HomeFeaturedFocusKaspersky acuza Microsoft de tactici monopoliste cu Windows 10. Adevar sau primul...

Kaspersky acuza Microsoft de tactici monopoliste cu Windows 10. Adevar sau primul semn de panica?

intro_kasp

Kaspersky Lab a intentat în UE un proces împotriva Microsoft și acuză gigantul american că se folosește de poziția dominantă pe piața sistemelor de operare desktop pentru a-și impune propria soluție de securitate (Windows Defender, livrat implicit în Windows 10) în defavoarea unora terțe.

Argumentul este acela că Microsoft nu acordă aceleași șanse și soluțiilor de securitate terțe, precum le are Windows Defender. În primul rând că sistemul de operare dezactivează automat versiunile Kaspersky care nu sunt compatibile cu Windows 10, că vânzătorii de soluții terțe nu primesc un răgaz suficient de mare pentru a-și testa produsele pe noile versiuni de Windows.

kasp

Microsoft a făcut mai multe schimbări legate de Windows Defender și integrarea cu soluțiile terțe de securitate, însă Kaspersky Lab nu e de acord cu ele. Pe motiv că ”Microsoft își folosește poziția dominantă pe piața sistemelor de operare pentru a-și promova propriul produs de securitate (Windows Defender), utilizatorii au de suferit pentru că nu pot să își utilizeze produsele pe care deja le aveau”, Eugene Kaspersky co-founder Kasperky Lab pledează pentru schimbare.

Kaspersky Lab aduce în bătălie și relatarea unui utilizator al soluției sale de securitate, care în urma interacțiunii cu serviciul de suport de la Microsoft a fost sfătuit să o dezinstaleze:

”Windows 10 este incompatibil cu soluțiile antivirus terțe. Este păcat că ați cheltuit banii pe un produs Kaspersky Lab, dar nu îl puteți reinstala fără riscul de reapariție al bug-urilor”.

Acum, ca și un utilizator cu o experiență de 18 ani în soluțiilor de securitate Kaspersky pot să spun că pe Windows 10 Creators Update și Anniversary Kaspersky Internet Security are ceva probleme – că sunt de la Kaspersky Lab sau de la Microsoft, încă nu am detectat. Știu doar că până acum nu am avut probleme, dar după upgrade-ul la Anniversary și mai apoi la Creators am probleme constante cu placa de rețea și conexiunea WiFi.

În afară de asta, anumite build-uri Insider Preview de Windows 10 Creators Update au avut explicit note legate de incompatibilitatea cu soluția de securitate de la Kaspersky.

Cine are dreptate? Nu pot decide și nu e treaba mea. Comisia Europeană va analiza cazul și o să vedem și un rezultat cât de curând.

Cert este că mesajul Kaspersky spune că ”acțiunile Microsoft duc la scăderea nivelului de securitate/protecție al utilizatorilor și la limitarea drepturilor lor de a alege, alături de pagube financiare atât de partea utilizatorilor cât și de partea producătorilor de soluții de securitate.”

Pe de altă parte, Microsoft anunță că a contactat încă din noiembrie 2016 Kaspersky Lab dar aceștia din urmă nu au mai dat niciun răspuns.Windows 10 este un produs care se supune legilor competiției. Scopul Microsoft este acela de ”menține utilizatorii protejați”.

Microsoft nu e la prima ”abatere” de acest fel. Dacă vă aduceți aminte, în UE Microsoft a mai pierdut două procese, primul legat de Internet Explorer și browser-ele competiției ce a dus la includerea unei ferestre de dialog în care utilizatorilor să li se ofere posibilitatea de a instala și un alt browser și mai apoi la eliminarea din Windows a Media Player-ului, apărând versiunile Windows N.

Ce va urma va fi interesant, pentru că de data asta miza este mult mai mare – nu mai vorbim despre produse competitive gratuite, ci de o întreagă categorie de software care produce mulți bani.

Detalii mai multe despre acțiunea Kaspersky pot fi găsite pe blog-ul companiei.

Întrebarea cheie este: voi ce credeți? Are dreptate Eugene Kapersky și Microsoft duce o politică neloială vizavi de soluțiile de securitate terțe?

Sau e vorba despre faptul că Windows Defender, adică soluția de protecție implicită din Windows, a ajuns la un nivel de maturitate care face utilizatorii să o prefere (fiind gratuită și instalată implicit) altora terțe, treabă ce periclitează veniturile producătorilor de soluții antimalware?

Sunt curios ce credeți.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. Anul trecut am stat pe Windows Insider si timp de mai bine de jumatate de an nu am putut sa folosesc KIS, lucru nu prea in regula, de vreme ce licenta nu-i chiar 2 lei. Kaspersky Labs au raspuns ca nu suporta versiuni beta ale sistemului de operare, raspunsul Microsoft-ului il stim de mai sus. Ei se bat si noi pierdem. Evident ca pana la urma am scos pc-ul din programul Insider, acum totul functionand fara probleme.

  2. Welcome în club: “Știu doar că până acum nu am avut probleme, dar după upgrade-ul la Anniversary și mai apoi la Creators am probleme constante cu placa de rețea și conexiunea WiFi.”

    Nu știu dacă-ți mai amintești că eu mereu m-am plâns pe aici că după fiecare update major de Windows 10 mi se bulește conexiunea Wi-Fi. Și doar reinstalarea driverelor originale rezolva problema.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep