HomeFeaturedFocusAzi s-a lansat Windows 10 Fall Creators Update (1709). Aveti 10 motive...

Azi s-a lansat Windows 10 Fall Creators Update (1709). Aveti 10 motive pentru care sa il instalati gratuit!

intro_w10_fall

Din această seară este disponibil pentru update gratuit cea mai recentă versiune de Windows 10, adică Fall Creators Update (identificată cu versiunea 1709). Suntem deja la a patra versiune de Windows 10, lansată în programul de update-uri semestriale, unul în primăvară, celălalt în toamnă.

welcome_fall

Am testat Windows 10 Fall Creators Update pe toată perioada cât a fost disponibil în programul Insider Preview și deja v-am spus despre elementele noi, pe măsură ce au fost introduse de Microsoft în versiunile de test. De câteva minute am terminat de instalat update-ul (s-a instalat în aproximativ 20 de minute din momentul în care s-a terminat download-ul) pe al meu MacBook Air 13 și e momentul să vă spun de ce merită să vă puneți și voi Windows 10 Fall Creators Update.

w10_fall_!

Avem disponibile multe funcții noi, majoritatea orientate pe ideea de creație, în special 3D, cu ajutorul elementelor touch via Pen. O să le discut doar pe cele care mi s-au părut cele mai importante și pe care vă recomand să le încercați.

1. Continue on PC cu Cortana

image

Integrarea opțiunii de continuare a activității (deocamdată din browser-ul Edge) de pe Android (HTC U11) cu Edge direct pe PC-ul cu Windows 10 Fall Creators Update face mai simplă experiența de browsing. Ca să funcționeze e nevoie să legați via Bluetooth telefonul de PC, să îl autorizați și din acel moment puteți trimite wireless pagina curentă din Edge-ul de pe Android direct pe PC. În curând vor urma și alte aplicații care vor suporta (via Cortana) continuarea activității pe PC.

2. Integrarea contactelor în Taskbar

image

O altă chestie extrem de faină din Windows 10 Fall Creators Update este (re) integrarea People în Task bar și accesarea mai rapidă a informațiilor esențiale. Posibilitatea de a vedea la un singur loc toate detaliile legate de un anumit contac – email, conversații via Skype) revine într-o formă mai interesantă și mai ușor de folosit: contactele pot să fie lipite de Taskbar și de acolo să fie accesate mult mai simplu.

Se pot realiza inclusiv conversații pe Skype direct din Taskbar.

3. Funcția One-drive files on demand, adică accesarea rapidă a fișierelor din cloud

Prin noua funcționalitate One-drive files on demand fișierele stocate în cloud-ul Onedrive sunt văzute de Windows 10 Fall Creators Update ca fiind locale, iar conținutul lor este actualizat doar atunci când e nevoie. Via File Explorer putem să le vedem statusul și să setăm opțiunile de sincronizare.

4. Schimbările legate de interfața Fluent Design

Microsoft ne oferă o nouă interfață grafică în Windows 10 Fall Creators Update denumită Fluent Design. Arată mult mai bine și se mișcă excelent. Deocamdată avem doar un set incipient de animații și efecte, dar pe viitor va arăta excelent – uitați despre ce vorbesc:


5. Integrarea Windows Mixed Reality

Windows 10 Fall Creators Update este o piatră de hotar în ceea ce înseamnă realitatea augumentată. Procesul început odată cu lansarea HoloLens este continuat de Microsoft și odată cu Fall Creators Update vor veni pe piață dispozitive hardware Mixed Reality, dezvoltate de terți, care se pot integra cu Windows 10.

image

Deja sunt disponibile pentru comandă în Windows Store și cât de curând vor fi și livrate. Abia aștept momentul în care voi ajunge să mă joc cu un aparat Mixed Reality și Windows 10 Fall Creators Update. Experiența HoloLens e senzațională, sper că și pe dispozitivele Mixed Reality să fie similară.

image

6. Patch-urile de securitate

Ca de fiecare dată, o versiune nouă de Windows 10 aduce și cele mai recente patch-uri de securitate, așa că doar și din această perspectivă e bine să instalați și să folosiți rapid Windows 10 Fall Creators Update. Din ce am testat până acum nu există impact în ceea ce înseamnă resursele dacă faceți update-ul.

7. Action Center redesenat

Zona de notificări este redesenată și extinsă, ca să ofere informații mai detaliate cu care să se poată interacționa mult mai ușor. Action Center primește și mici elemente din Fluent Design.

image

8. Îmbunătățiri legate de Cortana

Cine folosește asistentul digital Cortana va aprecia noile îmbunătățiri introduse de Windows 10 Fall Creators Update. În primul rând notificările ce vor veni de pe telefonul cu Android (în ideea că aveți și acolo Cortana, așa cum am eu pe HTC U11), opțiunea extinsă de a răspunde la mesaje direct de pe PC și de a bloca/debloca PC-ul cu ajutorul comenzilor vocale.

Opțiunea e cel puțin la fel de folositoare (sau … nefolositoare) ca Siri pe noul MacOS High Sierra. Le folosesc pe amândouă, prefer Cortana, poate și pentru că m-am obișnuit cu acest asistent de pe Windows 10 Mobile.

image

9. Opțiuni noi în Task Manager

Pentru gameri Microsoft a adăugat chestii interesante în Task Manager pentru obținerea de date relevante legate de consumul de resurse, inclusiv un GPU manager pentru sistemele cu unități GPU dedicate. În zona Performance va apărea și GPU dacă placa video este una suportată (a mea, un Intel HD 3000 nu e suportată).

image

Dar dacă aveți una de generație mai nouă, ar trebui să o vedeți cam așa:

image

10. Îmbunătățiri legate de PEN și Touch

Pentru toți cei ce folosesc sisteme Windows 10 cu touch, Windows 10 Fall Creators Update vine cu îmbunătățiri legate de identificarea și acuratețea informațiilor preluate prin touch, inclusiv recunoașterea scrisului. Noua tastatură virtuală, cu predicție de text, preluată de pe Windows 10 Mobile vă va face introducerea textului mai exactă și mai rapidă. Și folosirea stylus-ului se va dovedi mai eficientă grație noilor API-uri din Ink, cu care se vor putea face ajustări mai exacte.

 

Mai sunt multe altele precum îmbunătățirile legate de browser-ul Edge (aici le găsiți detaliate), seturi noi de Emoji, integrarea Skype, o performanță mai bună și nu în ultimul rând finisările legate de opțiunile de broadcast via Game Bar sau conectarea pe Xbox One Live, ca să jucați pe PC jocurile de pe Xbox. Aș mai pune și noul driver de touchpad care permite, cel puțin pe sistemul meu, o performanță similară cu cea de pe MacOS pentru folosirea touchpad-ului.

welcome_fall

Și să nu uitați de noul Game Mode prin care Windows-ul va reduce automat consumul inutil de resurse, redirecționând toată puterea de calcul către jocul/aplicația ce are nevoie de ele.

V-am spus deja multe despre noul Windows 10 Fall Creators Update, nu am spus totul pentru că vă las și pe voi să descoperiți.

Reamintesc că update-ul este gratuit, așa că recomandare mea este să dați drumul la update via Windows Update.

fallcreators

Nu ar trebui să aveți probleme majore de download și instalare. Oricum însă, pentru siguranță, înainte de a porni procesul de update fiți siguri că ați salvat datele importante de pe PC.

Să nu uit, update-ul vă va păstra toate datele, setările și fișierele. Nimic nu ar trebui să se piardă!

Eu am instalat deja Windows 10 Fall Creators Update pe două laptop-uri, fără niciun fel de problemă. Timpul alocat a fost de aproape 2 ore pentru download și install.

Baftă!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. Legat de punctul 9: iti mai aduci aminte de recomandarea ta SYSTEM EXPLORER din CHIP 02/2011 (de la pag 82) ?
    E valabila si azi !

    PS azi o sa instalez si eu UPDATE-ul…

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep