HomeFeaturedFocusMonitorizare Vot, sau cum poti sesiza nereguli la alegeri

Monitorizare Vot, sau cum poti sesiza nereguli la alegeri

Este un proiect al celor de la Code for Romania dedicat alegerilor parlamentare care bat la ușă și are două componente. O aplicație pentru dispozitive mobile, care este destinată doar observatorilor acreditați la această sesiune de alegeri parlamentare și în care se pot raporta în timp real toate neregulile identificate în timpul procesului electoral, dar și după încheierea acestuia, precum și un website pe care se pot raporta neregulile observate de către orice persoană cu acces la internet. Proiectului Monitorizare Vot, destinat în mod special alegerilor parlamentare din 11 decembrie, dar care va putea fi folosit și pe viitor este realizat în parteneriat cu organizațiile EFOR, Funky Citizens, Geeks for Democracy și Observatorul Electoral.

Oficialii Code for Romania au insistat mai mult pe aplicația dedicată observatorilor acreditați:

„Până acum, observatorii electorali acreditați completau situațiile cu pixul pe hârtie la final de zi. Acest lucru nu numai că era anevoios, dar întârzia și prelucrarea datelor de către organizațiile care au acreditat observatorii și, implicit, utilizarea lor. Prin această aplicație vrem să oferim observatorilor electorali soluții tehnice demne de anul 2016. Iar prin platforma online complementară ne dorim să dăm fiecărui român care merge la vot puterea de a-și face vocea auzită și de a-și îndeplini datoria de cetățean.” – Bogdan Vizureanu, manager de proiect Code for Romania.

Eu, în schimb, o să pun accentul pe site-ul www.monitorizarevot.ro, care le va permite românilor să sesizeze eventualele nereguli pe care le observă în ziua votului, în secția de votare sau în apropierea acesteia. Raportarea neregulilor se va face simplu și rapid, doar prin completarea detaliilor într-un formular, fără a fi nevoie de crearea unui cont. Platforma permite de asemenea încărcarea pe site de imagini care să însoțească sesizarea. Reclamațiile vor fi centralizate și afișate în timp real. Astfel, cetățenii pot urmări live sesizările și pot vedea cele mai frecvente situații din țară și diaspora, precum și alte statistici. Mai mult, jurnaliștii și experții electorali interesați pot studia repartizarea lor geografică și recurența lor.

Organizațiile non-guvernamentale care trimit observatori, dar și publicul larg, vor avea acces imediat după alegeri la statistici legate de neregulile sesizate de-a lungul zilei votului. Organizațiile care acreditează observatori vor putea accesa statistici precum topul județelor cu cele mai multe nereguli sesizate în ziua votului, topul sesizărilor făcute de cetățeni în funcție de specificul acestora, fie că vorbim de vot multiplu, turism electoral sau materiale de campanie distribuie în ziua de 11 decembrie și multe altele.

Vă sfătuim să utilizați pagina de web www.monitorizarevot.ro dacă observați nereguli sau chestii suspecte. Este un gest minim către un proces electoral corect și cât mai curat.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep