HomeFeaturedFocusiHunt Like, un smartphone ieftin care isi face bine treaba

iHunt Like, un smartphone ieftin care isi face bine treaba

Că piața de smartphone este într-o contiună creștere, nu cred că mai este un secret. Ba chiar mai mult, companiile de analiză spun că acest trend va continua în același ritm încă minim patru, cinci ani. Mereu m-am întrebat care este motorul acestei creșteri. Și sunt destul de sigur că, cel puțin parțial, această creștere se datorează și trecerii de la telefoanele simple către zona de smartphone. Iar în momentul în care face această trecere, un utilizator este fără îndoială atent și la prețul pe care îl alocă pentru un terminal nou. Tocmai de aceea putem spune fără să greșim că la nivel de unități vândute, creșterea pieței de smartphone se datorează și segmentului entry-level.

Iar dacă ați fost în ultima vreme în căutarea unui telefon feature, un telefon simplu, fără funcții smart, știți sigur că la nivel de preț bariera dintre telefoanele simple și smartphone este destul de neclară. Am văzut telefoane feature la niște prețuri cel puțin ciudate (fie că vorbim de Nokia, inclusiv cu noul 3310 sau de Allview), prețuri care te împing pur și simplu înspre zona de smartphone.

De ce am făcut toată această introducere? Pentru că în cele ce urmează o să vă vorbesc despre iHunt Like, un smartphone al cărui principal argument de vânzare este prețul foarte mic, un telefon vândut sub brandul propriu al magazinului online iHunt.ro, care a câștigat destul de multă popularitate în ultima vreme și pentru că are în portofoliu câteva brand-uri exotice de pe piața din China, cum ar fi LeEco, Elephone, Oukitel, Bluboo, UMi sau Vernee. Brand-uri care au arătat că pot să facă telefoane spectaculoase, cu un raport preț/specificații extrem de atractiv. Probabil că pe baza relației bune (și directe) cu producătorii de smartphone din China, cei de la iHunt s-au decis să încerce și comercializarea unor terminale sub brand propriu. Și până la urmă nu au nimic de pierdut.

iHunt Like este cel mai ieftin terminal din portofoliul acestui magazin online de telefoane și accesorii. Și probabil cel mai ieftin telefon pe care l-am testat. Doar Alcatel POP 4 pare să se apropie ca specificații, dar tot era puțin mai sus și costa ceva mai mult. Tocmai de aceea recunosc că am fost ușor sceptic în momentul în care l-am primit la teste. Însă această stare dispare rapid dacă privești acest terminal prin perspectiva prețului cerut pentru el. iHunt Like costă 295 de lei pe iHunt.ro. Și tocmai privit prin această perspectivă îți dai seama că terminalul are destule de oferit, în ciuda concesiilor evidente pe care a trebuit să le facă pentru a avea acest preț de comercializare.

Aceste concesii sunt evidente când ne uităm la configurația acestui smartphone. Cred că este momentul să trecem în revistă specificațiile tehnice complete ale lui iHunt Like:

  • Ecran: IPS 4,5 inchi
  • Rezoluție: 480 x 854 pixeli
  • Densitate: 240 dpi
  • Chipset: MediaTek MT6580M
  • Procesor: quad-core, 1,3 GHz
  • GPU: Mali-400 MP
  • Memorie RAM: 1 GB
  • Capacitate internă de stocare: 8 GB
  • Slot microSD: da
  • Camera foto principală: 8 megapixeli
  • Camera foto frontală: 5 megapixeli
  • Acumulator: 2000 mAh
  • Sistem de operare: Android 6.0 Marshmallow
  • Conectivitate: 3G
  • Dual-SIM: da
  • Altele: radio FM, GPS

De notat că avem un smartphone cu abilități dual-SIM, care poate adapta un SIM normal și un micro-SIM, dar și un card suplimentar microSD. O chestie destul de rar întâlnită în ziua de azi, care face brusc din iHunt Like un telefon cu destule abilități pe zona de muzică. Iar funcția de radio FM merge în aceeași direcție.

Contribuie aici și căștile incluse în pachet. Un pachet complet, care mai cuprinde încărcătorul, alcătuit din cablu și adaptorul pentru priză.

Automat, dacă am vorbit despre specificațiile tehnice, aducem în discuție și performanțele. Deocamdată doar pe cele din AnTuTu Benchmark, pentru amatorii de cifre seci și de comparații. Ce a ieșit vedeți în capturile de mai jos.

Din punctul meu de vedere, performanțele reflectate de AnTuTu (și de orice altă aplicație de benchmark) nu spun nimic despre experiența de utilizare în timp real. Acolo se vede cu adevărat cum performează un terminal și vom reveni în curând asupra acestui aspect la care telefonul a reușit să surprindă plăcut (mai ales prin prisma prețului de vânzare). Inițial nu am vrut să rulez AnTuTu pe iHunt Like, dar am făcut-o pentru informațiile pe care le oferă despre configurația telefonului.

Dincolo de aspectele tehnice, sunt ceva concesii și la nivel de construcție și design. Telefonul este destul de bine închegat și capacul din plastic se prinde destul de bine. Da, construcția permite detașarea capacului din spate și scoaterea bateriei. Nu sunt fanul plasticului negru și mat, însă dacă ar fi să îi reproșez ceva acestui smartphone din punctul de vedere al construcției, atunci acest lucru ar fi plasarea celor două logo-uri mari pe partea din spate, cu vopsea albă. Poate că ar fi mers ceva mai discret, mai finuț și aplicat ceva mai calitativ. Așa pare destul de ostentativ.

OK, mai am un reproș legat de design. Ecranul, care la 4,5 inchi este destul de mic, are margini destul de groase. Însă, ca o notă pozitivă, vine încă din fabrică cu folie de protecție aplicată. Oricum, aprecierea aspectului fizic al unui smartphone este o chestie subiectivă. Iar atunci când vorbim despre un telefon de 295 lei (o să tot repet chestia asta), cred că și utilizatorul poate face niște concesii.

Revenind la display, acesta are ceva probleme de vizibilitate în lumină puternică, chiar și cu luminozitatea dată la maxim. Privit frontal este OK, i se poate reproșa doar faptul că culorile se văd ușor albicioase, că imaginile de pe el sunt parcă lăptoase. Însă odată ce schimbi unghiul, ai probleme de vizibilitate și s-ar putea să te deranjeze câteodată acest lucru. Repet, se întâmplă mai ales când lumina este puternică, în exterior, dar nu doar când îl privești direct sub strălucirea soarelui. Mă rog, probabil că contribuie și rezoluția mică.

Însă rezoluția aceasta mică, în combinație cu dimensiunea display-ului, are și avantajele ei. Și ajungem aici la partea de autonomie, acolo unde cele enumerate mai sus, împreună cu acumulatorul de 2000 mAh, dau o autonomie peste media de o zi și jumătate. Și unde telefonul punctează destul de clar și oferă un argument pentru cei care migrează dinspre un feature phone și sunt obișnuiți cu autonomii mai mari. Am avut plăcuta surpriză să țină bateria chiar și trei zile, ceea ce ne arată destul de clar că bariera sensibilă a unei zile întregi de utilizare este depășită fără probleme.

Așa cum am spus, o bilă albă din această perspectivă pentru iHunt Like. Chiar dacă, în momentul când bateria este pe terminate, sun 10% capacitate, telefonul sucombă fără prea multe avertismente, important este că ține și trei zile. E drept, l-am folosit doar pentru convorbiri, navigare pe net, social media și email (a fost conectat la două wireless-uri, acasă și la birou, și cu datele pornite, cu scanare permanentă pentru rețele disponibile), dar și pentru o sesiune de fotografii. Nu m-am jucat pe el și nici nu am rulat foarte mult conținut multimedia.

Tot un aspect pozitiv este reprezentat de Android-ul (6.0 Marshmallow) foarte curat, aproape stock, fără bloatware inutil.

La nivel de performanțe, așa cum le văd eu, nu ca cifre seci dintr-o aplicație de benchmark, ci ca si comportament al telefonului în timpul utilizării cotidiene, lucrurile stau destul de decent. Nu trebuie să aveți așteptări mari, însă la utilizarea descrisă mai sus nu am întâmpinat probleme majore, cu excepția unor delay-uri la lansarea diferitelor aplicații. Mai ales camera foto a pus ceva probleme de cursivitate, însă, destul de important, telefonul nu s-a blocat.

Și dacă tot am vorbit de camera foto, ajungem și la ultimul aspect pe care vreau să îl abordez, poate cel mai important pentru un utilizator de smartphone. Cel puțin pentru mine, camera foto de pe smartphone este foarte importantă. Cum se comportă iHunt Like din acest punct de vedere? Am preferat să vorbesc puțin și să las fotografiile să vorbească. Am ales să fac asta propunând o comparație cu un Samsung Galaxy S7 (asta am avut la îndemână), un telefon cu una dintre cele mai bune camere foto. Dacă iHunt Like s-a descurcat sau nu, aș prefera să vă las să decideți singuri. Primele fotografii din fiecare pereche sunt realizate cu iHunt Like, al doilea rând cu Galaxy S7.

Pozele sunt utilizabile, însă par să aibă mici probleme de focalizare, mai ales dacă încerci să pari un mic artist și încerci fotografii ceva mai speciale. Focusul a fost pus pe gardul de protecție, pe țepușa cea mai înaltă.

Vine și momentul concluziilor și întrebarea clasică. Îl recomand cuiva? Da! Îl recomand pentru cei care au un buget extrem de limitat și de mic pentru achiziția unui smartphone. iHunt Like este fără îndoială unul dintre cele mai ieftine telefoane cu Android pe care îl poți cumpăra pe piața din România, cu factură și cu garanție, chestii importante. Și vine de la o firmă locată aici, care poate răspunde destul de repede la eventualele probleme.

Îl recomand apoi pentru cei care vin dinspre un feature phone și vor să încerce pentru prima dată experiența Android. Putem include aici și utilizatorii tineri, foarte tineri, care încep să folosească un smartphone. Este foarte OK să îi dai copilului un telefon ieftin, pentru că se pot întâmpla multe cu el.

În aceste condiții, îl recomand. Dacă însă există disponibilitatea de a suplimenta bugetul cu 2-300 de lei, discuția se amplifică și apar noi variante demne de luat în calcul și mai indicate. Unele dintre ele oferite chiar de către cei de la iHunt.ro.

8 COMENTARII

  1. Sunt telefoane accesibile de la care nu trebuie să avem mari prentenții. Daca doriți calitate axati-vă pe brandurile premium. Am achiziționat un model asemănător de la ihunt pentru bunicul meu și este încântat. Pentru messenger, știri și putină navigare, este bun.

  2. Salut! Am achizitionat acest telefon de 1 zi si observ ca se descarca exagerat de repede. Se duc procentele vazand cu ochii! si dupa ce ajunge la 15 %, palpaie ledul albastru in continuu. Exista vreo posibilitate sa dezactivez aceasta optiune, pt ca nu am gasit nici o setare. Va multumesc!

  3. Am citit recent ca un telefon foarte bun si performant au scos si cei de la Zebra si Honeywell insa sunt destinate anumitor industrii precum logistica deci vorbim de niste telefoane anti-soc, rezistente.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep