HomeFeaturedFocusRoaming gratuit in UE din 2017: partea a doua. Operatorii decid ce...

Roaming gratuit in UE din 2017: partea a doua. Operatorii decid ce si cum

talking_phone_ue

După ce în urmă cu o săptămână a sondat opinia publică cu o propunere de tarifare a roamingului de după iunie 2017, UE a revenit, de data asta cu un plan mai realist, care lasă încă loc de interpretare.

Inițial era vorba că se abolesc costurile de roaming, apoi că ele vor fi eliminate pe o perioadă de 90 de zile. Acum nu mai sunt date paliere sau perioade însă operatorii au posibilitatea de a pune costuri (limitate la 0,04 EUR / apel voce, 0,01 EUR/sms și 0,0085 EUR / 1MB ) pentru situațiile în care se abuzează de trafic în roaming. Pentru asta se vor folosi obiceiurile de acasă (sâc, cineva va monitoriza activ consumul personal) și dacă apar abateri în roaming, o să fim sesizați și ni se vor aplica taxe.

Cu un addendum că dacă operatorii dintr-o țară se vor simți amenințați de prețurile practicate de alții, din altă țară via roaming, vor putea cere acestora taxe suplimentare, ca să nu le strice piața.

Ca și precedenta propunere și asta are o mare problemă: lasă (tot) operatorii să decidă ce și cum, mai ales pe un model de comparație dintre consumul intern și cel din roaming.

Să vă zic de ce e greșit: presupunem că în România ai minute nelimitate și vreo 8 GB de trafic 4G. În mod normal consumi un maxim de 150 de minute și vreo 2-4 GB, lunar. Asta ar însemna că dacă media ta lunară (calculată pe ultimele X luni) se învârte în jurul acestor valori, ce depășește acest trafic în roaming, va fi taxat suplimentar.

Greșit! De cele mai multe ori pleci în vacanță când ești în roaming și în mod automat nu mai ești printre prieteni și nici nu ai WiFi-ul de la tine de acasă. Asta înseamnă că vei vorbi mai mult la telefon și vei face trafic mai mult de date, într-o perioadă mai scurtă.

De ce să plătești în plus? Te duci până la limitele abonamentului și după aceea ar fi normal să înceapă discuțiile legate de costuri suplimentare, nu?

Pe măsură ce ne apropiem de momentul în care taxele de roaming vor fi abolite, activitatea și propunerile UE devin din ce în ce mai interesante. Sunt foarte curios care va fi până la urmă rezultatul final.

via europa

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep