HomeMobileAndroidMINI-REVIEW: cateva impresii despre Sony Xperia L1

MINI-REVIEW: cateva impresii despre Sony Xperia L1

Am mai bine de o lună de când folosesc acest terminal, așa că este momentul să vă împărtășesc câteva impresii despre el. Este un entry-level măricel, cu o configurație aproximativ decentă, care face față fără prea mari probleme cerințelor venite de la un utilizator mediu. S-ar putea să aveți dificultăți la rularea jocurilor cu un engine ceva mai pretențios, dar activitățile de entertainment uzuale și jocurile ceva mai simple din punct de vedere grafic nu îi pun probleme lui Xperia L1. Mi-a plăcut perioada petrecută cu el, în continuare sunt îndrăgostit de designul specific, deși mi-a plăcut mai mult construcția metalică și de dimensiuni mai mici, combinată cu specificații mai puternice, a lui Sony Xperia XA1, dar aceasta are și unele neajunsuri.

Iar cei care preferă dimensiunea și construcția lui Xperia L1, dar vor o configurație mai puternică, chiar dacă acest lucru atrage și creșterea prețului, s-ar putea să fie atrași de Sony Xperia XA1 Ultra.

Desigur, telefonul are și limitările sale, date în primul rând de specificațiile tehnice de nivel entry și nu scapă de acel obicei ușor neînțeles al celor de la Sony de a-și supraevalua puțin terminalele atunci când vine vorba de prețul de vânzare.

Una peste alta, poate fi o alegere interesantă pentru cei care vor un telefon care să se încadreze într-un buget limitat și vor să iasă puțin din tiparele acestei zone ca si design. Sony Xperia L1 oferă o alternativă care poate satisface aceste cerințe, deși designul și mai ales aprecierea acestuia ține de gusturile fiecărui utilizator și contactul direct cu terminalul este esențial.

Să luăm puțin la rând toate detaliile legate de acest smartphone. Lista cu specificații tehnice complete a lui Sony Xperia L1 include:

  • Ecran: IPS LCD, diagonală 5,5 inchi
  • Rezoluție: HD, 1280 x 720 pixeli
  • Densitate: 267 ppi
  • Protecție: sticlă rezistentă la zgâriere (> 6H)
  • Chipset: Mediatek MT6737T
  • Procesor: quad-core de 1,45 GHz (Cortex-A53)
  • GPU: Mali-T720MP2
  • Memorie RAM: 2 GB
  • Capacitate internă de stocare: 16 GB
  • MicroSD: da
  • Sistem de operare: Android 7.0 Nougat
  • Cameră foto principală: 13 MP, f/2.2
  • Cameră foto frontală: 5 MP, f/2.2
  • Acumulator: 2620 mAh
  • Dual-SIM: da, in funcție de regiune
  • Senzor amprentă: nu
  • Culori: negru, alb, roz
  • Altele: USB Type-C, jack 3,5 mm
  • Dimensiuni: 151 x 74 x 8,7 mm
  • Greutate: 180 g

Așa cum se poate vedea din această listă, Xperia L1 este un telefon destul de mare, gros și cam greu. La această senzație contribuie și marginile destul de groase din partea de sus și de jos a ecranului, caracteristică pentru Sony. Au farmecul lor, cel puțin din punctul meu de vedere, pentru că, alături de marginile laterale destul de subțiri, contribuie la senzația de terminal mai lunguieț, care mie îmi place. Nu pot să spun că m-au deranjat dimensiunile lui Xperia L1 sau că am avut dificultăți în manevrarea telefonului din cauza acestora.

Mi-a plăcut și construcția din plastic surprinzător de rezistentă la zgârieturi, în versiune albă, care s-a potrivit destul de bine cu gusturile mele. Aș spune că i-a luat fața lui Xperia XA1, așa că avem un mare plus. Deși aici, așa cum am spus-o deja, este o apreciere subiectivă.

Telefonul este bine închegat și lasă o senzație de lucru solid chiar și dincolo de dimensiunile și greutatea sa, chestie care îmi place mult.

Dacă tot am vorbit despre specificațiile sale tehnice, vin oarecum automat două întrebări. Prima legată de prețul dispozitivului și a doua în legătură cu performanțele generate de această configurație.

În ceea ce privește prețul, Sony Xperia L1 poate fi găsit pe eMag.ro la 769 de lei. Ceva cam mult, dar în mod surprinzător, un preț apropiat de ceea ce propunea Moto E4, un telefon cu specificații identice, poate chiar ușor mai slabe, dar mai mic ca dimensiune. Xperia L1 pierde la capacitatea acumulatorului și la senzorul pentru citirea amprentei, care îi lipsește, dar aduce un display mai mare și un senzor ceva mai bun pentru camera foto principală. Astfel că între cele două, l-aș alege fără să clipesc pe Sony Xperia L1.

E drept, nu se poate compara cu ceea ce au de oferit alte terminale cu preț apropiat. Huawei P9 Lite 2017, spre exemplu, care aduce multe în plus pentru o diferență de preț nu foarte mare. Astfel că Xperia L1 merge înspre cei care au un buget foarte clar limitat pentru achiziția unui smartphone. Sau către fanii dedicați Sony, care vor un terminal ieftin.

În ceea ce privește performanțele, amatorilor de cifre si comparații le răspund cele două clipuri video de mai jos, în care Sony Xperia L1 (alături de o companie dintr-o categorie superioară) scoate un scor în AnTuTu Benchmark, sensibil mai bun decât Moto E4 și chiar decât Moto E4 Plus (ultimele două în clipul al doilea).

Legat de performanțe așa cum îmi place mie să le consider, mai exact ca și experiență de utilizare, Xperia L1 este suficient de stabil încât să nu întâmpine probleme de rulare atunci când se confruntă cu cerințele unui utilizator mediu. L-am folosit cu un SIM, pentru convorbiri și date, cu conectare la două rețele wireless, pentru mail, browsing și social media. Nu s-a blocat, nu s-a agățat și nu s-a restartat într-o lună și ceva. Și nici nu se încinge, așa cum am citit că s-ar întâmpla. E drept, nu l-am folosit deloc pentru jocuri, nici nu cred că este destinat acestei activități. Așa că, una peste alta, din punctul meu de vedere se descurcă onorabil.

În ceea ce privește aprecierile personale după această perioadă de utilizare, la capitolul plusuri aș trece autonomia, care pe mie m-a surprins plăcut, mai ales că este un telefon mare, cu o baterie relativ mică. Depășește lejer cele 24 de ore critice și mai rămâne suficientă baterie pentru a trece la limită încă o zi de muncă. Asta în ritmul de utilizare descris mai sus.

Camera foto este iarăși un plus important, mi se pare că se descurcă destul de bine, mai ales la redatul culorilor. Peisajul plin de culori al toamnei m-a ajutat în acest sens, iar Xperia L1 și-a făcut bine treaba. Mai jos aveți câteva exemple.

Limitările se văd atunci când se fotografiază cu lumina în față, indiferent de focalizare, moment în care imaginea este ușor compromisă, dar culorile apropiate de realitate se păstrează.

Toate fotografiile pot fi văzute la dimensiuni mai mari pe pagina de Facebook MOBzine Romania.

Nu îmi place interfața software a celor de la Sony, este destul de tristă ca și paletă de culori și mai ales plină de notificări deranjante și inutile. Nu știu cât de mult se pot limita acestea, dar cred că aș fi mai degrabă tentat să pun un ROM nou dacă aș fi nevoit.

Nici ecranul nu pare să fi fost pe măsura așteptărilor, parcă nu este suficient de luminos nici atunci când luminozitatea este dusă la maxim. Aveam alte așteptări de la Sony, o companie cu experiență mare în zona display-urilor.

O bilă albă (și subiectivă) pentru design și construcție, o bilă aproape neagră pentru preț.

Cam acestea sunt aprecierile legate de Sony Xperia L1, un entry-level care merită luat în calcul atunci când bugetul pentru achiziția unui smartphone este limitat sever, un telefon care cred eu că are șanse să se miște frumos în ofertele operatorilor. Este disponibil în diferite pachete la Vodafone.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep