HomeFeaturedFocusInca o companie chinezeasca cu renume (OnePlus) e prinsa ca spioneaza utilizatorii...

Inca o companie chinezeasca cu renume (OnePlus) e prinsa ca spioneaza utilizatorii … de Android

oneplus

Din păcate nu sunt absolut deloc surprins de faptul că și OnePlus, creatorii unei serii foarte faine de clone iPhone, au fost prinși că spionează utilizatorii – treabă pe care o bănuiam de foarte multă vreme și despre care v-am și avertizat în mai multe rânduri.

Se pare că aparatele OnePlus 2, cu OxygenOS (varianta personalizată de Android pusă de OnePlus pe aparatele proprii) colectează extrem de multe date despre utilizatori (fără voia acestora) și le trimite în China. Detaliile au fost făcute publice de Christopher Moore, împreună cu multe detalii despre procesul de colectare și trimitere a datelor.

Trebuie să recunoaștem că practica nu e una nouă și chiar Apple/Google/Microsoft fac asta cu sau fără acordul utilizatorilor. Din păcate ceea ce colectează OnePlus e mai mult decât am dori să dăm, inclusiv posibilitatea de identificare clară a utilizatorului prin numărul său de telefon.

Mai exact, datele trimise de OnePlus 2 în China sunt:

  • numărul de telefon
  • adresele MAC
  • IMEI și IMSI
  • numele operatorului de telefonie mobilă folosit
  • numele ESSID și BSSID
    ale rețelelor wireless folosite
  • seria de identificare a telefonului
  • ora exactă la care utilizatorul blocheaza/deblochează aparatul
  • orele la care sunt pornite/închise aplicațiile
  • orele la care aparatul este deschis/inchis.

Adică un set complet de date legate de modul de utilizare a smartphone-ului. Dacă într-un fel putem fi de acord cu monitorizarea modului de folosire, în ideea că se pot găsi algoritmi de optimizare a consumului de baterie, ideea că este asociată în mod unic caracteristica de folosire cu un număr de telefon și un anumit aparat, nu e ceva care să ne placă.

Mai ales că nu se poate dezactiva nimic în mod oficial. Dar dacă aveți un aparat OnePlus și vreți să fiți siguri că nu vă monitorizează chinezii, atunci puteți folosi următorul truc:

Legați aparatul de PC prin USB, activați USB debugging pe aparat. Apoi de pe PC (după ce în prealabil ați instalat un Android SDK) lansați comanda pm uninstall -k –user 0 net.oneplus.odm dintr-un shell adb.

Asta face ca pachetul ce colectează datele să fie dezinstalat. Pentru cât timp? Poate până la prima resetare la setările din fabrică sau până când OnePlus nu trimite vreun update care să reactiveze monitorizarea, dar într-un mod mascat.

Alternativa ar fi să vă gândiți să puneți un Android custom  de genul LineageOS. Așa puteți vă să bucurați de un hardware bunicel, pe un sistem de operare (mai) curat.

Detalii mai multe despre subiect găsiți pe blog-ul lui Christopher Moore.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep