HomeCloud & MobilityMicrosoft ne face sa visam frumos: ofera primul limbaj de programare pentru...

Microsoft ne face sa visam frumos: ofera primul limbaj de programare pentru computerele quantice

Îmi place că Microsoft, sub conducerea lui Satya Nadella ne face (încă!) să visăm frumos în ciuda multor eșecuri din ultimii ani. După ce au povestit de HoloLens (și încă nu a reușit să impună produsul) și a adus Windows Mixed Reality headset prin parteneri, ieri, la conferința Microsoft Ignite, ne-a oferit primele detalii despre un limbaj de programare pentru cumputerele quantice.

Și nu doar atât, vor oferi și un emulator care să permită programatorilor să se joace cu acest limbaj de programare pe propriile calculatoare.

Povestea computerelor quantice e una foarte complexă și greu de explicat, pe scurt, o definiție simplă ar fi că un computer quantic nu funcționează pe sistemul binar (biți), încetățenit în IT, ci pe unul în care pe lângă cele două stări 0 și 1 mai este cea în care mai avem și 0 și 1 simultan – qubit.

Ceea ce a făcut ieri Microsoft în încercarea de a se diferenția de IBM (care are acum un computer quantic cu 17 quibits) Microsoft vine cu o altă abordare, prin care propune un sistem de corecție a erorilor, chestie care în final va permite replicarea și creșterea gradului de fidelitate pentru calcule. În acest fel e posibilă și folosirea calculatoarelor quantice pentru rularea de aplicații – ce mai întâi trebuie construite.

Microsoft își bazează abordarea pe teoriile lui Michael Freedman, ce s-a alăturat Microsoft Research din 1997 și lucrează în Statio Q, laboratorul din Santa Barbara. Aici au reușit să creeze un model funcțional.

Ca să funcționeze, un computer quantic are totuși nevoie de unul clasic, care sa permită controlarea primului. Natural, mai devreme sau mai târziu vorm asista la disponibilitatea unor soluții de calcul prin computere quantice direct din cloud.

Simulator și limbaj de programare pentru computerele quantice

Mai e ceva până atunci, dar ca să facă lucrurile interesante, Microsoft a dezovltat un simulator care poate fi folosit pe sistemele actuale (e nevoie să aibă putere de calcul mare) și pentru el vine și un limbaj de programare. Logic, degeaba ai un compuiter quantic, care schimbă paradigma, dacă nu ai sisteme (aplicații, limbaj de programare pentru el, compilator) care să îl pună în valoare.

Ieri la Ignite, Krysta Svore a prezentat primele detalii despre acest nou limbaj de programare, ce în principiu ia conceptele cheie din C#, F# și Python și le va oferi direct în Visual Studio, undeva spre sfârșitul anului.

Înțelegeți ceva din codul de mai jos, scris pentru computerele quantice?

Dacă, sau mai degrabă când, computerele quantice vor putea fi folosite o să asistăm la schimbări majore în ceea ce înseamnă tehnologia. De exemplu, datorită potențialului mare de calcul, majoritatea sistemelor de criptare actuale vor putea fi sparte (ele se bazează tocmai pe faptul puterea actuală de calcul e insuficientă să găsească în timp real toate combinațiile posibile de valori). Sau mai mult, gândiți-vă ce ar însemna un AI capabil să analizeze în timp real toate informațiile furnizate de toate camerele de supraveghere din lume? Ce legături ar putea face?

Implicațiile sunt uriașe în toate domeniile – medicină, știință, modelarea naturii, AI, orice altceva la care vă gândiți.

Sunt chestii la care abia începem să ne gândim cu adevărat și ca la orice avans tehnologic major, beneficiile vor putea fi folosite să se facă bine … sau rău.

Însă ideea că în curând vom putea experimenta cu algoritmi noi și limbaje de programare pentru computerele quantice mi se pare foarte faină.

Și dacă v-am stârnit interesul, citiți mai multe pe pagina Microsoft dedicată Quantum Computing.

 

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep