HomeFeaturedFocusTest: care este impactul de performanta al patch-urilor Spectre si Meltdown pe...

Test: care este impactul de performanta al patch-urilor Spectre si Meltdown pe macOS High Sierra

macbookEste oare setul de patch-uri Meltdown și Spectre (Supplemental Update de High Sierra 10.13.2) al Apple la fel de distructiv precum cel de Windows? Există impact în ceea ce privește viteza? Am refăcut același test de Windows și pentru macOS cu rezultate mai mult decât interesante.

În această seară Apple a lansat al doilea val pentru patch-urile de securitate dedicate remedierii problemelor Spectre și Meltdown pe MacBook-urile ce folosesc procesoare Intel. Sub denumirea de macOS High Sierra 10.13.2 Supplemental Update (detalii aici) veți vedea că primiți un nou update 10.13.2 de aproximativ 145 MB, generat însă cu o întârziere semnificativă față de Microsoft sau comunitatea Linux.

MacOSSuplemental

L-am aplicat rapid și am repetat testul de performanță rulat acum câteva zile pe Windows. Având deja experiența de pe Windows 10 plus toate informațiile preliminare ce dau scăderi masive de performanță după patch-uri, eram pregătit să văd că și pe macOS lucrurile stau la fel de rău – cu o scădere de performanță de 10-60% pe Windows 10 pe al meu MacBook Air 13, model 2011.

Din fericire lucrurile stau cu mult mai bine: aproape că nu există diferențe vizibile de performanță după aplicarea patch-ului. Sau și mai bine, există un spor de performanță

Pentru test am folosit un MacBook Air 13, model 2011, cu un procesor Intel Core i5 și 4GB RAM pe care am rulat 5 benchmark-uri de browser (cu cea mai recentă versiune Google Chrome) înainte și după aplicarea patch-ului. Rezultatele pot fi consultate mai jos.

Test

Inainte de patch

Dupa patch

Browsermark (puncte, mai mare, mai bine)

43.66

45.28

JetStream (puncte, mai mare, mai bine)

89.260

89.235

Kraken (ms, mai mic, mai bine)

2711.5

2487.1

MotionMark (puncte, mai mare, mai bine)

192.49

194.7

PeaceKeeper (puncte, mai mare, mai bine)

3138

3194

 

1. Browsermark: înainte și după. Valori mai mari înseamnă performanță mai bună.

browsermark_beforebrowsermark_after

2. JetStream: înainte și după. Valori mai mari înseamnă performanță mai bună.

jetstream_beforejetstream_after

3. Kraken: înainte și după. Valori ce reprezintă ms, mai mic, mai bine.

kraken_beforekraken_after

4. MotionMark. înainte și după. Valori mai mari înseamnă performanță mai bună.

motionmark_beforemotionmark_after

5. PeaceKeeper. înainte și după. Valori mai mari înseamnă performanță mai bună.

peacekeeper_beforepeacekeeper_after

 

După cum se poate observa relativ ușor, nu numai că diferențele sunt foarte mici, sub limita de abatere a unui test, dar după aplicarea patch-ului Supplemental Update de macOS High Sierra, sistemul meu pare ca se mișcă ceva mai bine. Așa că din acest punct de vedere, patch-urile Apple pentru Meltdown și Spectre sunt rezolvate mai eficient decât pe Windows.

Există însă o diferență majoră: pe Windows 10, după aplicarea patch-urilor de Spectre și Meltdown performanța de browsing pe Chrome a scăzut sub cea de pe macOS High Sierra.

image

Asta dacă presupunem că browser-ul Chrome e la fel de optimizat pe Windows și macOS, iar diferența de performanță e dată doar de schimbările de la nivelul kernel-ului.

Există oricând și posibilitatea ca în acest moment Google să optimizeze mai bine Chrome pe macOS High Sierra decât o face pe Windows 10.

Oricum, vestea bună este că din ceea ce am văzut în acest mini test, puteți aplica Supplemental Update pentru remedierea problemelor Spectre și Meltdown fără niciun fel de problemă.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep