HomeMobileAndroidMegatest: Galaxy S8 Plus vs LG G6 vs HTC U Ultra vs...

Megatest: Galaxy S8 Plus vs LG G6 vs HTC U Ultra vs Huawei P10. Partea 3, performanta

DSC_6211

Am ajuns la etapa a treia a megatestului: Galaxy S8 Plus vs LG G6 vs HTC U Ultra vs Huawei P10. Care e cel mai rapid? Haideți să vedem!

După ce am analizat caracteristicile constructive și display-urile, azi vorbim despre performanță. În lumea Android performanța smartphone-urilor este un miraj care îmi aduce aminte de vremea când făceam intens teste de procesoare și sisteme, adică acum 10-15. Poate și din cauza asta am decis să replic cumva modalitățile de măsurarea a performanțelor PC-urilor/laptop-urilor în zona de smartphone-uri, unde la fel de importante sunt procesorul, memoria și cipset-ul aparatului.

Ca orice analiză de performanță, benchmark-ul de smartphone-uri se bazează de cele mai multe ori pe o combinație de scoruri obținute în programe care testează performanța (rezultate replicabile și nu prea) plus impresiile celui care organizează testul.

Și eu am făcut același lucru: pentru o analiză semi obiectivă am folosit mai multe benchmark-uri clasice pe Android, peste asta o să vin să vă spun impresiile mele în folosirea de zi cu zi.

Configurație

Până să ajungem să discutăm performanțele celor patru smartphone-uri din test, haideți să vedem puțin configurația lor hardware.

Galaxy S8 Plus LG G6 HTC U Ultra Huawei P10
Cipset Exynos 8890 Octa Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821 Quadcore Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821 Quadcore HiSilicon Kirin 960 Octacore
Tip CPU 4x Exynos M1 + 4 x ARM Cortex A53 2 x Kryo + 2 x Kryo 2 x Kryo + 2 x Kryo 4 x Cortex-A73 + 4 x ARM Cortex A53
Frecvență (GHz) 2,31 + 1,69 2,35 + 1,6 2,15 + 1,6 2,4 + 1,8
GPU Mali G71 Adreno530 Adreno 530 Mali G71
RAM (GB) 4 4 4 4
Stocare (GB) 64 32 64 32
Rezoluție display (pixeli) 1440 x 2960 1440 x 2880 1440 x 2560 1080 x 1920

HTC și LG au ales să își pună pe flagship-uri cipset-ul Snapdragon 821 de la Qualcomm, un cipset mai vechi, testat și nu noul Snapdragon 835 (în cazul HTC e explicabil, de prea multe ori au avut ghinion cu cipset-uri noi și procesoare care se încingeau prea tare). Samsung a adus pe Galaxy S8 propriul Exynos 8890, octacore în timp ce Huawei a venit cu al său HiSilicon Kirin 960, tot octacore. Cipsetul de pe un smartphone este ceea ce pentru PC/laptop identificăm cu placa de bază. De cele mai multe ori performanțele smartphone-urilor sunt dictate de cipset în primul rând și abia apoi de procesor și rapiditatea/calitatea memoriei RAM.

Privind doar frecvențele procesoarelor și numărul de core-uri putem foarte ușor să fim induși în eroare de termenii de marketing. Teoretic un procesor cu mai multe core-uri și frecvențe mai ridicate este mai rapid și de dorit într-un smartphone. În practică am văzut de foarte multe ori că nu este chiar așa.

Cam același lucru se întâmplă și în zona GPU-ului, procesorul care se ocupă de afișarea informației pe display. Cu cât e mai nou, cu frecvențe mai mari, cu atât e mai bine.

E important să știm toate acestea pentru că așa putem explica mai ușor următoarele scoruri obținute în benchmark-uri. Țineți cont de faptul că unele dintre benchmark-uri folosesc rezoluții standard, altele folosesc rezoluția maximă a aparatului, lucru ce poate duce la discrepanțe între rezultate.

Numai că lucrurile astea contează prea puțin pentru noi, utilizatorii. Pe noi ne interesează ca smartphone-ul să fie rapid și să meargă exact așa cum a promis producătorul că o să se întâmple.

Și asta am testat în cele ce urmează, cu aparatele setate pe performanța și strălucirea maximă, neavând Power Saver activ! str

Test 1: Jet Stream, test de rapiditate în browser

Primul test pe care l-am făcut în paralel cu cele patru smartphone-uri a fost Jet Stream. Oferă informații despre viteza potențială de randare a informațiilor în interiorul unui browser (am folosit Chrome, cea mai nouă versiune din Play Store).

DSC_6226

Și am obținut următoarele rezultate. Am acordat 4 puncte celui mai rapid, 3 următorului și tot așa până la ultimul:

Smartphone Rezultat Jet Stream (mai mare, mai bine) Punctaj obținut
Galaxy S8 Plus 57,763 3
LG G6 55,002 2
HTC U Ultra 52,804 1
Huawei P10 58,692 4

După cum se poate observa, P10 a ieșit cel mai bine, urmat la o distanță mică de S8 Plus în timp ce LG G6 și HTC U Ultra, smartphone-uri cu configurație hardware similară au punctaje diferite.

Test 2: Peacekeeper, benchmark de browser

Pentru că Jet Stream face doar o analiză de CPU am vrut să văd cum merg smartphone-urile într-un test mai real de randare în browser și m-am folosit de Peacekeeper. Și aici, punctaj mai mare înseamnă poziție mai bună. Din nou, primul clasat a luat 4 puncte, următorul 3 și tot așa până la ultimul.

DSC_6227

Smartphone Scor Peacekeeper Punctaj obținut
Galaxy S8 Plus 1302 3
LG G6 915 1
HTC U Ultra 1274 2
Huawei P10 1671 4

Din nou Huawei P10 face o treabă bună, obținând cel mai bun scor. Trebuie să menționez că în cazul acestui test, Galaxy S8 Plus, LG G6, HTC U Ultra au fost dezavantajate în fața lui Huawei P10 pentru că acesta din urmă are o rezoluție mult mai mică și automat cantitatea de informație procesată a fost mai mică.

Test 3: AnTuTu Benchmark, test sintetic

Acum trecem la lucruri mai complexe și am ales AnTuTu Benchmark. Acest program de testare analizează toate subsistemele smartphone-ului, de la CPU la memorie și GPU, trecându-l prin ”probe” care simulează folosirea în utilizare normală, jocuri și multimedia.

Teoretic datele pe care ni le oferă sunt în măsură să ne dea o imagine completă asupra performanțelor aparatelor – doar că după cum bine știți, de atâtea ori producătorii de smartphone-uri au apelat la șiretlicuri care au păcălit benchmark-urile. Așa s-a întâmplat pe PC-uri, așa se întâmplă și pe zona de telefoane.

Din acest motiv toate datele oferite de benchmark-uri trebuie să fie tratate ca atare, cu o notă de scepticism.

DSC_6229

După două rulări consecutive în care aproape toate aparatele au început să se încălzească – poate și pentru că le-am lăsat în soare direct, rezultatele sunt cele de mai sus:

Smartphone AnTuTu benchmark, mai mare mai bine Punctaj obținut
Galaxy S8 Plus 171161 4
LG G6 98086 1
HTC U Ultra 126291 2
Huawei P10 118807 3

Așa cum aminteam la începutul articolului, benchmark-urile Android ne pot oferi doar o imagine relativă a performanțelor smartphone-urilor din cauza faptului că nu sunt repetabile – adică poți rula benchmark-ul de 10 ori pe același smartphone și de fiecare dată să ai rezultate diferite. Cu atât mai mult dacă îl pui pe alt aparat și rulezi în paralel.

Din acest motiv și pe baza rezultatelor din acest test, clasamentul în funcție de performanță pe AnTuTu este: Galaxy S8 Plus, Huawei P10, HTC U Ultra și LG G6. Vreau totuși să remarc diferența foarte mare de performanță dintre primul clasat și următoarele, de aproape 50%.

Test 4: Quadrant Standard, test sintetic

Următorul test este Quadrant, tot unul sintetic, care măsoară performanța procesorului, a memoriei și a GPU-ului. Folosesc Quadrant să măsor performanța smartphone-urilor din momentul în care am început să fac teste (adică acum aproape 10 ani) și mă bazez pe datele oferite de el pentru a face un clasament, nu neapărat să compar diferențele de performanță.

Quadrant

Aici rezultatele sunt cam aceleași ca și în cazul testului precedent. Galaxy S8 Plus e cel mai rapid, destul de aproape de el este Huawei P10, LG G6 și HTC U Ultra încheie clasamentul. De remarcat că avem din nou distanță mare între S8 Plus și ultimele clasate!

Smartphone Quadrant Standard, mai mare mai bine Punctaj obținut
Galaxy S8 Plus 42720 4
LG G6 34829 2
HTC U Ultra 32853 1
Huawei P10 41080 3

Test 5: PC Mark, test sintetic

PC Mark este un alt test sintetic în care se măsoară performanța completă, într-o simulare a folosirii într-un mod mai complex a smartphone-ului. Avem teste de editare video, de lucru office plus multimedia, adică niște chestii pe care destul de puțină lume o să le facă.

Totuși, e bine să fie rulat și acest test pentru că rezultatele sale, comparate cu cele de la testele precedente, pot să ne dea o idee despre cum ar arăta cu clasament în ordinea performanței.

DSC_6232

Din nou Huawei P10 face o treabă foarte bună, reușind să iasă primul. Poate în mod surprinzător pentru multă lume, datorită rezoluției mai mici, obține punctaj mai bun. De data asta însă, smartphone-urile cu rezoluții mai mari au scoruri sensibil egale, dovadă că diferența de performanță e mică.

Smartphone Rezultat PC Mark Punctaj obținut
Galaxy S8 Plus 5192 2
LG G6 5166 1
HTC U Ultra 5341 3
Huawei P10 6172 4

Concluzie

Analizând punctajele obținute de fiecare smartphone din test ajungem la un clasament interesant. Privit strict pe punctajele obținute, clasamentul în acest test de performanță stă cam așa: Huawei P10, Galaxy S8 Plus, HTC U Ultra și LG G6. Cine are nevoie de măsurători ca să își valideze o alegere sau alta, le poate folosi.

Smartphone Punctaj Test 1 Punctaj Test 2 Punctaj Test 3 Punctaj Test 4 Punctaj Test 5 Punctaj Total
Huawei P10 4 4 3 3 4 18
Galaxy S8 Plus 3 3 4 4 2 16
HTC U Ultra 1 2 2 1 3 9
LG G6 2 1 1 2 1 7

Eu sunt însă de părere că aceste rezultate nu sunt relevante pentru că benchmark-urile Android nu sunt încă optimizate și nu pot să compare corect performanțele aparatelor ce au display-uri diferite. Problemele de măsurare existente în cazul PC-urilor/laptop-urilor apar și aici. Cele cu rezoluții mult mai mari par să fie dezavantajate în unele teste.

Din acest motiv o comparație mai apropiată de realitate ar trebui să scoată din test Huawei P10 din cauza faptului că acesta are o rezoluție mult mai mică decât celelalte (unde rămân rezoluții apropiate) și același GPU ca cel de pe S8 Plus, ori în această situație Galaxy S8 Plus ar fi câștigător detașat iar HTC U Ultra și LG G6 ar avea rezultate similare, explicabile corect și prin prisma unor configurații hardware aproape identice.

Asta nu înseamnă că minimizez performanța lui Huawei P10 – din contră, așa cum am spus și în review-ul său, are o performanță excelentă pentru prețul la care se găsește pe piață și poate să se bată fără probleme cu orice flagship Android din 2017.

Revenind la acest test, dincolo de rezultatele oferite de benchmarkuri mai este ceva, iar acel ceva înseamnă modul în care aparatul funcționează în utilizarea zilnică. Foarte puțini utilizatori (undeva sub 15%) vor putea să simtă diferențe majore între Galaxy S8 Plus, LG G6 sau HTC U Ultra atunci când fac browsing, citesc știri, își iau email-urile sau parcurg feed-urile de pe Facebook, Twitter sau orice alt client al vreunei rețele sociale.

Absolut toate aparatele pe care le-am testat merg ireproșabil cu Android 7 Nougat și launcher-ul Pixel pe care l-am instalat eu manual. Mailul, Facebook, Twitter, Flipboard, Chrome, redarea de muzică și filme merg excelent, așa că orice ați alege e o decizie bună.

Pentru toate senzația de fluiditate în meniuri și aplicații este prezentă permanent!

UPDATE: am luat în considerare obiecțiile și recomandările de la voi și am refăcut setul de teste cu rezoluțiile mai mici pentru HTC U Ultra, LG G6 și S8 Plus.

P.S.: Large Setting

Prima dată, am rerulat testele după ce a setat modul Display Large pe Android 7 Nougat (via Settings, Display) iar la S8 Plus l-am dus pe HD+ (1480 x 720).

Smartphone Jet Stream Peacekeeper AnTuTu Quadrant PC Mark
HTC U Ultra 52,622 1294 141381 35722 5325
LG G6 28,881 1058 104896 31311 5327
S8 Plus 55,378 1316 153661 42535 5407
Huawei P10 58,692 1671 118807 41080 6172

După cum se poate vedea rezultatele sunt diferite. Pentru benchmark-ul Jet Stream toate aparatele au obținut scoruri mai mici decât prima dată.

JetStream_1

Pentru Peacekeeper HTC U Ultra, LG G6 și Samsung Galaxy S8 Plus au reușit creșteri modice de performanță, nu au ajuns la valoarea obținută de Huawei P10.

Peacekeeper_1

În cazul Peacekeeper rezultatele obținute de HTC U Ultra și LG G6 sunt sensibil mai bune, în mod surprinzător Samsung Galaxy S8 Plus a avut un scor mult mai mic decât la rularea cu rezoluția maximă.

Antutu_1

Pentru ca în cazul Quadrant rezultatele obținute să fie din nou inconsistente. HTC U Ultra obține scor mai bun, LG G6 scor mai mic, Samsung Galaxy S8 Plus are un scor puțin mai mare decât în rularea cu rezoluție maximă.

IMG_20170403_191356

Iar la PC Mark HTC U Ultra are un scor mai mic, LG G6 obține un scor mai bun, la fel și Samsung Galaxy S8 Plus, totuși sub cel obținut de Huawei P10.

PCMark_1

În aceste condiții, chiar și cu aparatele setate pe rezoluția ”optimă” pentru performanță, conform setărilor din Android 7 Nougat, lucrurile nu se schimbă semnificativ.

P.S.: Default setting

Și am repetat testele cu rezoluția ”Default” oferite de setările de pe Android 7 Nougat iar la S8 Plus am ales FHD+ (2220 x 1080), obținând următoarele rezultate:

Smartphone Jet Stream Peacekeeper AnTuTu Quadrant PC Mark
HTC U Ultra 53,714 1287 131700 35442 5289
LG G6 29,518 832 92529 23402 4157
S8 Plus 54,859 1313 170755 45706 5227
Huawei P10 58,692 1671 118807 41080 6172

Asta înseamnă că nu am avut abateri semnificative între diferitele moduri de setare pentru display în cazul testului Jet Stream.

JetStream_chart

Același lucru se păstrează și în cazul benchmark-ului Peacekeeper:

Peacekeeper_chart

La AnTuTu Benchmark se văd abateri importante și diferențe mari între rulări pe mai toate aparatele:

AnTuTu_chart

Pentru testul PC Mark, HTC U Ultra a păstrat cam același scor, LG  G6 a avut fluctuații importante iar S8 Plus a variat foarte puțin. Clasamentul final nu se schimbă.

PCMark_chart

Și la final, Quadrant: și aici se văd diferențe între rulări în funcție de modul de setare al display-ului, salt spectaculos are S8 Plus unde sporul este de aproape 10%.

quadrant_chart

Așadar lucrurile nu se schimbă foarte tare atunci când alegeți să folosiți alte moduri pentru mărimea display-ului.

P.S.: Dacă vreți să vedeți și comparația între camere foto, o găsiți aici.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep