HomeMobileAndroidS-au implinit 10 ani de la lansarea primului beta de Android

S-au implinit 10 ani de la lansarea primului beta de Android

android_1

Știați că tocmai s-au împlinit 10 ani de când primul beta de Android a fost lansat public? Parcă s-a întâmplat ieri, un moment în care Nokia domina copios piața de smartphone-uri, BlackBerry era pe val, Microsoft se juca cu Windows Mobile și aparate HTC faine iar Apple tocmai intra în joc cu iPhone și iOS.

Cred că unii dintre voi nici nu își mai aduc aminte ce însemna să ai un ”dumb” phone, fără net și cameră foto și rețele de socializare? A urmat apoi lansarea primului smartphone Android, adică T-Mobile G1 (HTC Dream pe numele lui complet, în varianta internațională). HTC, cel mai puternic producător de aparate cu Windows Mobile, încerca o piață nouă. Samsung era departe de ideea de smartphone cu Android.

Cum arăta primul Android? Uitați:

Recunoașteți personajele? Sper că da.

În momentul respectiv Android era gata de lansare, construit ca și concurent pentru … BlackBerry. Numai că Sergei Brin și cei implicați în proiect s-au prins că adevăratul concurent cu care se vor lupta nu este BlackBerry ci Apple, așa că au încercat rapid să schimbe interfața optimizată pentru folosirea cu tastatura QWERTY cu una touch.

E explicația pentru care primele versiuni de Android (pe unele configurații și acum se resimte asta) mergeau extrem de greu și abia răspundeau la touch: interfața touch Android nu a fost gândită să facă parte din structura sistemului de operare, a fost adăugată ulterior, peste. La fel și stack-ul multimedia. Apropo de asta, aici vedeți istoria Android.

image

De atunci lucrurile s-au schimbat spectaculos și Apple și Google domină piața smartphone-urilor. Primii cu hardware și software optimizat, ceilalți cu o cotă de piață gigantică și un număr imens de dispozitive.

10 ani mai târziu pare în continuare că Apple dictează trendul – vezi design-ul noului iPhone X – iar Google se adaptează din mers. Nokia și BlackBerry joacă Android, Microsoft pare că nu mai joacă nimic.

Vă mai aduceți amine de telefon aveați acum 10 ani și care a fost primul smartphone modern? Cum are?

La mine e simplu: am avut HTC-uri Windows Mobile (Diamond și Diamond 2 au fost cele mai faine) și apoi am trecut pe HTC-urile Android până când am renunțat la el pentru aparatele Nokia cu Windows Mobile, pentru ca în ultimele 6 luni să revin la Android. Tot cu HTC (U11).

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep