HomeMobileAndroidCateva impresii despre Sony Xperia XZ1

Cateva impresii despre Sony Xperia XZ1

M-am bucurat enorm când am aflat că voi testa Sony Xperia XZ1. Mă îndrăgostisem deja de designul specific al terminalelor Sony, care mi s-a părut cel mai bine implementat la Sony Xperia XA1, dar acum aveam o dimensiune puțin mai mare, la pachet cu specificații de top. Adică exact aspectele pe care i le-am reproșat lui Xperia XA1 la momentul respectiv. Așa că acum totul părea că va fi perfect. Ce ar putea să lipsească?

Mult prea puține chesti încât să îmi schimbe părerea despre el și mai ales despre construcția specifică, marcă înregistrată a Sony. Și trebuie să recunosc că mă bucur de compania lui de vreo două luni de zile, mulțumită celor de la Sony România, așa că am avut ocazia să îl întorc pe toate fețele. Îmi place mult, dar am și câteva mici reproșuri să îi aduc. Așa că putem să dăm drumul la argumentație, pas cu pas.

Însă înainte de asta, poate că ar trebui să trecem rapid în revistă configurația acestui smartphone. Așadar, lista cu specificații tehnice complete pentru Sony Xperia XZ1:

  • Display: IPS LCD
  • Diagonală: 5,2 inchi
  • Rezoluție: 1920 x 1080 pixeli
  • Densitate: 424 ppi
  • Protecție: Gorilla Glass 5
  • Caracteristici speciale ecran: HDR10, Triluminos Display, X-Reality Engine
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 835
  • Procesor: octa-core (4 x 2,35 GHz Kryo + 4 x 1,9 GHz Kryo)
  • GPU: Adreno 540
  • Memorie RAM: 4 GB
  • Stocare internă: 64 GB
  • MicroSD: da (hibrid)
  • Camera foto principală: 19 megapixeli (f/2.0, 25mm, 1/2.3″, 1.22 µm)
  • Camera foto frontală: 13 megapixeli (f/2.0, 22mm, 1/3″)
  • Sistem de operare: Android 8.0 Oreo
  • Acumulator: 2700 mAh Li-Ion
  • Încărcare rapidă: da (Quick Charge 3.0)
  • Senzor pentru citirea amprentei: da, lateral
  • Altele: certificare IP68 (rezistență la apă – 1,5 metri, 30 minute – și praf), dual-SIM (hibrid), USB Type-C, jack 3,5 mm, construcție metalică de tip unibody
  • Culori: Black, Warm Silver, Venus Pink, Moonlit Blue
  • Dimensiuni: 148 x 73,4 x 7,4 milimetri
  • Greutate: 155 grame

Așa cum se poate vedea, o configurație destul de puternică, mai ales pentru un telefon lansat în luna septembrie a anului trecut. Un vârf de gamă pentru Sony pentru acea perioadă, care pare să fi reușit să își ducă cu brio această povară.

Am testat varianta de culoare neagră, deși recunosc sincer că mi se pare cea mai departe de gusturile mele. Sony Xperia XZ1 a fost primul telefon cu senzor pentru citirea amprentei digitale plasat lateral, integrat în butonul fizic power și mi s-a părut o idee extrem de inspirată. Mult mai eficient decât senzorul de amprentă plasat pe spate, spre exemplu.

Dacă tot am trecut în revistă specificațiile tehnice, cred că este momentul să vorbim și despre prețul său. Și aici ne izbim de un prim minus al acestui terminal. La un preț de 2499 lei pe eMag, Sony Xperia XZ1 se apropie destul de mult de un Galaxy S8, spre exemplu. Sau, este mult mai scump decât un LG G6. Ambele, vârfuri de gamă la acel moment, cu aspect modern, cu display alungit (proporție 18:9), de tip Full View, care ocupă cât mai mult din suprafața frontală a terminalului.

Xperia XZ1 vine cu un aspect clasic, cu margini destul de groase în părțile de sus și de jos ale ecranului, fără a le utiliza în vreun scop anume. Poate că Sony merge tocmai pe atracția pe care designul său specific o are asupra publicului fidel mărcii și a decis să speculeze acest aspect, menținând un preț ridicat. Contează mai puțin care a fost strategia aleasă, eu cred că la final rămâne ideea că producătorul nipon își cam supraevaluează produsele. Mă așteptam ca Sony Xperia XZ1 să fie scump, dar parcă nu chiar la acest nivel.

Un alt semn de întrebare care se ridică imediat după menționarea specificațiilor tehnice este cel legat de performanțele dispozitivului. Avem o configurație (cu preț mare), cum se comportă ea? De ce performanțe este capabilă?

Păi, aș spune eu, se comportă foarte bine și în aplicații dedicate, unde reușește un scor foarte bun, asta mai ales pentru cei care se dau în vânt după compararea unor cifre, dar și în realitate, în timpul utilizării cotidiene, acolo unde în mai bine de două luni nu am avut nici cea mai mică problemă.

Legat de prima parte, vă supun atenției un scurt material video în care se poate vedea comportamentul lui Sony Xperia XZ1 în AnTuTu Benchmark. Am rulat alături de un Moto G5S Plus, dar comparația nu este grăitoare, vorbim despre terminale aflate în categorii cu totul diferite. Așa cum spuneam, telefonul celor de la Sony a reușit un scor foarte mare, care ar trebui să îi liniștească pe mulți potențiali utilizatori. Este acolo sus, chiar dacă nu se bate pentru supremație.

În ceea ce privește performanțele unui telefon așa cum îmi place mie să le analizez, nu am avut nici cea mai mică sincopă de funcționare în cele peste două luni de zile în care am utilizat telefonul. Nu s-a blocat niciodată, nu s-a resetat, nu s-a închis fără motiv, nu s-a încins și nici nu am simțit că are dificultăți în a rula absolut toate aplicațiile pe care le-am folosit.

Trebuie să menționez că l-am folosit cu SIM, cu datele pornite, conectat la wireless, cu scanarea rețelelor pornită (am pendulat între rețeaua de acasă și cea de la birou), cu toate conturile de social media, cu cele de mail și cu partea de navigare pe internet. Am mai făcut și poze, dar nu prea m-am jucat, decât atunci când am testat telefonul la acest aspect.

Și dacă tot am menționat modalitatea în care l-am folosit, cred că este momentul să vorbim și despre autonomie. În ritmul descris mai sus, am avut multe momente în care am trecut chiar și bariera a două zile de utilizare, ceea ce este foarte bine. Mai ales că nu pot să spun că mă așteptam, pentru că la o primă vedere acumulatorul de 2700 mAh mi s-a părut destul de mic. Așa că nu cred că greșesc când trec autonomia pe lista cu argumente în favoarea lui Xperia XZ1.

Tot aici vreau să așez și construcția și designul, însă aprecierea este subiectivă. Mie îmi place mult acest design folosit de Sony și sper să îl schimbe cât mai puțin odată cu apariția noii generații de terminale, care se va întâmpla cât de curând.

Construcția metalică este foarte bine realizată și este, după părerea mea, cea mai fericită pentru această formă specifică. Deși am folosit un telefon negru și aș fi preferat oricare altă variană, remarc că nu s-a mai zgâriat la fel cum s-a întâmplat cu Sony Xperia XA1

Poate că aș putea să îi preproșez marginile de sus și de jos prea groase, care nu par să fie folosite cu un scop anume, dar, pe de altă parte, ele ar putea integra foarte ușor un ecran alungit, de proporție 18:9, așa cum au început să folosească marii producători. Oricum, această construcție alungită și în formă de bară, are farmecul ei, așa că nu o să mă leg prea mult de aceste margini.

Display-ul este foarte bine integrat în construcția metalică de tip unibody, iar finisajele sunt de calitate. Îmi plac mult butoanele laterale, extrem de finuție, inclusiv cel care integrează senzorul pentru citirea amprentei digitale. Există chiar și un buton hardware dedicat camerei foto, care se poate dovedi util de multe ori.

Am amintit de ecran, trebuie să spun că mi s-a părut unul destul de bun. Este luminos și redă foarte bine culorile, părând să reușească să anime chiar și interfața specifică Sony, în ciuda culorilor gri care o caracterizează. Așa că mă declar mulțumit de el, nu și de interfață, cu care nu am reușit să mă obișnuiesc nici după două luni de zile. Nu îmi place nici faptul că se primesc notificări din partea interfeței, sugestii de teme și alte asemenea atenționări și recomandări din partea Sony cu tot felul de ocazii. Este prea invaziv, chiar dacă se pot opri. La fiecare update al sistemului de operare au grijă să se reactiveze.

În mod intenționat al lăsat la urmă camera foto, pe care o consider unul dintre cele mai importante aspecte la un smartphone. Sunt ani buni de când am renunțat să mai car după mine și un aparat foto, inclusiv în concediile mai lungi și m-am bazat mereu pe telefon pentru fotografiile realizate. Așa că, în mod natural, trebuie să fie capabilă să nu te dezamăgească.

Și camera foto de pe Sony Xperia XZ1 nu m-a dezamăgit. Pot să o spun fără ezitare. Deși erau poate posibile și rezultate mai spectaculoase, consider că senzorul de 19 megapixeli (nu vorbesc aici despre selfie-uri) și-a făcut treaba cu brio. Mai ales în condiții de lumină naturală puternică, fotografiile rezultate au o calitate care pe mine mă mulțumește. Iar culorile sunt respectate întocmai. De notat că nu am avut parte de o vreme însorită atunci când am realizat fotografiile. Tocmai din acest punct de vedere, poate că ar fi putut să le mai deschidă puțin. Se observă o tentă de închidere a culorii în fotografiile cu mult alb, cu zăpadă.

Chiar și la interior, în condiții de lumină artificială, rezultatele sunt mulțumitoare.

Pozele la o rezoluție mai mare pot fi găsite într-un album dedicat pe pagina de Facebook MOBzine Romania.

O mențiune specială pentru cititorul de amprentă, plasat lateral, integrat într-un micuț buton power. Funcționează fără cusur și este foarte rapid, ceea ce nu pot spune despre cel de pe Samsung Galaxy S7, care mi-a scos peri albi.

Pe post de concluzie, aș putea să spun că așteptările nu mi-au fost deloc înșelate de Xperia XZ1 și că dacă ar fi să aleg între flagship-urile de anul trecut, telefonul celor de la Sony cu siguranță s-ar afla într-un top 3. Îmi place, chiar mult, pornind de la aspectul fizic, care cred că este decisiv. Așa că deși s-ar putea să o repet, sper ca Sony să reușească să păstreze cât mai intact acest design, sau chiar să îl îmbunătățească, odată cu noua generație de telefoane.

Cât despre Xperia XZ1, cred că recomandarea finală este să încercați să interacționați cu el (sau cu un telefon Sony cu design asemănător, cu construcție metalică de tip unibody). Abia atunci veți ști dacă este sau nu o chimie. În rest, sunt destul de convins că are puterea să satisfacă cerințele majorității utilizatorilor de Android fără prea mari emoții. Evident, rămâne segmentul de utilizatori power, care s-ar putea să caute altceva.

Eu unul rămân cu o senzație plăcută după acest episod (deși nu pot să uit că prețul pentru Xperia XZ1 este cam mare) și cu o impresie puțin schimbată despre producătorul japonez de smartphone. Sony știe să facă telefoane și știe să o facă bine, aștept să văd noua generație.

2 COMENTARII

  1. […] La fel cum este și construcția telefonului, una destul de obișnuită, în linie cu trendurile actuale, fără tentative de a inova sau de a impune vreun element propriu. Samsung a mers pe o rețetă sigură, una pe care mulți îi acuză că au copiat-o de la Apple. Îmi place aspectul lunguieț, dar mă împăcam mai bine cu o formă inedită, specifică, precum cea propusă de Sony Xperia XZ1. […]

  2. […] La fel cum este și construcția telefonului, una destul de obișnuită, în linie cu trendurile actuale, fără tentative de a inova sau de a impune vreun element propriu. Samsung a mers pe o rețetă sigură, una pe care mulți îi acuză că au copiat-o de la Apple. Îmi place aspectul lunguieț, dar mă împăcam mai bine cu o formă inedită, specifică, precum cea propusă de Sony Xperia XZ1. […]

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep