HomeFeaturedFocus5 motive ce fac Samsung Galaxy Note8 un smartphone unic

5 motive ce fac Samsung Galaxy Note8 un smartphone unic

DSC_7761

Am aproape o săptămână de când folosesc zilnic noul Samsung Galaxy Note8 (smartphone venit în teste prin programul Orange Smartphone Tester) și imaginea lui începe să se contureze tot mai clar, cu plusurile și minusurile sale. Mai sunt câteva lucruri pe care trebuie să le testez înainte să scriu review-ul, în special modul în care se comporta la fotografia de noapte, doar că până atunci vreau să vă spun că deja îl consider un smartphone unic, unul dintre cele mai bune lansate până acum.

Iar pentru asta vă dau 5 motive esențiale.

1. Display-ul curbat, cu strălucire și culori excepționale

Pe Note8 Samsung a pus un display Super AMOLED cu diagonala de 6.3 inci (ce acoperă 83.2%) și o rezoluție de 1440 x 2960 pixeli (ceea ce dă o densitate de 521 ppi) și pe care l-a protejat cu Corning Gorilla Glass 5. Anul acesta am văzut multe display-uri faine pe telefoane (cel de pe Sony Xperia XZ Premium îmi vine în minte) dar cu toate acestea seria S8 și Note8 e de departe cel mai ok.

DSC_7758

Ai zice că la un așa display, care mai e și curbat, vor fi dificultăți în prindere și folosire. La fel ca pentru S8/S8+, nici pe Note8 nu veți avea niciun fel de probleme de acest fel – îmi aduc aminte de frustrările de pe S6 edge +, chestii care pe Note8 nu există.

Culorile sunt strălucitoare, contrastul foarte bun, imaginea se vede bine și în soare puternic, ca să nu mai spun că Note8 e compatibil HDR10 și Dolby Vision (am zis aici că deja merg materialele HDR de pe YouTube). Touch-ul merge perfect și funcția Always ON e binevenită, fie pentru afișarea orei, fie pentru informațiile legate de melodiile redate de pe smartphone și/sau următorul reminder din Calendar.

2. Fotografierea cu efect bokeh pronunțat prin Live Focus

Știți probabil că Note8 vine cu un sistem dual de camere foto, de 12 MP, cu senzor de 1/2.55″, 1.4 µm pixel size @ 26 mm respectiv 1/3.6″, 1.0 µm pixel size @ 52 mm. Combinația este magică pentru cineva ca mine care se folosește des de smartphone pentru a face poze pe care să le pot pune rapid în articole.

DSC_7730

Modulul de control al camerei foto este optimizat pentru ca permite trecerea rapidă între cele două camere, dar în mod special pentru a produce în timp real poze cu un efect pronunțat bokeh. Asta e posibil datorită faptului că sunt folosite simultan cele două camere, și imaginile sunt suprapuse, permițând diluarea fundalului.

Adică e posibil să se obțină asta:

20170914_080928

Din combinarea pozei:

20170914_080947

Cu asta:

20170914_080915

Ce ziceți?

Mâine o să fac un articol detaliat despre cât de simplu este să fie folosită opțiunea Live Focus, cea care permite realizarea combinației de mai sus.

3. App Pair, sau cum poți lansa rapid aplicații în mod split view pe ecranul Android

DSC_7736

Android 7 Nougat a introdus opțiunea de folosire în paralel a două aplicații pe ecranul Android, o noutate semnificativă la vremea respectivă pentru toate aparatele, mai puțin pe cele Samsung ce aveau mai demult așa ceva. Prin urmare mi se pare normal ca Samsung să se folosească de flagship-ul său Note8 să vină cu ceva și mai fain: automatizarea modului în care sunt lansate una lângă alta două aplicații.

Mai ales că pe display-ul generos de 6.3 inci, posibilitatea de a rula în paralel două aplicații aduce un spor ideal de ergonomie, flexibilitate și optimizează lucrul.

De ce?

Pentru că de exemplu sunt foarte dese cazurile în care vreți să ascultați muzică de pe YouTube și în același timp să citiți ceva în browser. Sau să deschideți email-ul și în paralel să aveți browser-ul sau Word, ca să realizați mai rapid operațiile propuse. Scenariile de folosire side by side a aplicațiilor Android pot să fie multe, atât pentru consumatorul obișnuit cât mai ales pentru cel din zona de business.

Pentru mine facilitatea de a folosi în paralel WordPress și Chrome este excepțională, permițându-mi să scriu articolele mult mai ușor, nemaifiind nevoit să trec dintr-una în alta atunci când doresc să mă documentez mai amănunțit.

Practic, prin App Pair, Samsung facilitează lansarea simultană a celor două aplicații selectate (din păcate funcția nu merge cu oricare două aplicații) prin simpla apăsare a icon-ului dedicat din Apps Edge.

4. Accesul mai ușor la informație prin Pen și software-ul dedicat

DSC_7739

De la primul Samsung Galaxy Note am fost printre puținii care au spus că ideea de a avea PEN pe un aparat precum Note e genială și că vor fi o grămadă de utilizatori care vor aprecia acest lucru, inclusiv eu.

Îmi mențin afirmația mai cu seamă că pe măsură ce hardware-ul avansează și chestiile faine pe care le poți face cu PEN-ul sunt mult mai faine.

la Note8 îmi place la nebunie posibilitatea de a selecta bucăți relevante de text dintr-o anumită pagină (web, email, document Word, aplicație), extragerea lui în bucăți folosibile și apoi trimiterea către o altă aplicație sau chiar folosirea pentru traducere.

Un scenariu pe care l-am explorat rapid cu fetele mele este cel în care Google Translate permite citirea rapidă a oricărui text în limba maternă.

Ca să fiu mai exact:

Să zicem că am deschis site-ul CNN de unde vreau să traduc rapid o bucată de text. Scot Pen-ul și imediat apar pe ecran opțiunile de folosire, de unde iau Smart select.

DSC_7746

Apoi selectez (la fel de ușor ca și cu mausul) bucata de text ce mă interesează.

DSC_7747

Automat Note8 va prezenta un meniu din care să îmi aleg ce fac cu respectivul text. Alegând Extracted Text, textul în cauză e mutat într-o zonă tampon de unde poate fi copiat și/sau partajat pe diversele canale disponibile via aplicațiile Android.

DSC_7748

Sau, dacă se dorește, să se facă selecția lui completă (clasica apăsare pe un anumit cuvânt și apoi Select all).

DSC_7749

Moment în care apare meniul contextual are permite traducerea via Google Translate. Se alege Translate și din meniul Google Translate se poate selecta sursa și destinația.

DSC_7751

Pentru ca rezultatul să fie o traducere digerabilă a bucății inițiale. Totul se face în câteva secunde, extrem de simplu, intuitiv și eficient.

DSC_7754

5. Viteza

Modelul Samsung Galaxy Note8 făcut pentru EMEA este construit în jurul cipset-ului Exynos 8895 Octa, cu un procesor octa-core (4×2.3 GHz & 4×1.7 GHz) și GPU Mali-G71 MP20, plus 6 GB RAM. O astfel de combinație e greu de găsit în acest moment și are avantajul că face excelent multitasking-ul pe Note8, ca să nu mai zic de Desktop Experience, modul în care smartphone-ul devine PC (din ce am testat până acum se mișcă mult mai bine decât Galaxy S8 în Desktop Experience).

Testul AnTuTu îi dădea 173221 puncte înainte de update-ul de firmware de zilele trecute, refacerea lui azi mi-a oferit 176318, peste performanța de 171000 realizată de Samsung Galaxy S8 (cu doar 4GB RAM). În utilizarea zilnică, cu Pixel Launcher 2 (și nu cu shell-ul standard Samsung) cum îmi place mie să îl folosesc, merge impecabil, indiferent cât de multe chestii îl pun să facă – nu mă joc, nu îmi place și nici nu văd logica asta pe smartphone.

Screenshot_20170914-213238

Note8 este un smartphone pentru productivitate, construit și dotat ca atare. De asta și prețul său nu este pentru oricine – nu oricine trebuie să își cumpere acest smartphone. La un preț mai mic și funcții similare, S8 și S8+ sunt alegeri mai bune.

 

Ce v-am spus până acum sunt doar o parte din lucrurile interesante ce pot fi spuse despre Note8. Cred că sunt cele mai importante și cele care justifică alegerea acestui smartphone.

O să vă mai povestesc și despre altele pe măsură ce le voi mai descoperi și folosi.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep