HomeFeaturedFocusHack: dronele pot sa fie doborate prin preluarea controlului pe telecomanda

Hack: dronele pot sa fie doborate prin preluarea controlului pe telecomanda

600120928.0

Pentru că în momentul de față dronele nu dispun de sisteme de securitate care să le protejeze complet de atacuri, la conferința PacSec de la Tokyo de zilele trecute am văzut cum un cercetător a găsit o metodă de a fura controlul asupra dronelor și a le aduce la sol. Se poate face asta prin exploatarea unei vulnerabilități pe frecvența telecomenzii, atât pentru dronele aflate în comerț cât și pentru unele aflate în stadiul de prototip.

În urmă cu o lună o un hack similar a fost prezentat la FTC (Federal Trade Commission) prin care trei drone au putut fi doborâte din zbor prin preluarea comenzii asupra telecomenzii. E drept, modelul dronă folosit atunci – un Parrot AR – era vechi (lansat în 2010) și că acum lucrurile stau mult mai bine din punct de vedere al securității, cel puțin un lucru e schimbat: criptarea comunicării dintre dronă și telecomandă.

În cazul de față, hack-ul e posibil cu ajutorul unui transmițător radio care citește conexiunea dintre dronă și telecomandă și poate să descifreze traficul. Din acel moment drona poate să fie la fel de ușor controlată și cu telecomanda atacatorului, iar cea originală pierde complet controlul. Hack-ul merge pe dronele care folosesc pentru comunicare protocolul DSMx – majoritar pe drone, avioane, elicoptere, mașini aflate în comerț.

Aparatul în cauză poate să identifice și amprenta de comunicare, teoretic unică pe fiecare aparat, chestie ce mai apoi poate să fie folosită în analize criminalistice vizavi de drone sau alte aparate similare. Descoperirea îi aparține lui Jonathan Andersson, manager în divizia Trend Micro TippingPoint DVLab.

Din păcate în momentul de față nu există încă un set clar de reguli de securitate pe care producătorii de drone ar trebui să le urmeze și să le implementeze vizavi de drone și comunicarea dintre acestea și telecomandă

De exemplu poliția are de foarte multă vreme instrumente prin care pot să interfereze cu semnalul telecomenzii în vederea doborârii acestora. Așa că problema e oarecum în aer: pe de o parte vrem ca dronele să fie sigure și terții să nu le poată controla, pe de alta Poliția are nevoie de soluții care să permită doborârea rapidă a dronelor ce zboară ilegal, altele decât ulii sau soluții de prindere cu plasa.

Unde se va ajunge? Deocamdată nicăieri: producătorii încearcă de capul lor să crească gradul de securitate, organismele guvernamentale fac tot posibilul să aibă soluții cu care să doboare oricând dronele comerciale ridicate ilegal în aer …

via ARS

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep