HomeFeaturedFocusMomentul in care internetul nu va mai fi asa cum il stiai

Momentul in care internetul nu va mai fi asa cum il stiai

save-the-internet-640x302

Ti-ai pus vreodată problema că s-ar putea să ajungi în situația în care deși ai cumpărat un abonament de acces la Internet, el să nu îți permită să citești site-urile dorite, să vezi clipurile interesante de pe YouTube, să folosești Skype sau vreun alt serviciu de comunicare, sau mai rău, să nu îți mai dea voie să te joci online, să transferi fișiere?

Probabil că nu. Te-ai obișnuit ca aceste lucruri să fie normale, mai ales la noi, unde costul accesului la Internet cu viteză mare e unul excelent.

Ei bine, îți dau o veste nașpa: în teorie toate aceste lucruri pe care le considerăm normale, ar putea să dispară dacă nu suntem atenți și nu ne implicăm.

Poate că ți-a trecut pe la urechi termenul de neutralitatea internetului (NET NEUTRALITY) dar nu ai stat prea mult să te documentezi despre el pentru că nu te interesează. Însă acum e momentul să te intereseze și să studiezi ceva mai mult pentru că altfel s-ar putea să îți pară rău.

Ce este neutralitatea internetului?

Este un principiu prin care ISP-ii și guvernele ar trebui să trateze în mod egal accesul la internet, fără să impună tarife speciale pentru anumiți utilizatori, anumit tip de conținut, platformă, site-uri, aplicații etc. Cu alte cuvinte atunci când există neutralitatea internetului, furnizorul de serviciu de acces la internet nu are voie să aibă și să impună controlul asupra a ceea ce faci tu pe Internet.

Chestia nu a apărut ca problemă acum, ea există de prin 2005 și a luat amploare odată cu creșterea popularității serviciilor consumatoare de date, cum ar fi YouTube, Skype sau Facebook pentru că ISP-ul a trecut brusc din poziția celui ce îți oferea un serviciu (telefonia atunci) pentru care plăteai extrem de mult, în rolul unui simplu ofertant de canal de date, canal prin care alții făceau mai mulți bani decât ei.

Îmi aduc aminte că încă de pe atunci am avut câteva discuții cu oameni din industria telco pe marginea acestui subiect: de ce anumite servicii erau încă restricționate (VoIP pe vremea aia) pe conexiunile de date mobile? ISP-ul se simțea lezat că vorbești în roaming pe Skype, plătind o conexiune de date mobilă și nu un tarif de roaming, mult mai mare.

Pentru că în lume neutralitatea internetului e o treabă foarte importantă, există deja reglementări destul de clare în SUA sau India care împiedică ISP-ul să fie implicat în a promova sau bloca un anumit conținut de pe Internet.

În Uniunea Europeană, după ce o lungă perioadă de timp s-a crezut că transparența este suficientă (adică ISP-iștii puteau afecta traficul, dar trebuie sa te anunțe) odată cu Regulamentul Uniunii Europene 2015/2120 s-au introdus principii care garantează un Internet deschis (art.3). Cu toate acestea, legiuitorii europeni au lăsat 3 subiecte la nivelul Autorităților de Reglementare (cum e ANCOM în România) care pot transforma limita acestui Internet deschis.

net-neutrality

Regulamentul UE conține principii bune pentru a asigura că te poți conecta la orice alt punct din Internet fără discriminare și poți folosi orice serviciu fără nicio limitare. Cu toate acestea, anumite părți ale regulamentului ar putea fi abuzate pentru a submina neutralitatea Internetului. Legiuitorii au decis să lase responsabilitatea clarificării neclarităților din text pe seama autorităților de reglementare în telecomunicații.

De ce e rău?

Dacă neutralitatea internetului scapă din mână o să ne trezim că furnizorii de servicii de acces la internet vor începe să se joace cu banii noștri iar guvernele să înceapă să filtreze ce avem voie și ce nu avem voie să facem pe net.

Să luăm un exemplu: acum ai un abonament de date de 11 EUR care îți dă și 3GB de trafic mobil pe care îl consumi cum vrei tu. Dacă legea neutralității internetului nu va fi aplicată cum trebuie s-ar putea să te trezești că aia 3 GB îi poți folosi doar la browsing nu și pentru Facebook sau YouTube. Iar dacă vrei Facebook sau YouTube va trebui să plătești niște taxe suplimentare.

Deja se întâmplă abuzuri de acest gen: în traficul de date unii furnizori de servicii internet îți spun că traficul pe anumite site-uri/servicii nu este contorizat. În mod clar ei ”facilitează” accesarea acestor site-uri sau servicii pe alte criterii decât calitatea, inovația.

Ți-ar plăcea ca brusc ISP-ul să îți limiteze accesul la GMAIL dar nu și la iCloud, pentru că el are un contract cu Apple? Sau să îți încetinească viteza de transfer de pe Facebook, favorizând Twitter?

Eu cred că nu. Și fie că îți place, fie că nu, neutralitatea internetului te va afecta și pe mine.

Și asta e doar una din situațiile posibile ce ar putea să apară.

Ce poți face tu?

E momentul să îți spui părerea și să iei atitudine. Pe 6 iunie BEREC (Organismul Autoritatilor Europene de Reglementare in Domeniul Comunicatiilor Electronice) a publicat ghidul de implementare al Regulamentului privind neutralitatea Internetului si a lansat o consultare publică pentru discutarea acestuia. Consultarea durează până pe 18 iulie (https://www.apti.ro/publicare-draft-guidelines-berec-si-lansare-consultare), urmând ca BEREC să publice forma finală a ghidului pe 30 August 2016.

Asta înseamnă că cetățenii au avut la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a își spune părerea, iar BEREC va avea doar un pic peste o lună pentru a procesa comentariile, ajusta ghidul și apoi trece prin procedura administrativă pentru acceptarea formală a oricăror modificări făcute la forma inițială.

De asta este important să participăm cu toții la consultarea publică – https://savetheinternet.eu/ro/ și să ne spunem părerea vizavi de trei mari subiecte: Managementul traficului, Zero rating și Servicii specializate.

E important să spunem ce credem și să susținem neutralitatea Internetului, mai ales pe cele trei subiecte care încă prezintă probleme în textul propus al ghidului privind regulamentul pentru neutralitatea Internetului: serviciile specializate, managementul traficului și zero rating.

Gândește-te că nu e vorba despre o problemă minoră, e vorba despre viitorul internet-ului și dacă acum nu suntem atenți, viitorul o să fie sumbru rău, iar toate elementele ”normale” de acum s-ar putea să dispară.

 

Te invit să citești mai multe despre acest subiect și la Bogdan Manolea:

http://legi-internet.ro/blogs/index.php/despre-neutralitatea-internetului

sau

http://legi-internet.ro/blogs/index.php/ne-pasa-de-libertatea-internetului

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep