HomeFeaturedFocusStiati ca pe Nexus 5X poti avea mereu cea mai recenta versiune...

Stiati ca pe Nexus 5X poti avea mereu cea mai recenta versiune de Android? Va arat cum se face asta!

Nexus 5X Android flash

Știați că aparatele din seria Nexus sunt special concepute pentru a funcționa mereu cu cea mai recentă versiune de Android? Doar că nu de fiecare dată update-urile automate ajung rapid pe aparate din momentul în care Google le anunță ca fiind disponibile pentru download.

Nexus 5X este un super smartphone din 2015 și are avantajul că e foarte versatil, pe el putând fi instalate oricând cele mai noi imagini de Android, publicate oficial de Google (vezi aici lista lor) sau făcute de entuziaști (vezi ROM-urile de pe XDA).

Acesta lucru e de fapt diferențiatorul dintre aparatele făcute de partenerii Google și vândute sub numele de Nexus și celelalte de pe piață: mereu oferă cea mai bună experiență Android. Există și o explicație: aceste aparate versatile ar trebui să fie folosite de dezvoltatorii de aplicații să își testeze produsele în diferite scenarii, cu diferite versiuni de Android.

Și mai e ceva: aparatele Nexus oferă experiența pură Android, la performanțe maxime și fără implicarea diferitelor soluții de personalizare introduse de producătorii de aparate – shell-uri, aplicații terțe care îngreunează aparatul, reclame sau mai știu eu ce.

Deși pare ceva SF, procesul prin care Nexus 5X poate să beneficieze rapid de cel mai nou Android sau de un ROM personalizat nu e foarte complicat. Necesită puțină atenție și un set minim de cunoștințe de operare pentru PC și dacă vă încumetați, o să vă arăt cum puteți să faceți și voi asta.

Sunt trei pași mari pe care trebuie să îi urmați. Operația în sine e clară și nu ar trebui să vă ridice probleme. Totuși, vă sfătuiesc să citiți de câteva ori articolul de față înainte de a vă apuca de treabă pentru că oricând există riscul ca ceva să nu meargă bine, treabă ce ar putea să vă blocheze aparatului.

Și nu uitați să vă faceți copii de siguranță pentru fișierele importante de pe aparat (inclusiv email-uri și poze).

1. Deblocarea bootloader-ului și instalarea de drivere

A). Primul lucru ce trebuie făcut este să vă asigurați că aveți instalat pe PC cea mai recentă versiune a Android SDK ce poate fi descărcată de pe Android Development website. După ce descărcați pachetul și îl despachetați, porniți interfața Android SDK și descărcați cele mai recente imagini Android.

Când totul e gata, notați-vă locația unde ați dezinstalat pe disc Android SDK, iar de acolo identificați directorul Platform Tools.

B). Acum trebuie să activăm modul developer din setările Android ale aparatului Nexus ca să putem folosi opțiunea USB debugging.

Pentru asta deschideți Settings, mergeți la About Phone și apăsați de șapte (7) ori pe Build number (MMB29K). După câteva apăsări veți vedea că apare un mesaj care să vă zică cât mai aveți până să deveniți developer.

Când ați primit mesajul de felicitare înseamnă că modul Developer de pe Android a fost activat.

Din Settings veți vedea că a apărut o nouă categorie de opțiuni denumită Developer options. Intrați în ea și de sub Debugging activați Debug mode when USB is connected.

usb debug

Și pentru că deja aveți un aparat care are instalat Android 6.0.1 Lollipop fiți siguri că și funcția OEM unlocking: Allow the bootloader to be unlocked este activată.

Acum conectați aparatul Nexus 5X la PC folosind cablul USB to Type C. Cel din pachetul Nexus 5X este Type C to Type C așa că probabil veți avea nevoie de un cablu nou, similar cu cel de mai jos – puteți găsi unul pe conectica.ro la 25 de lei.

 

83600

În mod normal Windows-ul va trebui să detecteze aparatul și pe ecranul lui Nexus 5X să vedeți un mesaj în care vi se cere confirmarea că se face o conectare USB debugg.

C). Deblocarea bootloader-ului

E momentul să deblocăm bootloader-ul aparatului Nexus 5X, adică să îi spunem sistemului de operare că nu mai vrem protecție și vrem să punem versiuni personalizate.

Închideți aparatul apăsând pe butonul Power. Acum porniți-l și continuați să țineți apăsată combinația de Power și Volum Jos.

Alternativa mai simplă ar fi să porniți o sesiune Command Prompt pe Windows cu drepturi de Administrator, să navigați către directorul Platform Tools din interiorul Android SDK și acolo să scrieți următoarele comenzi:

adb devices

Așteptați să vedeți că aparatul este conectat și apoi dați comanda prin care aparatul să intre în modul Bootloader menu. Adică:

adb reboot bootloader

Pe Nexus 5X, în partea de jos a ecranului veți vedea că aparatul nu este încă pregătit pentru instalarea manuală de versiuni Android: DEVICE STATE – locked. Doar în cazul în care deja l-ați deblocat va fi DEVICE STATE – unlocked.

Acum putem să dăm comanda prin care deblocăm bootloader-ul de pe Nexus 5X ca să putem instala versiuni noi de Android și să îi permitem să le folosească.

ATENȚIE! Comanda va reseta aparatul la setările din fabrică și asta va duce la ștergerea datelor de pe smartphone. Nu treceți mai departe până nu vă asigurați că ați făcut backup la fișierele importante.

Acum, scrieți în fereastra Command Prompt din Windows următoarea comandă:

fastboot oem unlock

Veți vedea că apare o fereastră de dialog care vă cere confirmarea că vreți să faceți deblocarea. Apăsați butonul Volum sus ca să confirmați și apoi pe Power ca să aplicați comanda.

După ce se termină operația mai e nevoie să ieșiți din modul bootloader. Faceți asta scriind în fereastra Command Prompt de pe PC comanda:

fastboot reboot-bootloader

Verificați dacă DEVICE STATE este acum unlocked.

2. Descărcați cea mai nouă imagine de Android pentru Nexus 5X

Acum trebuie să facem rost de cea mai recentă imagine Android publicată de Google pe site-ul său. Intrați pe https://developers.google.com/android/nexus/images și căutați zona ”bullhead”, adică numele de cod pentru Nexus 5X. Vedeți listate toate versiunile de Android publicate până acum de Google pentru Nexus 5X.

image

În momentul scrierii acestui articol cea mai recentă imagine Android este 6.0.1 cu numele de cod MMB29P, cea care are toate patch-urile pentru Android 6.0.1, ianuarie 2016. E posibil ca atunci când faceți voi operațiunea de download să fie listate și unele mai recente (adică mai mari de 6.0.1). Clic pe Link-ul din dreptul versiunii dorite și descărcați pachetul. Eu un fișier compresat tar.gz de aproape 918 MB ce începe cu ”bullhead”.

Instalați-vă (Dacă nu aveți deja) un WinRAR și despachetați conținutul arhivei. Mutați apoi fișierele extrase din arhivă în directorul Platform Tools din Android SDK de pe disc.

Observați că există două fișiere .img (Bootloader și radio), două .sh (comenzi Linux), unul .bat și unul .zip.

Ne interesează cele cu .img și cel cu .zip.

3. Instalarea celui mai nou Android pe Nexus 5X

Aproape am terminat.

Cu Nexus 5X încă legat de PC prin cablul USB to Type C și meniul Bootloader activ, mergeți pe PC în fereastra Command Prompt activă (ar trebui să fie deschisă în Platform Tools din Android SDK, dacă nu este, deschideți una nouă și scrieți adb devices așteptând să se realizeze conexiunea).

E momentul să punem noul Android pe Nexus 5X așa că scrieți comanda:

fastboot flash bootloader [bootloader file].img

Am pus [bootloader file] în locul numelui complet al fișierului cu extensia .img ce începe cu bootloader pentru că e posibil ca atunci când faceți voi operația să aibă un alt nume. De asta atunci când scrieți comanda voi să schimbați [bootloader file].img cu numele corect al fișierului .IMG ce începe cu bootloader, extras din arhiva descărcată de pe site-ul Google.

Urmăriți ce se întâmplă în fereastra Command Prompt.

Când se termină de copiat și instalat noul Android pe Nexus 5X e timpul să verificați dacă a funcționat:

fastboot reboot-bootloader

Acum e momentul să punem și noul firmware pentru cip-ul radio. Folosiți comanda de mai jos și din nou schimbați [radio file].img cu numele corect al fișierului ce începe cu radio și are extensia .img:

fastboot flash radio [radio file].img

Reporniți din nou aparatul în modul bootloader:

fastboot reboot-bootloader

iar acum scriem efectiv pe telefon noul sistem de operare Android cu comanda:

fastboot -w update [image file].zip

Nu uitați să schimbați [image file].zip cu numele corect al fișierului .zip extras din arhiva descărcată de pe site-ul Google.

Când operația e gata, Nexus 5X va reporni și probabil va dura puțin până să vedeți interfața Android. E momentul să vă conectați din nou contul GMAIL și să să reinstalați aplicațiile.

Alternativ, pasul 3 va putea fi automatizat prin simpla rulare a fișierului flash-all.bat din arhiva de pe site-ul Google cu condiția ca să vă asigurați că aparatului este deja în modul Bootloader și că bootloader-ul este deblocat (pașii 1 și 2 din articol).

Felicitări! Tocmai ați reușit să puneți cel mai nou Android pe Nexus 5X și să vă asigurați că aparatul vă oferă o experiență premium. Bucurați-vă de ea!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep