HomeFeaturedFocusReview Huawei Mate 10 Pro: cel mai bun flagship facut de Huawei

Review Huawei Mate 10 Pro: cel mai bun flagship facut de Huawei

DSC_8053DSC_8043

Un smartphone cu AI și extra autonomie? Un rival de excepție pentru Note8 sau iPhone X? Un excelent Android? O promisiune care nu a fost dusă până la capăt?

Da, acesta este Huawei Mate 10 Pro. Vedeți în cele ce urmează de ce.

Mate 10 Pro este este produsul de vârf al Huawei care te impresionează din primul moment. Este făcut pe un schelet metalic, acoperit cu Gorilla Glass 5, margini rotunjite, 6 GB RAM, 128 GB pentru stocare și un extraordinar display OLED de 6 inci, raport 18:9 pentru o rezoluție de doar 1080 x 2160 pixeli (cu o densitate slabă de doar 402 ppi), motorizat de platforma Kirin 970, dezvoltată de Huawei, cu procesor dedicat pentru ceea ce ni se spune că este un AI propriu, inima noului produs. Datorită acestor caracteristici flagship-ul Huawei reușește să lase o impresie excelentă din primele momente de utilizare.

Performanța este excelentă, bateria pare că nu se mai termină iar senzația de fluiditate dată de folosire, îți face plăcere. Singurul element negativ este software-ul EMUI, pus de Huawei peste un Android 8 Oreo, care strică feng shui-ul din cauza bloatware-ului și a inconsistenței de design, plus câteva bug-uri enervate care par să fie totuși reparate după cel mai recent update de firmware.

DSC_8035DSC_7969

Design: un flagship demn să stea alături de produsele Samsung, Google, HTC sau LG

Pentru seria Mate 10 Huawei renunță la carcasa metalică de pe flagship-ul P10 și merge pe un model consacrat deja de Apple i Samsung: margini metalice, borduri rotunjite, un display imens, fără butoane fizice pe partea frontală, doar cu conector USB Type-C și două camere plus senzor de amprentă plasat pe spate. Asta face din Huawei Mate 10 Pro unul dintre smartphone-urile reușite ale lui 2017, foarte aproape de fi unul dintre cele mai bune.

DSC_8052

Carcasa de aluminiu, frumos finisată dă aparatului un aspect îngrijit, elegant, perfect integrat între cele două suprafețe de sticlă. Câtâ vreme e întreținut cum trebuie, fără amprente și praf, arată excepțional de bine. Din păcate asta nu se poate păstra permanent și din acest motiv Huawei Mate 10 Pro are soarta lui iPhone X și a seriei S8 de la Samsung, fiind mai mereu plin de amprente și praf.

DSC_7966

Cum spuneam, pe marginea metalică sunt plasate butoanele de control pentru volum și cel de pornire/oprire (în partea din dreapta) iar ușița pentru acces la cele două SIM-uri este poziționată în partea din stânga.

DSC_7957

În partea inferioară Huawei Mate 10 Pro are conectorul USB Type-C (nu are jack audio), difuzorul și microfoanele pentru detecția zgomotului ambiental.

DSC_7958

În partea superioară există doar senzorul IR, pregătit pentru a interacționa cu aparatele electronice pe car ele avem prin casă.

DSC_8049

Spatele lui Huawei Mate 10 Pro este curbat, dominat de senzorul pentru amprentă și cele două camere foto, plus LED-urile Flash.

DSC_7959

Cu o dimensiune de 154.2 x 74.5 x 7.9 mm și o greutate semnificativă (178 grame) flagship-ul Huawei reprezintă destoinic categoria de phablet (asta dacă mai putem discuta acum de așa ceva, în condițiile în care display-urile de peste 5.5 inci au devenit deja normalitate). Se simte bine în mână, se poate prinde ușor însă manevrabilitate cu o singură mână e problematică, mai ales pentru cei cu palme normale, ca să zic așa.

Mie mi-a plăcut mult cum se ține în mână și cum se manevrează cu una sau două mâini.

Display: excelent AMOLED, rezoluție ce putea fi mai bună

DSC_8055

Mate 10 Pro are un display AMOLED de 6 inci, HD+ HDR10 de 1080 x 2160 pixeli (402 ppi densitate), ecran ce se vede excepțional în mai toate situațiile și din mai toate unghiurile. La fel ca LG G6 vine cu un aspect de 18:9, raport de afișare ce poate fi aplicat aplicațiilor Android dacă se activează una dintre setările speciale.

DSC_7955DSC_8053

1080 x 2160 este o rezoluție suficientă pentru un display de 6 inci, dar insuficientă pentru cineva care a apucat să vadă un S8+ sau un G6. Nu că acel cineva va putea spune cu precizie (și în orice moment) că vede pixelii din cauza unei densități mai mici, ci mai degrabă din prisma modului în care este prezentată interfața Android, fie ea cea standard EMUI, sau un orice alt shell pe care veți dori să îl puneți.

Display-ul este protejat direct din fabrică cu o sticlă protectoare, asta ca să amâne cât mai mult momentul în care primele zgârieturi vor apare pe ecranul lui Mate 10 Pro. M-au impresionat culorile reprezentate de display și palierul larg în care poate să varieze luminozitatea, indiferent dacă este pe modul Auto sau nu. Cred că puține modele flagship din acest an reușesc acest lucru – seria S8 de la Samsung poate face asta puțin mai bine.

Kirin AI: sau Inteligența Artificială din smartphone cum îi place lui Huawei să spună

Screenshot_20171218-193749Screenshot_20171218-194022

Conform promo-urilor Huawei, Mate 10 Pro vine cu un procesor octa-core ce are implementată o funcția NPU – în traducere pentru toată lumea, Neural Processing Unit – a cărui destinație este să optimizeze elementele de Inteligență Artificială cu care ar fi dotat acest flagship. Ideea e simplă și deja există implementată pe Android – sistemul înregistrează tot ceea ce facem pe smartphone, analizează comportamentul și în cele din urmă ajunge să prevadă ceea ce am vrea să facem. E dacă vreți ceva similar cu ce știe Windows-ul sau browser-ul Chrome împreună cu Google despre noi.

În cazul Huawei, pe Mate 10 Pro elementul AI este împins ceva mai departe, pentru că pe măsură ce smartphone-ul e folosit, în urma monitorizării, se detectează obiceiurile de folosire, aplicațiile sunt optimizate pentru ceea ce se presupune că avem nevoie. De exemplu aplicațiile pe care le folosim mai rar sunt închise automat (o chestie deșteaptă în esență) pentru a nu consuma baterie și/sau face trafic. De aici vine și posibilitatea de ști când anumite procese ce rulează (încăpățânat și fără voia noastră directă) în fundalul telefonului și pot să fie oprite. De cele mai multe ori utilizatorul e atenționat că există aplicații ce consumă resurse și dacă dorește, le poate opri. Dincolo de acest aspect, din când în când o să vedeți că mai primiți și alte tipuri de sfaturi legate de funcționarea aparatului, iar în convorbirile telefonice, partea de suprimare a zgomotelor ambientale ar trebui să ofere o calitate mai bună a apelului.

Am testat Huawei Mate10 Pro, venit prin programul Orange Smartphone Tester, iar în rețeaua Orange, cu VoLTE activat, ”AI”-ul de pe Mate 10 mi-a jucat de multe ori feste, la pornirea convorbirilor interlocutorii spunându-mi că mă aud rău, sau chiar deloc, când de fapt în jurul meu era liniște și nivelul semnalului era maxim.

Împreună cu cei 6 GB RAM ai telefonului, ”AI”-ul de pe Huawei Mate 10 Pro este pus bine în valoare și pe partea de fotografiere, unde obiectele din imagini sunt recunoscute, setările camerei sunt ajustate automat pentru cele mai bune rezultate – chestia asta e discutabilă, în cazul meu, după mai bine de două săptămâni de utilizare, nu am reușit să văd beneficiul.

Singurul loc unde într-adevăr am văzut că ”AI”-ul își face treaba este partea de autonomie, prin închiderea automată a conexiunilor (de exemplu acolo unde nu aveam WiFi, conexiunea era închisă automat, pentru ca la revenirea acasă să fie redeschisă) și a proceselor ce rămâneau agățate în memoria aparatului.

Doar pentru astea funcția dată de Huawei pe Mate 10 Pro e foarte ok, chiar dacă ”AI” e mult spus.

Projection: din smartphone în PC

Screenshot_20171208-202625

O surpriză foarte plăcută a fost implementarea modului Projection, un fel de Samsung DeX și Microsoft Continuum for Phones, introdus de Huawei pe Mate 10 Pro. Prin intermediul unui dock (eu am folosit Display Dock-ul de pe Lumia 950 XL) am conectat smartphone-ul la televizor și la tastatură/maus. Mi-a plăcut foarte mult să văd că Huawei a ales să respecte standardul USB Type-C și DIsplay Dock-ul a fost recunoscut, chestie pe care nici S8, S8+ sau Note8 nu au putut-o face.

De îndată ce a fost recunoscută conectivitatea pe un ecran mare, o interfață Android de tip desktop PC a fost accesibilă, de unde toate aplicațiile Android de pe smartphone au putut fi lansate, majoritatea cu opțiuni de redimensionare pentru ecran mare. Cei 6 GB plus procesorul Kirin 970 fac echipă bună și pot să vă spun că experiența de lucru era mai cursivă decât pe Note8 de la Samsung, similară cu ce oferea Lumia 950 XL acum aproape doi ani.

Screenshot_20171208-200717

Altfel spus, dacă aveți conectorul USB Type-C puteți să faceți din Huawei Mate 10 Pro un PC, pe care să folosiți toate aplicațiile Android pe care le aveți instalate, cu acces la fișierele de pe smartphone. Pe parcursul testului am rulat foarte bine muzică de pe YouTube via Chrome în timp ce eram conectat prin Remote Desktop pe o sesiune Visual Studio de pe laptop-ul meu de development. Mă bucur să văd că după Microsoft, Samsung și Huawei explorează ideea de PC mobil prin smartphone.

Camera foto: peste medie, dar nu TOP

DSC_7959

Unul din punctele în care Huawei Mate 10 Pro m-a dezamăgit a fost Camera foto. Își face treaba destul de bine, poate că nici nu m-am chinuit eu foarte mult să îi maximizez performanța, dar în final cred că este sub HTC U11 și S8.

Pe Mate 10 Pro Huawei vine cu un sistem de dual de camere foto de 12 MP (f/1.6, 27mm, OIS) +20 MP (f/1.6, 27mm), zoom 2x, lentile Leica Summilux-H, phase detection & laser autofocus, dual-LED dual-tone flash peste care vine ”AI”-ul de care v-am povestit mai sus. Din câte am văzut, schimbările față de configurația de pe Mate 9 au fost destul de mici.

Senzorul alb negru (cel de 20 MP) plus cel color de 12 MP fac echipă bună pentru modul de fotografiere portret, folosind același truc deja consacrat: una din camere fotografiază subiectul, cealaltă încearcă să detecteze fundalul și aplicația (sau să zic AI-ul?) le suprapune (cu blur pe fundal), creând iluzia separării planurilor și a unui portret reușit.

IMG_20171201_203007

De multe ori iese, utilizatorul obișnuit nu va vedea diferențele, mai ales pentru pozele publicate rapid pe rețelele sociale. Cine vrea însă mai mult va trebui să stea și să găsească unghiurile corecte și să folosească la maxim opțiunile manuale oferite de aplicația Camera.

Tot legat de AI, procesorul NPU va analiza și procesa în timp real imaginile preluate de camera foto, în teorie fiind capabil să aleagă cele mai bune setări pentru poză, inclusiv în ceea ce înseamnă aplicarea de filtre. După cum spune Huawei, cu cât mai multe poze făcute, cu atât mai bune vor deveni. E discutabil, pentru că din ce am testat, rezultatele au fost mai mult rele decât bune în perioada de folosire a aparatului.

IMG_20171216_213318

Am înțeles că ”AI”-ul ar trebui să își facă treaba foarte bine în situații în care se fotografiază subiecte clasice (animale, portrete, peisaje), în special pentru situațiile în care în imagine sunt elemente aflate în mișcare și focusul se schimbă constant. De asta ar fi bine să nu vă mire decizia ”AI”-ului de a schimba de la el putere modul în care se fotografiază.

M-am jucat cu camera, pe modul Auto (așa cum faceți aproape toți) în mai multe situații și condiții de iluminare, cu sau fără HDR. Multe poze am urcat pe contul nostru de Facebook, în albumul Huawei Mate 10 Pro.

Aici redau doar câteva:

IMG_20171202_130319

Una HDR, cu low light:

IMG_20171203_183047

O imagine monocromă, contra soarelui:

IMG_20171215_085834

Și varianta în culori:

IMG_20171215_085639

Un HDR și low light din Piața Sfatului:

IMG_20171202_193121IMG_20171202_193118

Câteva poze în penumbră:

IMG_20171215_085939IMG_20171218_115753IMG_20171216_143805

Camera frontală de pe Huawei Mate 10 Pro este una de 8 MP, cu f/2.0, care la rândul ei beneficiază de aportul ”AI”-ului. Se descurcă binișor.

IMG_20171216_124613

Pe partea de înregistrare video, lucrurile stau similar.

Audio: 32 bit audio

DSC_8048

Huawei Mate 10 Pro nu are jack audio, vine în schimb cu conector USB Type-C pe care se pot conecta orice fel de boxe/căști care suportă acest protocol. Prin Huawei Histen audio se poate face o reglare a calității audio trimise în căști, pentru o mai bună audiție. Trebuie s știți că Mate 10 Pro suportă lossless 32-bit audio la 384 kHz în Oreo.

Difuzorul de pe Mate 10 Pro este decent, dar nu sperați la prea multe. Fără să ajungeți la volum maxim sunetul e acceptabil.

Hardware: IR, 6 GB RAM, mult spațiu de stocare și baterie de 4000 mAh

Este interesant de amintit că din punct de vedere al specificațiilor hardware, Huawei Mate 10 Pro marchează note mari la aproape toate categoriile.

DSC_8047

Specificații tehnice:

* Dimensiuni: 154.2 x 74.5 x 7.9 mm

* Greutate: 178 grame

* IP 67, rezistent la 1 m în apă timp de 30 min

* Display: 6 inci, AMOLED, 1080 x 2160 pixeli, protecție Gorilla Glass 5, HDR10

* Android: 8 Oreo

* Cipset: Hisilicon Kirin 970

* CPU: Octa-core (4×2.4 GHz Cortex-A73 & 4×1.8 GHz Cortex-A53)

* GPU: Mali-G72 MP12

* Stocare: 128 GB intern, fără microSD

* RAM: 6 GB

* Cameră foto: Dual: 12 MP (f/1.6, 27mm, OIS) +20 MP (f/1.6, 27mm), 2x lossless zoom, Leica optics, phase detection & laser autofocus, dual-LED dual-tone flash

* Cameră frontală: 8 MP, f/2.0

* WiFi, Bluetooth 4.2, HPS, NFC, IR

* Senzori: amprentă, accelerometru, luminozitate, barometru, compass, proximitate

* Baterie: 400 mAh cu Fast Charging

Performanță de TOP

Vă întrebați probabil care e performanța lui Huawei Mate 10 Pro? E foarte bună și aici meritul este al cipsetului Kirin 970 care împreună cu un procesor octa-core reușește deopotrivă viteză bună și o autonomie excelentă.

Am rulat câteva teste clasice și am comparat rezultatele cu alte flagship-uri din acest an – în speță cu Samsung Galaxy Note 8, HTC U11 și Huawei P10. Ce a ieșit, vedeți mai jos.

Prima dată am vrut să văd care e viteza pură a procesorului – aici benchmark-ul BenchmarkPI mi se pare relevant și după cum puteți observa, diferențele sunt mari, în favoarea lui Mate 10 Pro.

image

Ulterior am făcut o simulare a procesului de browsing, pe care oricare dintre noi îl efectuează zilnic de pe smartphone. Aici testul Browsermark pe cea mai recentă versiune de Chrome mi se pare relevant și după cum puteți vedea Mate 10 Pro se descurcă foarte bine.

image

La final am aplicat două suite de testare sintetică, AnTuTu și 3D Mark, ambele cu potențial să arate și zona de procesare GPU. Pe AnTuTu smartphone-ul Mate 10 Pro este cu siguranță în TOP, aproape de Note 8.

image

iar pe combinația 3D, adică GPU+CPU este lider.

image

Graficele de mai sus sunt menite să vă arate cum se poziționează față de alte flagship-uri într-un test generic. De multe ori acestea nu sunt cele mai relevante, dar ne ajută să ne facem o idee despre cum pot fi diferențiate smartphone-urile din punct de vedere al performanței.

În realitate modul în care fiecare dintre noi percepe performanța este complet diferit. Pentru unii contează ca aparatul să se deschidă instant, alții preferă un Facebook foarte rapid, pentru alții contează cum se mișcă atunci când face poze sau filmează și așa mai departe. De aceea este destul de greu să vorbești despre performanță în termeni generici.

Ce pot să spun vizavi de Mate 10 Pro este că se mișcă impecabil în interfața EMUI și mult mai bine pe un shell Pixel Launcher XL. Aplicațiile pornesc aproape instant, multitaskingul se face rapid, browsing-ul e perfect. Nu am avut niciun fel de problemă în folosire, dincolo de câteva incidente legate de EMUI – înainte de ce mai recent update de firmware am avut dese situațiile în care dacă rulam un material de pe YouTube și venea o notificare pe WhatsApp sau Facebook Messenger, ecranul se închidea și aparatul nu mai putea fi deblocat decât după un reset. Asta se datorează modului în care este implementată interfața EMUI peste Android 8 Oreo.

Totodată, din cauza aceluiași EMUI care încearcă foarte tare să copieze interfața Samsung (care știm cu toții că are model iOS-ul Apple) nu există congruență între schimbarea setărilor de rezoluție și modul în care informația e afișată pe ecran. De exemplu pe rezoluția maximă, cu fontul pe dimensiunea minimă, ecranul părea mai mare în EMUI și Pixel Launcher XL, dar notificările rămân tot mari, fără să fie sincronizate cu dimensiunea fontului de pe ecranul principal, iar asta e doar una dintre desincronizări.

Screenshot_20171213-213650Screenshot_20171218-193633

Lăsând la o parte acest aspect, performanța este excelentă, așa după cum am spus deja. Autonomia este exemplară – de mult nu am mai testat un smartphone care să îmi permită liniștit o autonomie de aproape două zile în condițiile în care 4G și WiFi sunt pornite permanent, TuninRadio merge mult, Facebook & Twitter la fel. Aici ”AI”-ul își face treaba.

 

Screenshot_20171218-193802Screenshot_20171218-193749

Iar dacă am folosit benchmark-uri pentru puterea de calcul, vă spun că am testat și bateria tot cu PC Mark, pe Work  – 13 ore și 43 de minute de la 100 la 0 (testul se oprește când autonomia ajunge sub 20%).

Screenshot_20171212-201208Screenshot_20171211-212745

Concluzie: cel mai bun smartphone Huawei

DSC_7962

Configurația hardware, alături de design, cu super display-ul AMOLED și implementarea ”AI”-ului fac din Huawei Mate 10 Pro un flagship reușit chiar dacă mai are câteva locuri în care nu este chiar ceea ce v-ați dori. Este super rapid în orice veți dori să faceți – de la browsing, la jocuri 3D, Office și chiar transformarea sa în PC. Își face treaba bine, vă puteți bizui pe el.

Huawei a reușit să facă o treabă excelentă, aducând pe piață un rival adevărat pentru seria S8 de la Samsung pe zona de peformanță, display și design, plusând în ceea ce înseamnă autonomia. Cu introducerea acestui ”AI” și a ”NPU”-ului dedicat pentru aceste sarcini, utilitatea se vede din prima clipă: autonomie mai bună, Camera ar trebui să dea poze de calitate mai bună. Aici vă spuneam că la capitolul software sunt multe lucruri faine pe care Mate 10 vi le oferă.

Nu este însă perfect. Rezoluția mai mică, problemele generate de EMUI, bloatware-ul pus (apropo, din cei 128 GB pentru stocare, peste 16 GB sunt ocupați de sistemul de operare!) îl trag puțin înapoi.

Screenshot_20171218-193713Screenshot_20171218-193659

În concluzie, că dacă vreți un smartphone solid, cu o super autonomie și performanță, Mate 10 Pro ar trebui să fie un candidat, suficient de performant încât să concureze direct cu iPhone X (cu care și seamănă puțin) și Samsung Galaxy S8.

Informații: Huawei

Preț: de la 800 EUR în oferta Orange

 


PRO CONTRA
+ super display AMOLED

+ design

+ autonomie

+ funcții software speciale

+ performanță

+ ”AI”

+ sistem dual de camere foto

+ 6 GB RAM și 128 GB pt stocare

– rezoluție mică

– probleme în funcționarea interfeței EMUI

– bloatware

– fără slot microSD

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep
Cel mai bun flagship realizat de Huawei pana acum, cu un design si functii ce il fac un concurent redutabil pentru Samsung Galaxy S8 sau iPhone X.Review Huawei Mate 10 Pro: cel mai bun flagship facut de Huawei