HomeMobileAndroidCateva impresii despre Moto G5 Plus

Cateva impresii despre Moto G5 Plus

Am avut câteva motive să aștept cu nerăbdare ca cei de la Lenovo să îmi trimită la teste un Moto G5 Plus. În primul rând am vrut să văd cu ochii mei îmbunătățirile aduse la modelul Moto G5, un smartphone pe care l-am testat cu ceva vreme în urmă și care nu m-a impresionat foarte tare. Era evident că are nevoie de câteva plusuri și chiar eram curios dacă G5 Plus poate să corecteze acolo unde era nevoie.

Pe de altă parte, Moto G5 Plus a venit într-o perioadă destul de aglomerată și asa mi-a dat ocazia să pot să compar mai multe mid-range-uri cu configurații asemănătoare, care se plasează în același segment de preț. Nu am avut cum să nu îl compar cu Huawei P9 Lite (2017), pe care l-am folosit în paralel aproape o lună, sau cu Sony Xperia XA1, despre care o să vorbim cât de curând. Și asta a fost bine, pentru că așa pot surpride cel mai bine plusurile și minusurile fiecărui dispozitiv.

Ca o scurtă paranteză, pe Sony Xperia XA1 Ultra prefer să nu îl bag aici, pentru că are alte dimensiuni, este ceva mai sus ca și configurație și are și un preț mai mare.

Înainte de a trece la atac, aș vrea să vedem foarte rapid și configurația completă a lui Moto G5 Plus, pentru că este importantă în contextul comparației de mai sus.

  • Ecran: IPS LCD 5,2 inchi
  • Rezoluție: full HD (1920 x 1080 pixeli)
  • Densitate: 424 ppi
  • Protecție: Gorilla Glass 3
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 625
  • Procesor: octa-core (2,0 GHz Cortex-A53)
  • GPU: Adreno 506
  • Memorie RAM: 2, 3 sau 4 GB
  • Stocare internă: 32 sau 64 GB
  • Micro SD: da
  • Cameră foto principală: 12 megapixeli (f/1.7, autofocus, dual-LED)
  • Cameră foto frontală: 5 megapixeli (f/2.2)
  • Acumulator: 3000 mAh
  • Încărcare rapidă: da, Turbo Charge
  • Senzor pentru amprentă: da
  • Sistem de operare: Android 7.0 Nougat, cu promisiune de upgrade la 8.0 Oreo
  • Altele: rezistență la praf și stropire, LTE, dual-SIM (hibrid, in funcție de zonă)

Așa cum se poate vedea, există mai multe versiuni de memorie pentru Moto G5 Plus, chestie care mie mi se pare cam aiurea, ar trebui să existe mai multe modele de telefon, cu denumiri distincte, nu aceeași denumire pentru configurații destul de diferite ca performanță. Dar este un obicei pe care îl practică și alții, așa că nu îl comentez prea mult. Noi am avut la teste versiunea cu 3 GB de RAM și cu stocare internă de 32 GB, plus slot dual-SIM hibrid.

Automat, când vine vorba de specificațiile unui telefon, îți vin în minte două lucruri.

Primul ar fi prețul, pentru că vrei să vezi dacă ai de-a face cu un raport preț/specificații atractiv, pentru că vrei să ai o comparație completă cu alte modele. La fel ca și fratele său mai mic, Moto G5, și modelul Plus este destul de greu de găsit în spațiul online. Am dat totuși de el, pe site-ul Altex, acolo un Moto G5 Plus costă 1199 lei. Este cel mai mic preț pe care l-am găsit la o căutare rapidă în online-ul românesc. Exact pentru modelul testat de noi, aceleași memorii și aceeași culoare. Nu înțeleg de ce există aceste probleme de distribuție pe piața din România pentru telefoanele Motorola, dar și pentru gama Lenovo, dar promit că o să le aflu.

Al doilea gând este legat de performanțele telefonului. Pentru amatorii de comparații, pun mai jos un material video cu Moto G5 Plus versus Sony Xperia XA1 în AnTuTu Benchmark. Am pus acolo și un Sony Xperia L1, care nu este important pentru comparația noastră, dar se plictisea singur. Rezultatele vorbesc de la sine.

Pentru o comparație și mai completă, aveți mai jos și un video cu Huawei P9 Lite (2017) și Huawei P10 Lite, în același AnTuTu Benchmark.

După cum se poate vedea, Moto G5 Plus a avut scorul cel mai mare dintre toate telefoanele și asta se datorează în mare parte, cred eu, chipset-ului Qualcomm Snapdragon. Este singurul telefon care folosește un chipset Qualcomm, concurenții săi mergând spre soluții precum MediaTek sau Kirin. Și acest lucru contează la capitolul performanță.

În ceea ce privește performanța așa cum o văd eu, ca experiență de utilizare într-un mod uzual, telefonul s-a descurcat onorabil. Folosit cu un singur SIM, fără card microSD, cu datele pornite și conectat la două wireless-uri (acasă și la birou), pentru mail, convorbiri, social media și browsing de internet, nu a făcut nici cea mai mică problemă. Nu s-a restartat, blocat sau încins, a mers cursiv, fără sincope. Am aplicat și noul test de gaming, cu popularul Guns of Boom care m-a cam prins în ultima perioadă (un fel de CounterStrike pentru Android). S-a încărcat ceva mai greu, dar a mers destul de bine. După cinci minute se încinsese puțin telefonul, dar nu a fost nimic grav.

Un prim reproș am totuși să îi fac, ocazie cu care intrăm puțin în zona de autonomie. Deși trece bariera celor 24 de ore în regimul menționat mai sus (chiar și când am folosit camera pentru sample-urile foto), am observat că ultimii 15% din baterie se duc mult mai repede. Mi s-a întâmplat de vreo trei ori să știu că mai am 12-15% din acumulator și să stau relativ liniștit, pentru că teoretic îți mai asigură una-două ore de funcționare, și să constat că telefonul este închis după aproximativ o oră. Poate că este o problemă doar la sample-ul testat de noi, dar ea a existat.

M-aș opri puțin și asupra construcției. Avem de-a face cu aceleași linii ca și la Moto G5, cu aceeași formă cu colțurile rotunjite, cu o ramă metalică și un spate din plastic mat, care vrea să lase senzația de metal. Nu este tocmai pe gustul meu, dar parcă îl prefer sticlei de pe Huawei P9 Lite (2017) sau Huawei P10 Lite, care, chiar dacă arată mai bine, sunt sensibile la urmele de degete (fiecare atingere lasă urme) și în plus cred că sunt și destul de vulnerabile la șocuri metalice.

Dacă tot am vorbit despre vulnerabilitate, pentru un plus de protecție se poate recurge la o husă. Am apelat ca de obicei la partenerii noștri de la MobileDirect și am selectat din oferta lor generoasă de huse, carcase și alte accesorii pentru aproape orice model de smartphone, o husă de tip flip cover, model Sparkle Book Gri de la Nillkin. Mi s-a părut cea mai potrivită pentru că avea exact culoarea telefonului, se asortau destul de bine. Protejează atât spatele, cât și display-ul. Evident, alegerile vă aparțin și depind de gusturile fiecăruia.

Revenind la telefonul nostru, două mari bile albe.

Prima, pentru sistemul de operare destul de curat, care încă mai amintește de faptul că la un moment dat Motorola a fost în ograda Google și venea cu Android aproape stock. Mie îmi place chestia asta la un telefon, o consider un mare avantaj.

A doua, pentru ecranul destul de bun. Culorile sunt bine redate și vizibilitatea este bună chiar și în condiții de lumină puternică. Așa cum o să vedeți ceva mai jos, în fotografiile realizate cu Moto G5 Plus, am folosit telefonul într-o zi destul de însorită, undeva afară, în natură. L-am folosit în paralel cu Huawei P9 Lite (2017) și cu Sony Xperia XA1 și cu luminozitatea reglată pe auto s-a descurcat cel mai bine în bătaia soarelui. Așa că nu aveam cum să nu punctez acest aspect, mai ales în condițiile în care competitorii săi mi-au pus ceva probleme de vizibilitate.

Ca de obicei în zona asta de mid-range sunt puțin dezamăgit de camera foto. Aveam așteptări ceva mai mari, deși am senzația că Moto G5 Plus s-a descurcat ceva mai bine decât P9 Lite (2017). Redă culorile mai bine, mai ales în condiții de lumină bună, naturală, acolo unde P9 Lite (2017) părea să le ardă puțin. Rezultatele obținute cu G5 Plus sunt aproape de realitate, aici nu am nimic de obiectat, face poze pe care chiar le poți folosi. Și cele câteva fotografii de mai jos demonstrează acest lucru.

Îmi pare însă că are ceva probleme de focalizare pe obiectele din plan apropiat. Deși am încercat de mai multe ori, rezultatul nu este mulțumitor. Sau, cine știe, poate sunt eu prea exigent. Las și aici fotografiile să vorbească de la sine.

Pozele la rezoluții ceva mai mari pot fi vizualizate pe pagina de Facebook MOBzine Romania.

Pe post de concluzie, Moto G5 Plus este un mid-rage care se descurcă onorabil și care poate reprezenta o alegere inspirată. Mi se pare că are un preț cam ridicat, chestie care îl plasează cam nefavorabil la start, în comparație cu Huawei P9 Lite (2017), față de care costă cu 200 de lei în plus. O sumă destul de consistentă la acest nivel de preț, pe care majoritatea consumatorilor din acest segment o lasă destul de greu din mână. Sunt convins că dacă Lenovo ar rezolva problemele de disponibilitate și ar putea să ajungă la consumatori pe mai multe canale, s-ar mai așeza și prețul, ceea ce ar fi un mare avantaj pentru Moto G5 Plus. Chiar și așa, doritorii au destul de multe de descoperit la acest smartphone, care merită luat în calcul la o achiziție bugetată în jurul valorii de 1000 de lei.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep