fie pus în perspectivă – adică alături de un Lumia 1520 (primul din stânga), LG G4, Asus Zenfone 2, HTC One M9 și HTC One M8. Așa se poate observa mai bine dimensiunea și forma, inclusiv tipul display-ului.

Asus Zenfone2 01

Privit din altă perspectivă: de sus în jos avem HTC One M8, HTC One M9, LG G4, Asus Zenfone 2, Lumia 1520.

Asus Zenfone2 04

Și din lateral: de sus în jos avem HTC One M8, HTC One M9, LG G4, Asus Zenfone 2, Lumia 1520

Asus Zenfone2 06

Cred că acum aveți o idee mai clară despre cum arată și cum e construit Asus Zenfone 2.

Display: 5,5 inci IPS Full HD, dar se putea mai bine

Zenfone 2 este în momentul de față flasgship-ul Asus în zona de smartphone-uri Android. Display-ul său de 5.5 inci cu rezoluție Full HD de 1080 x 1920 pixeli și o densitate de 403 inci e unul bun pentru standardele actuale. Culorile sunt prezentate fidel, touch-ul merge foarte bine, constrastul e bun.

IPS-ul e implementat foarte bine, culorile de pe ecran se văd la fel de oriunde și sub orice unghi veți privi pe display.

Asus Zenfone2 12

Pentru folosirea în interior, cu lumină artificială display-ul lui Asus Zenfone 2 este excelent. Situația se schimbă destul de mult când este necesar să fie folosit în lumină artificială – aici se vede că nivelul de luminozitate putea să fie mult mai bun și că informația e uneori ilizibilă când ecranul este ținut direct în soare puternic.

Asus Zenfone2 13Asus Zenfone2 15

Pus alături de prețul aparatului, display-ul de pe Zenfone 2 este unul foarte bun, niciun alt aparat de generație nouă la preț similar nu cred că oferă aceiași calitate.

Hardware: în jurul platformei Intel Atom Z3580

Știu că mulți își pun speranțe mari în tehnologia Intel Atom pentru zona de smartphone-uri. Asus a decis că merită să se folosească de ea (probabil și ajutată de niște oferte de nerefuzat pentru componentele Intel folosite de Asus în alte produse) pentru a crea Zenfone 2. Modelul de 5.5 inci arată exemplar pe hârtie: 4 GB RAM, 32 GB pentru stocare, ecran de 5.5 cu rezoluție Full HD, CPU Quad-Core la 2,3 GHz, GPU PowerVR 6430, suport microSD cu până la 64 GB și o cameră frontală de 13MP.

Asus Zenfone2 33

Conectivitatea e asigurată de suportul dualSIM (microSIM) 4G, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 cu A2DP și EDR, GPS, NFC, microUSB și receptor radio FM.

Pe zona de senzori Asus Zenfone 2 beneficiază de senzor de proximitate, luminozitate, accelerometru, compass și giroscop pentru ca bateria din dotare să fie una generoasă – 3000 mAh pe tehnologie Li-Po.

Pasionații de specificații vor găsi pe plac oferta Asus din Zenfone 2. Dincolo de rezoluția display-ului (doar Full HD) și platforma Intel nimic nu pare a fi mai prejos decât ceea ce găsim în interiorul produselor de top din zona Android.

Software: Asus ZenUI și Lollipop 5

Pe partea de software Zenfone 2 vine cu Android 5.0 cu o interfață personalizată AsusUI plus o grămadă de aplicații mai mult sau mai puțin utile. Unele dintre ele merită să fie prezente pe Zenfone 2, pe altele le văd mai degrabă ca un set de bloatware cu care eram obișnuit mai degrabă pe PC decât pe smartphone.

Asus Zenfone2 screen 02Asus Zenfone2 screen 01Asus Zenfone2 screen 03Asus Zenfone2 screen 04

Interfața AsusUI este una fluidă atât în meniuri cât și prin aplicații. Am apreciat integrarea de opțiuni suplimentare în zona de setări și în bara de notificări a Android-ului – deja ideea de a oferi acces rapid la diverse switch-uri pentru activarea/dezactivarea de senzori și conexiuni e o treabă pe care o practică cu succes și LG, Samsung sau HTC.

Asus Zenfone2 screen 06Asus Zenfone2 screen 05

Shell-ul nu e schimbat major la fel cum nu este schimbată nici selecția standard Android de aplicații pentru browsing, email, redare video etc.

Asus Zenfone2 screen 07Asus Zenfone2 screen 08

Am fost puțin surprins să văd că Asus Zenfone 2 are capabilitate de folosire a unei huse cu Circle Case. Software-ul detectează automat acest tip de husă și permite folosirea doar a unei bucăți de ecran pentru afișarea de informații – veți gpsi foarte utilă această facilitate pe măsură ce veți folosi aparatul. Merge excelent în combinație cu soluțiile de management pentru baterie.

Asus Zenfone2 46Asus Zenfone2 45

Dintre aplicațiile terțe puse pe Asus pe Zenfone 2 veți folosi ASUS Cover (detectează o husă și permite smartphone-ului să funcționeze ca atare).

Asus Zenfone2 screen 12Asus Zenfone2 screen 13

Pentru Auto-Start Manager veți găsi utilitate, nu mă îndoiesc de asta: setați manual ce aplicații au voie să pornească automat pe Android. O analiză și selecție manuală va duce la economisirea unei cantități importante de energie. Pe de altă parte, combinația de Auto-Start Manager și Cleaner nu e deloc indicată.

Știu că mulți folosesc CCleaner în ideea că îi ajută să golească memoria și să aibă viteză pe smartphone – adevărul este că acest tip de aplicații, ca și pe PC nu fac altceva decât să ocupe inutil memoria și resursele. Aruncați de curiozitate o privire în consumul de energie să vedeți cât vă mănâncă acest tip de ”ajutoare” pe Android.

Asus Zenfone2 screen 14Asus Zenfone2 screen 15

Asus mai oferă o aplicație de tip Kids Mode ce odată activată lasă copii să folosească în siguranță smartphone-ul pentru acele tipuri de activități pe care NOI le selectăm. Avem apoi un mini editor de filme și o soluție My Asus de conectare rapidă cu centrul de suport.

Asus Zenfone2 screen 16Asus Zenfone2 screen 17

Interesante, dar nu foarte utile, sunt modurile de economisire a energiei introduse pe Asus Zenfone 2 via Batteru modes. Inițial am fost bucuros că există așa ceva, dar după ce am folosit câteva combinații am ajuns la concluzia că prezența lor e cam inutilă, sporul de autonomie câștigat prin folosirea acestor addon-uri fiind infim.

Asus Zenfone2 screen 20Asus Zenfone2 screen 21

Văd că e un trend printre producătorii de smartphone-uri ce au și PC-uri sau alte aparate pe piață să ofere soluții de interconectare. Asus oferă Party Link pentru transferul de poze, webstorage cu 5 GB în cloud pentru stocare de poze plus o aplicație ce transformă smartphone-ul în touchpad pentru PC.

Asus Zenfone2 screen 18Asus Zenfone2 screen 26

Asus Zenfone2 screen 23Asus Zenfone2 screen 27

Pe lângă ele veți mai găsi și o soluție de creare de albume foto, ZenMotion pentru adăugarea de funcționalități bazate pe gesturi pe smartphone.

Asus Zenfone2 screen 19Asus Zenfone2 screen 28

Din nou, două aplicații utile pentru pasionați sunt cele de selecție și personalizare a temei folosite pe shell-ul AsusUI plus cea de configurare a display-ului din punct de vedere al temperaturii de culoare.

Asus Zenfone2 screen 25Asus Zenfone2 screen 24

Toate acestea împreună cu Android-ul de pe Zenfone 2 ocupă aproape 7 GB, destul de mult după părerea mea (pe Samsung Galaxy S6 și pe HTC One M9 sistemul de operare Android ocupă la rândul lui destul de mult, peste 8 GB).

Screenshot_2015-06-14-18-34-01

În aceste condiții unii ar zice că dotarea software de pe Zenfone 2 este una foarte bună. Nu și eu, părerea mea este că Asus a depus efort inutil în încărcarea cu bloatware și a uitat ce e mai important: utilizatorul are nevoie de elemente integrate, de o interfață cursivă nu de mii de aplicații care fac diverse lucruri – pe astea le poate descărca oricând din Google Play dacă are nevoie!

Camera foto: 13 MP și o colecție interesantă de pluginuri

Pentru zona de multimedia Asus Zenfone 2 e echipat binișor dat fiind gama de preț în care se găsește. Camera foto principală este de 13 MP, se descurcă bine în multe situații ajutată fiind și de elementele software adăugate (inspirat de data asta) de către Asus. Rezoluția maximă este de 4128 x 3096 de pixeli cu opțunue HDR și înregistrare video Full HD la 30 fps.

Asus Zenfone2 screen 10

Din suita de moduri de funcționare se selectează cel dorit, se face poza și se urmărește rezultatul.

Asus Zenfone2 screen 09

Cine nu vrea să apeleze la modurile de fotografiat/filmat predefinite are acces la o zonă de setări manuale de unde poate modifica parametrii camerei foto.

Asus Zenfone2 screen 11

Cum fotografiază Asus Zenfone 2? Haideți să vedem câteva exemple.

P_20150611_082858P_20150613_101641P_20150613_104428P_20150613_105643_DF

P_20150613_113029_DF

P_20150613_130549

Panorama:

P_20150613_130628_PN

Facilitatea de depth of field in actiune:

P_20150614_115347_DF

iar pentru video:

De cele mai multe ori rezultatele sunt bune, probleme apar atunci când lumina ambientală nu e cea mai bună. Una peste alta camera de 13 MP a lui Zenfone 2 nu o să vă dezamăgească.

Pe partea audio, difuzorul de pe spatele aparatului nu e tocmai cel mai indicat mijloc de a asculta muzică. E suficient pentru nevoi minimale.

Performanță: aproape de flagship-urile momentului

Dacă ar fi fost să ne ghidăm strict după specificațiile hardware, adică frecvențele de lucru pentru procesor și cantitatea de memorie disponibilă Asus Zenfone 2 ar fi fost cu siguranță unul dintre cele mai performante smartphone-uri lansate în ultima perioadă în zona Android.

Cum punem mereu la îndoială ceea ce spun producătorii testele ne-au arătat că performanța lui Zenfone 2 e bună în anumite situații și mai puțin bună în altele.

Asus Zenfone2 36

Pentru un test pur de putere de calcul a procesorului (Benchmark PI) Zenfone 2 în varianta Quad-Core e aproape de One M9, adică la 140 ms.

 

benchmark pi

În testul sintetic Quadrant Standard începe să se vadă diferența de tehnologie între platforma Intel și cea Qualcomm: Zenfone 2 e aproape de un LG G2 mini, departe de One M9 sau Galaxy S6.

quadrant

Situația revine în favoarea lui Zenfone 2 într-un test de browsing: Browsermark. Aici comportamentul smartphone-ului Asus e mai bun decât al multor flagship-uri.

browsermark

iar pentru celebrul AnTuTu, rezultatul e interesant: Zenfone 2 se comportă binișor cu un scor apropiat de Note 4 sau Samsung Galaxy S6.

antutu

Trăgând linie, Zenfone 2 s-a comportat mult mai bine decât ne-am așteptat, diferența de performanță față de flagship-urile momentului nu e chiar foarte mare, cu un raport preț/performanță excelent în favoarea lui Zenfone 2.

Din păcate toată această performanță pălește când vine vorba despre autonomie. Cu o baterie de 3000 mAh Zenfone 2 arată foarte bine în specificații, doar că atunci când e pus la treabă nu reușește să confirme.

Pe mine, într-o utilizare cu un singur SIM (Vodafone 4G) nu m-a ținut o zi de folosire. Pe un test simplu în care am ascultat radio pe 4G, cu ecranul dat cu luminozitatea la minim și opțiunile de power saving active, am obținut 4 ore și 47 de minute de autonomie. E foarte puțin de la o așa configurație. În plus, și pe WiFi consumul de energie este foarte mare, după cum vedeți în istoricul de mai jos extras după o zi normală de utilizare, Androidul suge extrem de mult curent.

Screenshot_2015-06-13-21-41-26

Poate doar sample-ul avut de mine să se fi comportat așa. Va trebui să aflu în perioada următoare.

Vestea bună este că Asus oferă și o baterie externă de 10000 mAh ce poate fi folosită pentru încărcarea lui Zenfone 2 – încărcarea durează cam 3 ore, cei 10000 mAh fiind suficienți pentru trei încărcări complete, treabă ce vă oferă practic o autonomie de peste o zi în condiții de folosire intensivă.

Asus Zenfone2 48

Concluzie: Zenfone 2 e o alegere perfectă ținând cont de preț

Zenfone 2 e un smartphone Android interesant. Lăsând la o parte bloatware-ul software și faptul că rezoluția Full HD nu poate rivaliza cu cea de pe un flagship, Asus a făcut o treabă bună. la 1500 de lei cei interesați primesc un smartphone DUAL SIM cu o cameră bună și performanță foarte bună, adică la jumătate din prețul plătit pe un S6 ai în mână un produs care e undeva la 75-80% din capacitatea smartphone-ului de la Samsung.

Asus Zenfone2 09

E drept, nu arată la fel de bine, dar asta e o chestiune de gust.

Plusurile vizibile de pe Zenfone 2, pe lângă prețul foarte bun sunt cei 4GB RAM, calitatea camerei foto, display-ul IPS și performanța în aplicații. La minusuri trec în primul rând autonomia dezamăgitoare, bloatware-ul pe care trebuie să îl suportați, faptul că se încălzește și uneori veți fi în situația în care nici nu îl veți putea încărca (încercați o combinație de radio pe 4G cu încărcătorul pus, vara) și poate aspectul puțin cam clasic.

Dar la final Zenfone 2 trebuie evaluat din prisma prețului, iar la 1500 1649 de LEI nu are adversar în zona Android pentru un produs de generatie noua! Păcat că operatorii nu s-au implicat să îl aducă în România, un preț subvenționat l-ar fi făcut să fie un produs excepțional.

 

Informații: Asus

Preț: aproximativ 1500 1649 LEI la liber

 

PRO CONTRA
+ camera foto in anumite conditii
+ performanta
+ 4GB RAM
+ pret
– se încălzește
– mult bloatware
– design clasic
– autonomia
Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep