HomeFeaturedFocusUE avertizeaza ca ceasurile smart pentru copii au probleme mari de securitate

UE avertizeaza ca ceasurile smart pentru copii au probleme mari de securitate

ceasuri_smart

În urma unui raport (poate fi consultat aici) de 49 de pagini realizat de Norvegian Consumer Council, BEUC (European Consumer Organisation) a lansat o avertizare legată de problemele de securitate ce sunt asociate ceasurilor smart destinate monitorizării și comunicării cu copiii.

Raportul arată că majoritatea ceasurilor smart au un sistem precar de securitate și o grămadă de vulnerabilități ce permit unui atacator să preia controlul de la distanță asupra ceasului, să asculte conversații, să activeze camera foto și chiar să înregistreze materiale video. Peste toate astea e posibil să fie monitorizată locația, să fie schimbate coordonatele trimise aplicației de monitorizare de pe smartphone și chiar să fie alterat numărul care ar trebui să fie sunat în caz de apel SOS.


Se mai poate adăuga lipsa condițiilor clare legate de datele colectate și folosite, fără posibilitatea de intervenție și anulare dacă este cazul.

Într-un astfel de context e de înțeles de ce Monique Goyens, Director General of BEUC, afirmă că ”aceste aparate nu au ce să caute în magazine” și că ”UE ar trebui să realizeze mai repede niște prevederi legate de standardele de securitate și păstrarea datelor personale vizavi de acest fel de produse”.

Acum, nu toate ceasurile smart pentru copii sunt cu probleme, în raportul despre care vorbim sunt identificate patru modele (cele mai răspândite în Norvegia): Gator 2, Tinitell, Viksfjord și Xplora. Fără să stau prea mult pe gânduri aș puncta și cu toate chinezăriile ieftine care să găsesc și prim magazinele din România, online și offline.

De exemplu, în februarie 2016 a fost publicat un raport despre ceasurile hereO (detalii aici) în care sunt descrise probleme similare. Și din păcate astfel de incidente nu sunt izolate, extrem de multe soluții smart pentru casă și/sau copii ai mari probleme de securitate și păstrarea intimității.

NU vă spun asta ca să vă spun să vă schimbați gadget-urile (deși ar fi bine să faceți asta dacă folosiți chinezării ieftine – de nenumărate ori am punctat ce fac chinezii cu datele preluate de la utilizatori, fără ca ei să știe, ca să facă și ei profit) ci ca să înțelegeți contextul și dacă vă interesează cât de cât datele personale ale copilului să încercați să limitați cât de mult puteți colectarea lor.

via BP

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep