HomeFeaturedFocusDe azi avem si Windows 10 S. Ce este si tot ce...

De azi avem si Windows 10 S. Ce este si tot ce trebuie sa stiti despre el

W10S

Windows 10 S vine să completeze oferta Microsoft pentru sistemele de operare pe care partenerii OEM le pot instala pe PC-uri, tablete și laptop-uri. Lângă Windows 10 Home și Pro avem acum Windows 10 S. Practic, Windows 10 S este varianta Windows 10 Pro Creators Update (cu majoritatea funcțiilor și aplicațiilor sale, partea de 3D fiind inclusă) cu setări avansate pentru securitate, care îl fac mai sigur și mai ușor de configurat și controlat.

Poate să ruleze doar aplicațiile din Windows Store

Cea mai importantă diferență dintre Windows 10 S și versiunile Home și Pro sunt că pe primul se pot instala și folosi doar aplicațiile Universal Windows Platform, descărcate din Windows Store (cu toate că acum câteva luni am văzut că este posibil ca această restricție să fie depășită). Adică nu puteți instala aplicațiile clasice Win32 cu kit-urile clasice pornite prin Setup.exe sau Install.exe.

Nu vă speriați, Microsoft a decis să aducă această restricție abia după ce a lansat Project Centennial, soluția prin care aplicațiile clasice Win32 pot să fie convertite în UWP. Asta înseamnă că toți developerii care cred că aplicațiile lor Win32 ar putea fi folosite de elevi/studenți pe Windows 10 S, pot să le transforme în aplicații UWP și să le publice în Windows Store.

Azi Microsoft a anunțat și că Office 365 va veni în curând în Windows Store, Spotify fiind un alt candidat ce va lansa clientul în format UWP.

Partea bună legată de folosirea doar a aplicațiilor UWP este că se reduce semnificativ posibilitatea de infecție și totodată producătorii nu vor mai putea să vă umple laptop-ul cu Windows 10 S cu tot bloatware-ul de care sunt ei în stare.

Doar Microsoft Edge deocamdată

Un dezavantaj clar al Windows 10 S este că cel puțin pentru moment singurul browser care va fi disponibil este Microsoft Edge. Într-un fel palma pe care Microsoft o întoarce Google și Apple pentru nepublicarea/portarea nici până acum a produselor lor în Windows Store sub forma de aplicații Universal Windows Platform, motivul pentru care mulți spun și că platforma Windows Phone/Mobile nu a evoluat așa cum ar fi trebuit.

Altă chestie interesantă este că în Edge motorul de căutare implicit este Bing și opțiunea nu poate fi schimbată – asta nu înseamnă că www.google.ro sau orice alt motor nu poate fi folosit. Merge, doar că e nevoie să se deschidă pagina respectivă.

Posibile probleme de compatibilitate cu anumite periferice

Pentru că nu e posibil să se instaleze și să se folosească aplicații clasice Win32 e foarte posibil ca acele dispozitive periferice ce au nevoie și de alte add-on-uri în afara driver-elor, să nu funcționeze complet și corect. Am în vedere anumite imprimante, scaner-e.

S vine de la security și nu de la student

Dacă vă întrebați de la ce vine S-ul din Windows 10 S, răspunsul este securitate, simplitate, performanță superioară sau chiar suflet. Cam asta a zi s azi Terry Myerson la conferința de lansare.

Sistemele Windows 10 S pot fi integrate în Azure Active Directory

Pentru o mai bună administrare și securitate, sistemele Windows 10 S vor putea să fie adăugate în domenii Azure Active Directory, dar nu și în cele AD clasice. Explicația e simplă: Microsoft nu are de gând să vândă Windows 10 S pentru business, ci doar pentru zona academică.

Criptarea BitLocker e disponibilă

Securitatea e un lucru important și definitoriu pentru Windows 10 S, de asta funcția BitLocker e activă.

Se poate face uprade la Windows 10 Pro

Da, Terry Myerson a anunțat azi că va fi posibilă „deblocarea” Windows 10 S către versiunea Pro, chestie care se face în câteva minute și va costa 49 USD pentru upgrade direct din Store (sau prin schimbarea cheii de licențiere), sistemele care vor fi achiziționate pe canalele dedicate zonei academice vor avea upgrade-ul gratuit.

 

Pentru mine ideea de Windows 10 S sună foarte bine și nu doar pentru zona academică – de exemplu și pentru acea categorie de utilizatori care nu știe și nici nu vrea să știe prea multe despre ce înseamnă aplicații Win32 sau elemente de securitate. Pentru ei un Windows 10 S, blocat, limitat în ceea ce înseamnă numărul de aplicații posibil de instalat este o soluție foarte bună.

Chiar vreau să văd dacă Windows 10 S va fi publicat pe MSDN și să încerc să văd dacă pot transforma laptop-ul părinților mei într-unul cu Windows 10 S.

Voi ce părere aveți de Windows 10 S și de fapt, de întreg setul de anunțuri Microsoft de azi care include și laptop-urile partenerilor la 299 USD, respectiv noul Surface Laptop?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep