HomeFeaturedFocusCate ceva despre Continuum pe Windows 10 Mobile si Lumia 950: cum...

Cate ceva despre Continuum pe Windows 10 Mobile si Lumia 950: cum transformi smartphone-ul în laptop cu Windows 10

Lumia 950l 02

După cum probabil ați remarcat, de câteva zile am în teste un smartphone Microsoft Lumia 950 Dual SIM împreună cu un pachet pentru Continuum, adică un Display Dock și o tastatură Bluetooth Microsoft. Aceste trei produse luate împreună, plus un monitor (sau în cazul meu un Smart TV LG) oferă posibilitatea folosirii smartphone-ului și pe post de mini laptop.

Display Dock-ul, adică Microsoft Display Dock HD500 e un produs ce se vinde separat de Lumia 950 (costă la Orange cam 100 EUR) și este puntea de legătură dintre smartphone și o grămadă de periferice ce pot lucra cu sistemul de operare Windows 10 Mobile.

Este vorba despre o cutiuță, nu foarte grea, dotată cu trei slot-uri USB, un Display Port, două USB Type-C și un HDMI. Prin conectarea smartphone-ului Lumia 950 la Display Dock, acesta la priză și mai apoi la un monitor (sau smart TV) via Display Port sau HDMI, plus o tastatură, maus, eventual un stick sau HDD extern, avem deja un mini laptop funcțional.

Lumia 950l 46

Am fost foarte curios să văd și să testez acasă la mine Continuum. Microsoft promovează conceptul ca pe ceva revoluționar – să faci laptop din smartphone, e o chestie extrem de faină. Dar ai nevoie de așa ceva?

Un răspuns definitiv e cam greu de dat. Unii vor zice că nu ai nevoie, că sistemul nu îți oferă puterea de calcul de care ai nevoie. Alții vor zice că din contră, puterea de calcul e suficientă și experiența deosebită, încât să justifice renunțarea la un desktop sau un laptop de generație mai veche.

Lumia 950l 52

Părerea mea e clară: pentru cine nu are nevoie de extrem de multă putere de procesare, atunci Continuum e ceva foarte fain.

Să vă spun câteva scenarii de folosire: persoane care au un laptop (nu foarte performant) și îl folosesc pentru browsing, ascultat muzică, chat cu prietenii, email. Sau pentru cei ce călătoresc și vor să aibă un instrument cu care să răspundă mai pe larg la niște mailuri, sau să scrie niște documentații, să comunice cu prietenii (sau în scop de afaceri).

Sunt două scenarii pe care le-am testat deja în Continuum. După ce am conectat televizorul și smartphone-ul la Display Dock, iar pe acesta la curent, am putut să am acces la aplicațiile Universal WIndows Platform instalate pe smartphone, în mod de lucru desktop. DIn păcate nu toate cele pe care le am pe Lumia 950 sunt UWP, însă un Word, Excel, PowerPoint, TED, Microsoft Edge, Outlook, Movies, Skype sunt gata de a fi folosite. Îmi doresc să fie mai multe și pe măsură ce timpul trece și Windows 10 Mobile se apropie de lansare, lista crește.

Apropo de listă, dacă vreți să vedeți ce aplicații merg cu Continuum, adică le puteți folosi și pe smartphone și ca desktop, vă invit să consultați lista de aici:

Revenind, după ce am legat televizorul, am putut conecta pe Bluetooth tastatura pliabilă Microsoft și am avut deja minisistemul de care aveam nevoie.

Lumia 950l 37

Pentru câteva seri (că la birou nu am avut timp) m-am jucat cu Lumia 950, Display Dock, Microsoft Keyboard și Continuum, încercând să imi fac treaba pentru MOBzine. Ghiciți ceva?

Da, a mers. Să răspund la email via Outlook, să citesc știri cu Edge și să scriu pe site folosind tot browser-ul Edge, e o treabă ce poate fi făcută la o viteză bunicică. Pot compara experiența de lucru cu cea de pe tableta Surface 2, a cărei performanță e similară cu ceea ce mi-a oferit Continuum. Doar că trebuie să știți că Lumia 950 se cam încălzește – și asta nu doar în Continuum, ci ori de câte ori e solicitat ceva mai tare.

Din păcate, pentru că sunt obișnuit cu viteza unui MacBook Air cu Windows 10, lucrul pe Lumia 950 cu Continuum mi s-a părut la început puțin cam lent, tastatura puțin cam mică. După 3 zile de testare, m-am obișnuit și nu am mai avut aceste probleme. Ba chiar m-am bucurat să pot face un apel video Skype, ce a fost automat afișat pe televizor și nu pe ecranul telefonului, dar folosea camera frontală a acestuia.

Mi-a plăcut foarte mult să văd că un stick USB de 32 GB a fost recunoscut rapid (via File Explorer) când l-am introdus în Display Dock, la fel și un HDD extern de pe care am putut rula niște filme.

Urmează să fac niște teste pe al doilea scenariu: acela în care pleci la drum și ai cu tine doar Lumia 950, Display Dock și tastatura pliabilă. Voi găsi un hotel care să aibă în cameră un televizor (monitor) cu Display Port sau HDMI și atunci am să îmi dau seama dacă pot ”trăi” doar cu Lumia 950 și Continuum, sau am nevoie de laptop.

Voi reveni cu detalii.

Și dacă tot am zis că plec la drum cu Lumia 950, mi-am adus aminte că cineva mă întrebase de niște huse cu care poate să îl protejeze. De la MobileDirect.ro am primit spre testare trei huse de Lumia 950. Le vedeți mai jos.

Lumia 950l 58

E interesantă cea din piele, o husă Microsoft Lumia 950 Qin cu un design minimalist.

Lumia 950l 54

Dar o prefer pe cea Nillkin Frosted Shield Neagra cu folie de protecție inclusă. pentru că mi se pare mai interesantă și mai ușor de folosit. Cea din piele, care se și închide, e puțin cam greu de folosit pe specificul meu de utilizare.

Acum că am pus Windows 10 Mobile Insider Preview 10586.71 pe Lumia 950 și autonomia pare să fi crescut, e momentul să mă bucur mai mult de acest aparat.

Lumia 950l 56

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

4 COMENTARII

  1. Salut. Atunci cind va pune si un cpu Intel pe telefon, poate in totalitate smartphone lumia va fi si un pc in toata puterea cyvintului. Desi, e un inceput bun. Sincer, imi place telefonul si il pot cosidera cel mai bun/util smartphone.

  2. @cartus
    Continuum e functia ce permite folosirea pe un ecran mai mare a aplicatiilor deja instalate pe telefon. Nu este vorba despre varianta de Windows 10 de pe PC.
    In spatele Continuum sta conceptul Universa Windows Platform (UWP) care permite aceluiasi program (mai exact acelasi cod al programului) sa functioneze cu interfata de telefon, pe telefon si cu interfata de PC pe PC. Iar prin Continuum are interfata de PC folosita pe telefon.

    Windows 10 Mobile nu permite folosirea executabilelor clasice – adica nu poti pune un .exe de pe WIndows 10 de pe PC pe telefon. Doar aplicatiile (METRO) descarcate din Windows Store pot sa functioneze, iar daca ele sunt UWP, atunci ai si varianta cu interfata de telefon si cea cu interfata de PC.

    Si da, nu orice aplicatie de PC merge si pe telefon cu Continuum. Cel putin nu acum si nu in implementarea asta.

  3. Pana la urma are Windows 10 Phone edition, nu cel care se poate instala pe laptop, adica nu poti instala pe telefon chiar tot ce vrei, nu? Asta se evita la review-uri, de obicei la acest telefon, ca e de fapt o strutzocamila, nu toate executabilele care merg pe PC vor merge si pe acest telefon..

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep