HomeFeaturedFocusCateva impresii despre Honor 7 Lite

Cateva impresii despre Honor 7 Lite

20161106_090737

Disponibilitatea lui Honor 7 Lite pe piața din România poate părea, cel puțin la prima vedere, puțin ciudată, un gest ușor neînțeles al celor de la Huawei, având în vedere asemănarea izbitoare la nivel de configurație cu Huawei P9 lite și faptul că Honor este un sub-brand al aceluiași producător chinez. Unul transformat în timp într-un nume de sine stătător. Însă dacă privim puțin mai în detaliu, gestul celor de la Huawei este unul cât se poate de firesc: oferă pieței o alternativă cu specificații aproape identice, cu un nou aspect grafic și sub un alt nume, unul care are astfel șansa de a câștiga noi adepți. În același timp, utilizatorul are mai multe variante la dispoziție. Și la fel cum poate părea că Honor 7 Lite poate mușca din piața lui Huawei P9 lite, el atrage și din potențialii clienți ai competitorilor. Am văzut că pe această zonă de preț și cu specificații destul de asemănătoare, există în România o grămadă de opțiuni pentru cumpărătorul indecis. Nu doar Huawei P9 lite este o variantă, dar și Motorola Moto G4 sau TP-Link Neffos C5 Max. Iar acum am primit la teste și un Lenovo K6. Bătaie mare!

Preferatul meu (și nu m-am ferit să o spun) până la acest moment a fost Huawei P9 lite. Dincolo de specificații, mi-a plăcut aspectul său fizic, bine finisat, subțire și finuț, dar în același timp suficient de solid. Așa că m-am bucurat destul de mult când am pus mâna pe Honor 7 Lite (cunoscut pe unele piețe și ca Honor 5c), știind că este vorba despre o configurație aproape identică, tocmai pentru că oferea o altă viziune de design. O alternativă nouă, pentru gusturi puțin diferite.

Trebuie să fac o paranteză aici și să precizez că mi se pare puțin ciudat că pentru Huawei P9 lite, producătorul chinez a ales să folosească “lite” scris cu litere mici, în timp ce în cazul lui Honor 7 Lite, scrierea pe care am întâlnit-o peste tot a fost cu “Lite”. Parcă s-a inoculat încă din denumire faptul că acest Honor 7 Lite este o variantă alternativă a lui P9 lite, tocmai pentru a satisface pretențiile diferite ale utilizatorilor.

20161105_161235

Revenind la cei doi frați, așa cum am spus deja, diferențele sunt la nivel de design. Și cum aspectul unui smartphone este o chestiune subiectivă, care ține exclusiv de gusturile utilizatorului, îmi este destul de greu să numesc un câștigător. OK, am un preferat, însă vă voi spune care ar reprezenta alegerea mea pe zona de mid-range și cu un buget limitat, doar la sfârșitul acestui material. Până atunci însă, ne vom ocupa ceva mai pe îndelete de Honor 7 Lite.

Din punctul de vedere al configurației, diferențele sunt infime. Huawei P9 lite dispune de conectivitate LTE capabilă de viteze mai mari, iar Honor 7 Lite nu are întotdeauna senzor pentru citirea amprentei digitale. În teorie, în Europa ar fi trebuit să fie disponibilă varianta fără senzor de amprentă, însă unitatea primită de noi în teste dispunea de acest feature care tindă să devină tot mai prezent pe zona de mid-range. Ba mai mult, chiar a excelat din acest punct de vedere, Honor 7 Lite fiind o nouă dovadă a faptului că viteza și calitatea senzorului pentru citirea amprentei digitale folosit de Huawei nu sunt doar texte de marketing și PR, ci chiar sunt reale.

În rest, ne-am întânit cu exact aceleași specificații tehnice:

  • Ecran IPS de 5 inchi, full HD, 1080 x 1920 pixeli, densitate 424 ppi
  • Chipset HiSilicon Kirin 650, procesor octa-core (4 x 2.0 GHz Cortex-A53 plus 4 x 1.7 GHz Cortex-A53), GPU Mali-T830MP2
  • Memorie RAM de 2 GB
  • Stocare internă de 16 GB
  • Slot micro SD (până la 256 GB)
  • Dual-SIM (slot hibrid)
  • Cameră foto principală de 13 megapixeli (f/2.0, autofocus, LED flash)
  • Cameră foto frontală de 8 megapixeli (f/2.0)
  • Acumulator lithiu-ion de 3000 mAh
  • Sistem de operare Android 6.0 Marshmallow cu Emotion UI 4.1

Așa cum se poate vedea și cum am spus-o deja, specificații tehnice identice cu cele etalate de Huawei P9 lite.

Prima surpriză mare vine din partea prețului. Honor 7 Lite în versiunea cu cititor de amprentă digitală și culoare aurie (exact ca cea testată de noi) costă 779 de lei la Media Galaxy. Un preț excelent, care s-ar putea să fie mai mic tocmai pentru că suntem încă în preajma Black Friday-ului.

honor-7-lite-media-galaxy

Prin comparație, tot la Media Galaxy, Huawei P9 lite, care acum nu mai este pe stoc, a costat 1049 lei. Iar prețul este valabil și pe eMag.ro, acolo unde telefonul este încă în stoc.

Dată fiind această diferență de preț, aș spune că Honor 7 Lite este câștigător. Pentru că gusturile legate de aspectul fizic al telefonului au un cost cam mare pentru cei care preferă P9 lite.

Și dacă tot am pomenit de diferențele de aspect, să facem puțin și o scurtă analiză a lor. Honor 7 Lite este mai mare și mai gros decât fratele său mai popular (147,1 x 73,8 x 8,3 milimetri, în comparație cu 146,8 x 72,6 x 7,5 milimetri). Este și mai greu, cu 156 grame în comparație cu 147 grame pentru Huawei P9 lite. Diferențele nu sunt sesizabile, cu excepția poate a grosimii.

La nivel de aspect, Honor 7 Lite merge pe construcție metalică. Chiar dacă nu vorbim despre o carcasă unibody, metalul domină iar plasticul este prezent doar sub formă de inserții. Colțurile sunt mult mai rotunjite, iar impresia de lucru solid, bine închegat, este prezentă și aici. Mi-a plăcut mai mult materialul folosit pentru Honor, chiar și partea de culoare, însă ca formă și grosime aș înclina înspre P9 lite.

20161106_090750

Din punctul de vedere al performanțelor, mergem și pe varianta AnTuTu Benchmark, pentru amatorii de cifre seci, cu rezultate așa cum se poate vedea mai jos. De menționat că Honor 7 Lite a scos un scor puțin mai mare decât cel al lui Huawei P9 lite. Însă eu le consider relative, așa că nu cred că trebuie să ținem prea mult cont de ele.

antutu-1

antutu-2

Dar mergem și pe definiția mea asupra performanțelor unui smartphone, care sunt cel mai bine reprezentate de experiența de utilizare într-un regim oarecum standard. Până la urmă asta contează și Honor 7 Lite reușește să facă o impresie bună. A rulat destul de cursiv toate solicitările pe care le-am avut de la el (l-am folosit ca al doilea telefon, cel de serviciu, cu mail, social media, date, conectare automată la wireless-uri), nu s-a blocat, nu s-a restartat, nu s-a încins. Per total sunt foarte mulțumit de cum s-a descurcat, singurele reproșuri pe care aș putea să i le fac fiind legate de ecran, care mi s-a părut puțin cam șters, cam lipsit de culoare și de interfața grafică, aceeași de pe P9 lite, pe care pur și simplu nu pot să o înghit. Vestea bună este că Huawei pare a fi receptiv la astfel de sugestii/critici și am citit că se vor schimba destul de multe la acest nivel.

Chiar și din punctul de vedere al autonomiei, mie mi s-a părut că Honor 7 Lite a fost peste medie. Nu de multe ori am trecut de două zile de utilizare, în condițiile în care l-am folosit destul de frecvent (așa cum am spus, a fost telefonul de serviciu, de la Integrator Soft), o performanță care merită notată.

20161106_090743

Am lăsat la final camera foto, una dintre cele mai apreciate caracteristici, din punctul meu de vedere, la un smartphone. Honor 7 Lite nu excelează, dar se descurcă mai bine decât competitorii săi amintiți mai la începutul acestui material. Senzația mea este că doar Motorola Moto G4 se apropie calitativ de fotografiile realizate de Honor 7 Lite, pe care eu unul nu am putut să îl diferențiez de fratele său Huawei P9 lite. Până la urmă vorbim de un senzor identic și de un software identic, așa că este normal ca fotografiile să fie apropiate, dacă nu similare.

Tocmai de aceea, am ales și aici o comparație cu Samsung Galaxy S7, considerat de mulți un etalon în zona de cameră foto, dar care vine dintr-o cu totul altă zonă de preț (lucrul acesta nu trebuie uitat). În partea de sus aveți poza realizată cu Honor 7 Lite, în partea de jos pe cea făcută cu Samsung Galaxy S7.

img_20161106_124628

20161106_124607

img_20161118_095957

20161118_095938

img_20161118_095658

20161118_095641

Am încercat aceeași comparație și pe timp de noapte, acolo unde Honor 7 Lite suferă puțin. Lipsa luminii puternice afectează destul de mult calitatea pozelor. Nu am insistat foarte mult, pentru că în Brașov gerul și-a făcut simțită prezența pe timp de noapte încă de acum o săptămână. Oricum, pe timp de noapte sunt recomandate setările manuale. Eu am realizat toate fotografiile, cu ambele telefoane, pe setări auto.

img_20161118_001604

20161118_001542

Pentru a vă edifica și mai mult, dacă este nevoie, aveți mai jos și alte fotografii făcute cu Honor & Lite.

img_20161106_124148

img_20161106_091047

img_20161106_124335

img_20161106_134054

img_20161120_140214

Ca și concluzie, deși îmi place mai mult cum se simte în mână Huawei P9 lite și îl prefer pe acesta atunci când vine vorba despre aspect, cred că diferența de preț m-a făcut să am un nou favorit în zona mid-range, în jurul prețului de 1000 de lei, în persoana lui Honor 7 Lite. OK, este un nume mai tânăr, dar vine până la urmă de la același producător, care merită lăudat pentru că începe să îl împingă în față și în Europa. Orice situație în care utilizatorii au la dispoziție mai multe variante de smartphone, este una fericită!

Honor 7 Lite este, consider eu (și țin să subliniez faptul că este o părere personală, pentru a nu trezi discuții aprinse), unul dintre cele mai atractive telefoane din punctul de vedere al raportului preț/specificații disponibil pe piața din România, pe canale oficiale. Mai ales la prețul actual, expus mai sus, cred că are destul de puțini concurenți.

2 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep