HomeMobileAndroidSamsung continua pe drumul transformarii smartphone-ului in PC prin oferirea Linux pe...

Samsung continua pe drumul transformarii smartphone-ului in PC prin oferirea Linux pe DeX

dex-01

Îmi place să văd că Samsung continuă pe drumul deschis de Microsoft prin Continuum, în care se prognozează că în curând PC-ul ar putea fi înlocuit cu un smartphone împreună cu elementele de conectică asociată. Într-un comunicat Samsung ni se spune că se va putea folosi Linux pe smartphone via DeX pe Galaxy S8 și Note8. Adică în curând o să putem folosi distribuții Linux ce vor rula ca aplicații peste DeX, cu suport complet pentru ecran mare.

Dintr-o perspectivă legată de diversitatea opțiunilor pe care o să le avem pentru desktop, sună bine. Poate chiar sună și din prisma unui sistem desktop motorizat de un smartphone, care să aibă totuși un sistem de operare de Desktop. Toate promisiunile astea au însă o mare problemă: Linux. De la cât de fain progresa acum vreo 10 ani, Linux pe desktop e fix în același stadiu în care e și Windows Mobile – e folosit doar de entuziaști și cam atât, cu o lipsă acută de aplicații. Dar nu asta e important acum.

Mi se pare mai importantă decizia Samsung de a oferi Linux ca soluție desktop în condițiile în care există un parteneriat cu Microsoft prin care aceștia promovează seria S8 în propriul Store.

Cine e interesat să înceapă să scrie aplicații pentru DeX via Linux, poate să se înscrie deja în programul pilot – detalii sunt aici: seap.samsung.com/linux-on-galaxy.

Eu aștept să văd ce va însemna Windows 10 on ARM pentru că în continuare mi se pare o soluție mai bună decât Linux pe ARM.

Ce ziceți?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

7 COMENTARII

  1. Fără supărare, dar cum puteți să mai spuneți că Linux are o lipsă acută de informații sau că Linux e în același stadiu ca acum 10 ani? Afirmația este superficială și induce cititorii în eroare. Pe lângă faptul că există alternative multiple la aplicațiile de zi cu zi (client de email, browser, suită Office, player multimedia și cam tot ce se dorește), există jocuri serioase pe Linux (verificați Steam Store).
    FYI: ieri am primit update pentru wpa supplicant (patch pentru KRACK).

    • Mihai, Ionut tot timpul a fost un anti Linux. Eu folosesc ca desktop exclusiv linux, sotia la fel. La o firma unde colaborez (nu are treaba cu IT-ul)…tot linux (mai exact, debian). Hai sa fim seriosi.
      Ionut, Windows pe ARM…este o idee proasta…de fapt windows este o idee proasta: dificil de folosit, plin de lacune, imbarligat, costisitor…si suportul execrabil.

      • Am pus Linux parintilor mei, o greșeală imensă – Ubuntu și apoi Mint, că am zis să perseverez in greșeală. Pe un sistem Acer cu 2GB RAM și un Intel Core, merge mai prost decat Windows 10 (asta dacă îți poți închipui așa ceva?!). Skype merge cu audio și video doar când are chef sa detecteze camera video USB, Firefox crapă în draci, driver-ele video dau rateuri la greu pe GNOME.
        În concluzie: o greșeală imensă care m-a costat câteva zile de install și reinstall. Execrabilă experiență – reunosc, așteptam să văd că se mișcă bine și că nu trebuie să îmi fac probleme. M-am înșelat.
        Așa ca … mai lasă-mă cu poveștile de succes ale Linux pentru utilizatorul de acasă.

        • Mdea…si cum nevasta mea nu se plange…si la ea nu crapa nimic…cred ca spune multe 😀
          Si cand ne gandim ca ma suna disperata cand pune mana pe cate un windows 10 disperata ca nu se descurca…cand ma gandesc cat de simplu este sa setezi un dual monitor…sau doamne fereste…sa trebuiasca sa instalezi o imprimanta care nu merge din prima…mori incet pe windows.
          Hai lasa ca macane…ti-am spus…nevestei mele (apropos…este jurista…)…nu-i crapa nimic…cam totul merge ok…

          P.S. Am pus windows 10 pe PC-ul meu de acasa…n-am reusit sa programez cu el un arduino (ceva drivere care nu’s ce probleme aveau…by default in linux merge fara probleme)…plus ca-mi crapa java (din nu’s ce motive)…deci si IDE-ul Arduino. Asta nu mai spun ca se pare ca 16Gb RAM nu-i ajung ca sa mearga ca laptop-ul meu batran cu 4Gb RAM si linux pe el.

          • Da, da. Maimuta impletea apa minerala. Stiu asta.

            Ca sa nu mai intram in detalii care nu isi au rostul si sa plictisim restul cititorilor, fiecare foloseste ce ii place si ce crede ca e mai ok. Fie ca e MacOS, Android, iOS sau Windows.

    • @Mihai
      Cu tot respectul, unde e Linux in ceea ce priveste adoptia pe desktop? La nivelul Windows Mobile, ca tot ii place lui @bolovan sa dea exemple?
      Linux e un sistem de operare care pe desktop e folosit doar de o nișă de oameni, cei care au timp și chef sa facă experimente și să instaleze/configureze la infinit.
      Când m-am referit la lipsa acută de aplicații am avut în vedere produsele pe care mai toată lumea le folosește acasă – și nu doar browser-ele. Un editor decent de imagini (Picasa a fost, nu mai merge), un client complet de mesagerie (Skype e o glumă pe Linux), aplicații gen messenger și instagram, facebook, twitter – clienți oficiali pentru multe alte servicii.
      Ghici ce? Nu se găsesc. Ai variante, de acord, dar alea sunt departe de tot de cele oficiale de pe Windows.
      Ca să nu mai aduc în discuție că pe ce vrea să facă Samsung cu DeX, clienți Linux pentru aplicațiile de business nu prea există.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep