HomeFeaturedFocusCat tine bateria lui Samsung Galaxy S9+?

Cat tine bateria lui Samsung Galaxy S9+?

DSC_8321Imediat ce colegii/prietenii mei au aflat că am în teste noul Samsung Galaxy S9+ am fost întrebat direct: ”cât tine bateria de pe Galaxy S9”? E mai bună decât cea de pe S8? Merită?

Samsung a dotat Galaxy S9+ cu o baterie de 3500 mAh, una suficient de mare pentru toate standardele momentului. E însă ea suficientă?

Gândiți-vă că trebuie să ofere suficientă energie pentru display-ul generos de 6,2 inci (1440 x 2960 pixeli, cu 529 ppi), cei 6 GB RAM și procesorul octa-core (4×2.7 GHz Mongoose M3 & 4×1.8 GHz Cortex-A55) de pe noul cipset Exynos 9810 care e întrebuințat serios de sistemul de operare Android.

La nivel de performanță, Galaxy S9+ stă bine, așa cum ne-am și așteptat (aici îi puteți vedea performanțele de viteză într-o comparație cu iPhone X). La baterie însă, lucrurile nu sunt deloc roz.

Autonomia, punctul slab al lui Galaxy S9+

Cei 3500 mAh din bateria lui Galaxy S9+ sunt departe de a fi suficienți pentru acest smartphone. De când m-am apucat să îl testez sunt nevoit să îl reîncarc undeva pe la ora 15:00 ca să fiu sigur că mă ține până pe la ora 21:00 – 22:00.

Am vrut să aflu care e autonomia pe care o raportează benchmark-ul PCMark în urma testului Work 2.0. L-am pus la treabă și după două rulări consecutive mi-a indicat că ajunge la 20% din baterie după 9 ore și 51 de minute.

Asta înseamnă că durata de viață estimată este de 12 ore și 18 minute, într-o utilizare complexă pentru multimedia, browsing, 3D (cu luminozitatea dată la minim), mai mică decât cea a lui Samsung Galaxy Note8.

Screenshot_20180304-102528_PCMarkScreenshot_20180304-184533_PCMark

Asta la nivel de benchmark, pentru că avem nevoie de ele ca să putem face comparații.

În folosirea normală, cu luminozitatea setată pe modul Auto, cu 4G pornit mereu, Galaxy S9+ era deja la 38% la ora 15:00, după ce fusese scos de la încărcat la ora 07:00. Adică cu foarte puține șanse să ajungă până la finalul zilei. La ce l-am folosit? Clasic … Flipboard, Twitter, Facebook, Instagram, WhatsApp, email, browsing, TuneIn Radio, Google Assistant, WordPress …

Analiza statisticilor legate de consum mi-a arătat că cel mai mare consumator ar fi fost serviciului Google, activat și folosit prin launcher-ul Pixel Launcher instalat de mine – știți că prefer oricând soluția Pixel oricărei implementări de launcher semnate Samsung, Huawei, LG sau oricare altul.

Screenshot_20180307-145932_Device maintenanceScreenshot_20180307-145926_Settings

Cum știu că foarte puțini utilizatori preferă să schimbe launcher-ul standard, am zis că e cazul să renunț la Pixel Launcher și să revin la cel standard Samsung, de dragul testării. Zis și făcut: dezinstalat Pixel Launcher, blocat Google Assistant din Settings/Apps și pornit într-o nouă zi.

De data asta lucrurile par să stea mai bine, dar nu semnificativ: cu puțin noroc, Galaxy S9+ poate să țină o zi.

Screenshot_20180308-213616_SettingsScreenshot_20180308-213612_Device maintenance

În mod clar autonomia lui Galaxy S9+ va ține de specificul fiecăruia de folosire. Se poate activa opțiunea de power management care să reducă rezoluția, să dezactiveze ceva servicii din fundal și să reducă luminozitatea, în speranța că bateria va dura mai mult. Sigur, mulți vor face asta.

Atâta doar că în aceste condiții, de ce ai mai dat banii pe un flagship cu un display superb, o super cameră și super viteză? E ca și cum ai lua un Ferrari și l-ai folosi să te plimbi cu el, cu 20 km/h prin jurul unei grădinițe, unde nu trebuie să faci zgomot și nici să mergi cu viteză.

Cam așa văd eu în acest moment treaba cu autonomia lui Galaxy S9+: vrei să îl folosești la capacitate maximă, atunci sigur trebuie să investești într-un set de acumulatori cu opțiuni de Fast Charge (sau în pauza de masă să nu uiți să îl pui la încărcat – știe Fast Charge, în jumătate de oră se încarcă 50%) ca să fii sigur că te poți baza pe el o zi întreagă.

Merită asta? Răspunsul îl dă fiecare dintre noi, pe specificul său de utilizare.

Din punctul meu de vedere … NU!

Pentru comparație pot să vă spun că într-o utilizare similară iPhone 8 Plus ține liniștit o zi.

P.S. Testez noul Samsung Galaxy S9+, primit în teste de la Orange prin programul Orange Smartphone Tester.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

  1. Bateria la Samsung galaxy s9+ pe mine ma tine aproape doua zile. Spre exemplu il incarc luni la 16:00 si il reincarc din nou miercuri pe la 13:00. De precizat ca nu am jocuri in telefon, si nu il las pornit noaptea(noaptea dorm, nu umblu pe telefon). Ascult muzica in jur de 2 ore pe zi, browsing la nevoie, vorbesc cam 1-2 ore pe zi, cateodata si mai mult. Nu e normal sa iti cumperi telefon pentru jocuri(mai bine cumperi playstation). Telefonul e telefon totusi. De asta nu va tine bateria pe multi.

    • Foarte interesant cum ajunge sa te tina doua zile. Ai cumva datele/wifi oprite mereu? Eu nici macar o zi intreaga nu am putut sa il folosesc, in conditiile mentionate in articol.
      Daca ii opresti datele, atunci de ce mai ai smartphone?

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep