HomeFeaturedFocus5 lucruri esentiale pe care trebuie sa le cunosti inainte de a...

5 lucruri esentiale pe care trebuie sa le cunosti inainte de a instala Windows 10 S

Windows10S_5things

Dacă vă numărați printre cei cărora li se pare atractivă ideea unui sistem de operare Windows, optimizat pentru performanță și capabil să instaleze doar software certificat (via Windows Store) atunci Windows 10 S este varianta pe care trebuie să o aveți în vedere. Însă înainte de a trece la treabă (pe MSDN se găsesc deja ISO-urile de Windows 10 S, abonații serviciului putând să îl folosească deja) vă recomand să citiți cu atenție materialul de mai jos.

Eu am trecut pe Windows 10 S și aș fi vrut să știu lucrurile pe care ți le voi spune.

1. Windows 10 S este o opțiune pentru sistemele mai vechi

Deși Microsoft aduce Windows 10 S ca o opțiune pentru sistemele de calcul dedicate zonei educaționale, pot să vă spun că o instalare nouă pe n hardware mai vechi are șanse mari să vă revitalizeze vechiul PC/laptop. Eu am un laptop Acer Aspire ce are imediat 10 ani, un candidat excelent pentru experimentul pe care l-am făcut.

Dacă tot am avut acces la ISO-ul de Windows 10 S (x32) am zis că e momentul să văd ce știe să facă Windows 10 S și cum merge laptop-ul Acer, același care reușise să treacă teafăr de la Windows Vista, la Windows 10 Creators Update prin Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Windows 10 AU. E drept, în ultima vreme a dat mari semne de ”oboseală”.

Zis și făcut, un USB bootabil cu Windows 10 S x32, formatare completă a harddiscului și pornirea instalării. Până aici, nimic special, totul merge fără niciun fel de probleme – de altfel, după cum știți deja:

Windows 10 S este un Windows 10 Pro ce poate să funcționeze doar cu aplicațiile UWP din Windows Store.

Instalarea a mers perfect până la final, nu am avut niciun fel de probleme.

2. Windows 10 S va avea probleme de drivere pe sisteme mai vechi

După primul restart, când lucrurile păreau că merg cu pași mari spre un final excepțional am sesizat că mai multe componente nu au fost detectate și instalate de instalarea standard. Uitasem că vechiul Windows 10 de pe laptop venise peste Windows 7 și Vista, proces în care driver-ele inițiale au fost ”menținute”.

Mai exact îmi lipseau driver-ele Acer pentru cititorul de carduri SD, webcam, modem și placa grafică Intel HD. Chestiile astea nu mă sperie, știu modalități prin care lucrurile pot să fie deblocate. Am avut noroc că pentru cititorul de card și webcam am găsit driverele într-un pachet .ZIP pe site la Acer, în secțiunea de download pentru Windows 8. Pentru placa video nu am reușit.

Trebuie să știți că pe Windows 10 și totodată și pe Windows 10 S nu poți instala drivere care nu sunt certificate și nu sunt făcute pentru Windows 8 cel puțin. De cele mai multe ori driver-ele vin sub forma unui installer cu extensia .EXE care instalează automat fișierele pe sistem.

În cazul Windows 10 S acest lucru nu e posibil, rularea aplicațiilor .EXE este dezactivată, așa că și în cazul fericit în care există un installer cu driver-ele bune, nu se pot pune direct (e nevoie să le instalați pe un alt sistem Windows și după ce pleacă interfața grafică să identificați unde e directorul temporar în care au fost desfăcute fișierele și să le copiați de acolo).

Revenind, dacă există la îndemână un pachet .ZIP cu driverele de Windows 8, pot să fie desfăcute pe Windows 10 S și de acolo instalate manual (Device Manager, clic dreapta pe componenta ce nu a fost detectată, Update Driver, Browse my computer for driver software și indicați directorul în care ați desfăcut pachetul ZIP).

image

Cum ziceam, pentru card reader și webcam instalarea a funcționat pe principiul de mai sus. Pentru driver-ul video Intel HD nu a mers sub nicio formă. Nu am renunțat ușor, după multe căutări și testări am dat și peste soluție: un pachet de drivere (.ZIP) de la Lenovo avea și fișierele de Windows 8 pentru Intel HD. Le-am desfăcut și am forțat instalarea. În final a mers, după reboot sistemul a fost perfect funcțional.

3. Nu e nevoie de un cont Live ID ca să folosiți Windows 10 S

Am descoperit că poți instala și folosi (LIMITAT) Windows 10 S fără să ai un cont Live ID. În procesul de instalare optezi pentru varianta în care nu te conectezi cu un cont Live ID, iei unul local.

Asta însă îți blochează accesul la Windows Store, unde fără un Live ID nu ai cum să instalezi aplicații. Iar dacă nu ai cum să pui aplicații UWP din Windows Store, ești limitat la ceea ce oferă Microsoft în instalarea standard.

Am descoperit însă că dacă înainte de primul restart după ce ai făcut instalarea și ai pus cont local, merge să instalezi aplicații din Windows Store. Așa că dacă nu vrei un Live ID, poți instala atunci aplicațiile importante: VLC, IrfanView, Office și ce mai ai nevoie.

Nu îmi dau seama cât va mai fi activă această scăpare, cert e că prin ea pot folosi Windows 10 S fără să leg sistemul la un cont Live ID.

4. O selecție bună de aplicații din Windows Store și o mai bună securitate

Am mai zis și o repet: Windows 10 S nu permite rularea aplicațiilor clasice (.exe), singurele programe ce pot fi folosite sunt cele livrate standard de Microsoft plus cele aduse prin Windows Store. Fiind construit în mod special pentru zona educațională, decizia Microsoft are sens, deja în Windows Store sunt multe programe ce pot fi folosite.

Pe scenarii de folosire să zicem normală, unde e nevoie doar de browsing, chat via Skype, Social Media, editare de poze, rulare de filme și ceva jocuri, Windows 10 S merge perfect. Skype în Store, playerul multimedia VLC, clientul de Facebook, Instagram și câteva editoare grafice bune.

Gândiți-vă simplu: dacă nu se pot instala și folosi decât aplicații UWP, riscul de infecție e puternic limitat. E principalul motiv pentru care am pornit acest experiment pentru că sunt absolut sigur că un laptop mai vechi (minim cu 2GB RAM) poate fi folosit în siguranță de părinții/socrii mei fără să mai fie nevoie să îl ”curăț” în fiecare lună. Pur și simplu malware-ul tradițional nu are cum să ajungă pe sistem.

5. Performanță

Pentru că am pornit de la zero, cu o instalare curată, laptop-ul Acer a scăpat de tot bloatware-ul livrat de producător. Odată cu asta a scăzut și nivelul de încărcare a resurselor și a crescut performanța. În plus, pentru că nu poate fi folosit decât browser-ul Edge dispare și încărcarea suplimentară dată de addon-urile de Firefox/Chrome cu sau fără Flash.

Asta se traduce printr-o performanță mai bună în utilizarea zilnică.

 

În final pot să spun că experimentul meu a fost un succes: am un laptop curat, cu o performanță mai bună și cu o selecție funcțională e aplicații din UWP, perfect pentru utilizarea în scenarii de browsing, social media și chat. Cam ceea ce face mare majoritate a utilizatorilor.

Cu plusul că nu mai trebuie să fiu atent la ce se instalează în browser și în afara lui, limitarea la folosirea doar a aplicațiilor din Windows Store fiind excelentă.

Aștept să văd când și dacă Microsoft va oferi Windows 10 S și în afara programului educațional. Până atunci Windows 10 S poate fi folosit doar pe Surface Laptop (detalii sunt aici) sau prin licență MSDN.

Ce am testat până acum mi-a plăcut și consider că este foarte util.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep