HomeFeaturedFocusO parere despre Windows Mixed Reality bazata pe experienta cu o casca...

O parere despre Windows Mixed Reality bazata pe experienta cu o casca Acer

Windows Mixed Reality
Windows Mixed Reality

”Băi, e foarte mișto experiența”, este o parere despre Windows Mixed Reality, spusă de unul dintre cei cărora le-am facilitat accesul la o experiența Windows Mixed Reality folosind o cască Acer. Windows Mixed Reality reprezintă direcția Microsoft vizavi de realitatea augumentată, construită cu ajutorul unui PC cu Windows 10 și o cască Windows Mixed Reality.

Realitatea virtuală, augumentată sau mixtă, facilitată de soluții precum Samsung VR, HTC Vive, Oculus și HoloLens este un domeniu de care mulți dintre noi stau deocamdată departe. Poate lipsa de conținut complex disponibil imediat, poate doar o teamă naturală de avans au făcut ca până acum domeniul să nu inainteze foarte puternic, deși la nivel teoretic se pot face multe chestii.

Windows Mixed Reality a pornit odată cu prezentarea căștii HoloLens de către Microsoft și introducerea Windows Mixed Reality direct în Windows 10. Pentru mulți treaba asta nu spune prea multe: HoloLens e un produs cu potențial excepțional care costă doar … 3000 EUR în varianta Developer. Puțini au interes și bani să dea pe așa ceva.

Ce este Windows Mixed Reality?

Cred însă că dacă HoloLens rămâne încă în stadiul de prototip, Windows Mixed Reality și setul de căști relativ ieftine (399 EUR) reprezintă calea prin care utilizatorii obișnuiți pot experimenta la ei acasă, pe propriul PC, ce înseamnă să te transpui într-o realitate virtuală și să dai frâu liber imaginației.

Windows Mixed Reality este combinația dintre software (disponibil deja în Windows 10 Fall Creators Update și viitorul Spring Creators Update), un dispozitiv hardware – casca Windows Mixed Reality plus două controller-e și aplicații ce pun în valoare realitatea virtuală. Microsoft îi spune Realitate Mixtă pentru că nu e vorba doar de a vedea ceva într-un mediu virtual ci și ai posibilitatea de a interacționa cu ceea ce se întâmplă acolo.

Acer Windows Mixed Reality
Acer Windows Mixed Reality

Realitatea mixtă (Mixed Reality) se află la mijlocul drumului dintre realitatea fizică și cea digitală. Peste realitatea fizică putem mixa conținut prin AR (realitate augumentată) folosind diverse soluții precum cele de la Google sau Apple, în care apar obiecte ce par suprapuse peste mediul real, via o aplicație de smartphone. Vine apoi soluția Microsoft HoloLens care aduce o cască prin care se poate vedea mediul înconjurător și care poate adăuga elemente virtuale în el.

Pentru ca la final să fie partea de VR actuală, exemplificată de Samsung VR, HTC Vive sau Oculus, unde ne cufundăm într-un mediu digital, complet virtual și ne rupem parcă de ancora temporală și spațială cu care suntem obișnuiți.

Windows Mixed Reality
Windows Mixed Reality

Ce aduce special Windows Mixed Reality în acest ecosistem este faptul că utilizatorul este încă legat de mediul fizic, având percepția locului în care se află și poate interacționa cu aplicațiile VR folosindu-se de două controller-e dedicate.

Cum funcționează Windows Mixed Reality

Windows Mixed Reality începe și se termină cu Windows 10. Sistemul de operare Windows 10 are modulul Mixed Reality preinstalat care este de fapt o poartă 3D de intrare în Windows 10 și aplicațiile UWP de acolo. E ca și cum ți-ai pune niște ochelari și ai ajunge într-un mediu 3D unde toate aplicațiile tale din Windows 10 sunt obiecte 3D cu care poți interacționa.

De fapt nu este ca și cum, este exact așa: odată ce ai conectat o cască Windows Mixed Reality pe un sistem Windows 10 cu o configurație hardware capabilă să randeze fără probleme mediul 3D, ai intrat în ”Hill House” (Casa de pe deal), practic într-o experiență 3D.

Vă aduceți aminte de filmul ”Omul care tunde iarba”? Intrarea în lumea Windows Mixed Reality e oarecum similară cu cea a personajului principal, care se conectează la un aparat și intră într-o altă lume. Doar că în cazul Windows Mixed Reality îți pui doar casca, iei controller-ele și lucrezi cu aplicațiile din Windows, pentru că nu faci altceva decât să ”intri” într-o casă virtuală, unde poți interacționa cu aplicațiile și te poți mișca în voie – da, te poți mișca. Fie că o faci fizic plimbându-te prin cameră, fie că te folosești de cotroller-e pentru navigație, ai posibilitatea să te plimbi într-un spațiu limitat.

Windows Mixed Reality
Hill House, Windows Mixed Reality

Pentru asta ai însă nevoie de o cască Windows Mixed Reality. În momentul de față există soluții produse de Acer, Asus, Lenovo, Dell, HP și Samsung, cu prețuri plecând de la 399 EUR și până la 499 EUR, mult mai accesibile decât cei 3000 EUR asociați HoloLens.

Windows Mixed Reality
Acer Windows Mixed Reality

Casca reprezintă un bundle de ochelari conectați la PC cu un cablu USB și unul HDMI, plus două controller-e alimentate cu baterii și conectate prin Bluetooth. Se conectează la PC și în principiu e detectată automat de Windows 10 (e nevoie de versiunea 1709, Spring Creators Update), moment în care e pornit un asistent de configurare, ce ajută utilizatorul să seteze elementele de bază: cum se folosește Windows Mixed Reality – în picioare, sau static pe un scaun (pentru primul contact recomand a doua soluție) și înregistrează elementele de bază legate de mediul înconjurator: unde este display-ul, orientarea, spațiul disponibil).

Windows Mixed Reality
Configurare Windows Mixed Reality

Casca și controller-ele au senzori de mișcare ce trimit date către Windows 10 și acesta le convertește către aplicațiile VR, făcând simplă interacțiunea cu ele.

Windows Mixed Reality
Maparea scenei pentru Windows Mixed Reality

Odată configurată zona de lucru, utilizatorul intră în ”Hill House”. Primul contact, mai ales pentru cineva ce nu a mai folosit niciodată o experiență de genul acesta este completă – de aia și Microsoft o numește ”imersive”. Intri la modul propriu într-o altă lume.

Aici ai posibilitatea să interacționezi cu obiectele – Holograme și nu doar să le privești. Poți folosi gesturi, comenzi vocale pentru interacțiunea cu sistemul de operare și aplicațiile.

Windows Mixed Reality
Windows Mixed Reality
Windows Mixed Reality
Specificatii hardware Windows Mixed Reality

Dar dincolo de astea, sistemul de operare facilitează interacțiunea cu un mediu care întregistrează și asociază obiectele mediului real (obiectele din Windows Mixed Reality sunt oarecum „conștiente” de mediul real, fiind posibilă legarea lor de acesta în cazul HoloLens unde se și vede mediul real. Și tot Windows 10, în Mixed Reality știe să lucreze cu mediul virtual 3D, generând sunetele corespunzătoare locației din mediul 3D – față, spate, sus, jos, în funcție de unde se află subiectul în el.

Acer Windows Mixed Reality Headset

Soluția Acer vine cu un design simplu și eficient, fără briz briz-uri inutile. Casca este construită din material plastic extrem de ușor, cu margini curbate. Nu știu de ce mă duce cu gândul la casca lui Robocop.

Windows Mixed Reality
Casca Acer Windows Mixed Reality

Pentru a putea vedea cum trebuie informația afișată pe cele două ecrane interioare, se recomandă prinderea fermă a căștii cu ajutorul benzii și a rotiței de fixare. Abia când informația afișată pe ecran este clară, fără niciun fel de zone cu probleme, se poate porni la explorarea mediului virtual.

Ochelarii au două display-uri LCD de 1440 x 1440 pizeli, de 2,89 inci cu un câmp de vedere de 95 de grade. Rata de display este la 95 Hz, foarte bună pentru experiența Windows. Pentru a avea acces la sunet spațial e indicat să se folosească un set de câști, legat la jack-ul de pe headset.

Windows Mixed Reality
Display-ul Windows Mixed Reality

Casca are o bandă similară cu cea a ochelarilor de schi ce are rolul de a asigura o zonă tampon între ochelari și cap. Este confortabil de purtat pentru oricine – niciunul dintre cei ce au testat casca nu au resimțit vreo problemă și toți au avut o experiență plăcută, chiar și cei ce purtau ochelari.

Windows Mixed Reality
Detalii Acer Windows Mixed Reality

Controller-ele Acer sunt standard pentru un aparat Windows Mixed Reality: partea superioară, sub forma unei antene parabolice, pe care se află senzorii și sub ea avem o combinație de soluție de navigare de tip stick și touchpad pentru ca pe corpul controller-ului să mai fie butoanele de acces la meniu, de selecție și fiind vorba de o soluție de Windows, un buton de Windows al cărui rol este de a ieși din aplicații/experiențele VR și reveni în locul de bază – ”Hill House”.

Windows Mixed Reality
Controller Acer Windows Mixed Reality

Controller-ele Acer sunt realizate din material plastic, mat, cu aderență foarte bună. Sunt ușor de prins și folosit – oricine a mai folosit un controller de consolă (PS4/Xbox) nu are nicio problemă în acomodare și folosire.

DSC_8327DSC_8329Cel mai fain este când se aprind becurile din controller, dând o senzație futuristă.

Windows Mixed Reality
Controller Acer Windows Mixed Reality

Și imediat ce ai intrat în Mixed Reality și ai ajuns în ”casa de pe deal”, poți vedea controller-ele și în felul acesta să îți este mai ușor să faci îmbinarea între ceea ce vezi și ceea ce simți.

Windows Mixed Reality
Sala de cinema din Hill House, Windows Mixed Reality

Casca Acer Windows Mixed Reality s-a conectat fără niciun fel de probleme pe mai multe sisteme diferite – laptop-uri Dell, Lenovo și bineînțeles un Acer Nitro AN-515.

E nevoie de un sistem redutabil: Acer Nitro AN-515

Casca de realitate mixtă Microsoft HoloLens costă 3000 EUR și poate funcționa singură, timp de aproape o oră. Sistemul Windows Mixed Reality bazat pe Windows 10 și căștile Mixed Reality are însă nevoie de susținerea unei platforme hardware puternice, cu un minim de

Windows Mixed Reality
Experienta Windows Mixed Reality privita pe ecranul unui laptop

De la Acer am avut laptop-ul Acer NItro AN-515 ce merge perfect cu Mixed Reality: 32 GB RAM, un SSD extrem de rapid (dacă vă gândiți să încercați Windows Mixed Reality asigurați-vă că laptop-ul/PC-ul vostru are un hard extrem de rapid) și un Intel Core i7-7700 HQ. E nevoie și de o conexiune HDMI și USB 3.0 plus Bluetooth 4.0.WindowsMixedReality_9
A fost combinația ideală pentru testare Windows Mixed Reality ca și experiență și platformă de development – da, Mixed Reality nu înseamnă doar consum de conținut, înseamnă și începutul scrierii de aplicații UWP pentru Mixed Reality. Dacă vă interesează subiectul vă aștept la sesiunea mea de la conferința IT Camp 2018 unde o să povestesc mai multe.

Windows Mixed Reality
Unity + Visual Studio: se pot crea aplicații UWP pentru Windows Mixed Reality

După ce ai bifat platforma hardware suficient de puternică, cu un minim de 8 GB RAM, CPU Intel Core i5 și o placă video Intel HD 620/NVIDIA MX150/965M poți încerca să vezi care e treaba cu Windows Mixed Reality.

În realitate, pentru cea mai bună experiență e nevoie de 32 GB RAM, NVIDIA GTX 960/1050 și CPU Intel Core i5 4590 sau mai noi.

Windows Mixed Reality
Cerinte hardware Windows Mixed Reality

Cu așa ceva Windows Mixed Reality merge perfect, așa cum mi-a mers și mie. Apropo de asta, Microsoft oferă o aplicație in Windows Store care verifică compatibilitatea sistemului cu Windows Mixed Reality, pentru a nu avea surprize.

În speranța că nu veți avea așa ceva, vă recomand să citiți mai multe aici despre specificațiile minime și apoi să instalați Windows Mixed Reality PC Check din Store.

Windows Mixed Reality
Rezultat Windows Mixed Reality PC Check: nu poate functiona

Ce poți face în ”Hill House”?

Și așa am ajuns la cel mai important aspect legat de Windows Mixed Reality: ce poți face acum cu un astfel de sistem și care e treaba cu casa de pe deal.

Prima dată o să vă mai spun câteva lucruri pe marginea casei de pe deal.

”Hill House” este mediul 3D în care se desfășoară experiența Windows Mixed Reality. Este o reprezentare 3D a unui shell de sistem de operare, adică acel loc de unde pornește totul. Faceți legătura cu ecranul de pornire de pe Android sau desktop-ul și meniul Start din Windows.

In ”Hill House” utilizatorul ia contact cu mediul 3D al Windows Mixed Reality și poate experimenta mișcarea și interacțiunea. În sine casa e doar o parabolă către experiența ”imersive”, unde putem vedea o lume idilică, din vârful unui deal, aflat la marginea unui lac. Modul în care Microsoft a implementat ”Hill House” este foarte fain și e greu de exprimat în cuvinte: până nu testezi nu îți dai seama despre ce și cum la adevărata valoare.

Windows Mixed Reality
Meniul Windows din Windows Mixed Reality

Casa asta are o sufragerie, o cameră de entertainment (unde poți viziona filme) și câteva terase. E foarte fain că pe ziduri poți agăța aplicațiile UWP din Windows 10, al căror conținut se poate actualiza automat – pui de exemplu clientul de email pe un perete și de câte ori treci pe acolo vezi mesajele, poți interacționa cu ele – chiar și să răspunzi. La fel se poate face și cu un browser sau orice altceva credeți că vă este util.

Dincolo de aplicațiile clasice UWP există cele VR, care ies în evidență printr-o hologramă ce substituie ideea de icon. Aplicațiile VR nu sunt obiecte în ”Hill House” ci sunt poarta de intrarea într-o altă lume: imaginați-vă un dom (așa se face practic și intrarea în acel mediu) care automat este populat cu grafica dedicată și în care te poți mișca. Practic intri în altă lume.

Te miști cu ajutorul controller-elor și a căștii (pentru acele aplicații ce sunt făcute pentru VR și nu pentru Mixed Reality) iar când te saturi apeși butonul Windows de pe controller și revii la ”Hill House”.

Ce poți face efectiv?

Din păcate pentru Microsoft, numărul de aplicații ”cool” disponibile pentru utilizatorii entuziaști de Windows Mixed Reality e foarte mic. Sunt aplicații în Store, accesibile de aici. Între ele se găsesc câteva destul de ok.

Windows Mixed Reality
Aplicatii Windows Mixed Reality in Store

M-am jucat cu demo-ul Halo, care se mișcă bine și arată ce înseamnă Windows Mixed Reality, dar m-am bucurat mai mult de experiența Mixed Reality în Minecraft. Fetele mele, fane Minecraft, au avut o experiență deosebită în explorarea lumii virtuale cu Minecraft. Cred că pe zona de educație, o combinație de Minecraft și căști Windows Mixed Reality este câștigătoare.

Galaxy Explorer este o altă aplicație ce merită încercată în Windows Mixed Reality, chiar dacă nu e optimizată pentru așa ceva și este creată pentru VR – se vede asta la modul în care se interacționează în ea, mai mult cu casca VR decât cu controller-ele.

Și nu în ultimul rând Jaunt VR sau 360 VR, playere de materiale VR, disponibile tot în Store.

Vă recomand să dați o tură și în Steam VR ca să vă jucați și cu alte aplicații de acolo – Google Maps este reprezentativă și arată o altă valență a Mixed Reality, cea in care te plimbi prin lume fara sa parasesti confortul propriei case.

Concluzie: foarte fain și te lasă să te transpui în alt univers

După ce m-am jucat câteva zile cu căștile Acer și Windows Mixed Reality am zis că trebuie să împărtășesc experiența și cu alte persoane, așa că mi-am invitat prietenii la o sesiune 3D și mai apoi am prezentat conceptul colegilor de la birou.

În mod unanim concluzia a fost că Mixed Reality este ceva foarte fain, ce merită experimentat și că în urma experienței percepția despre VR se schimbă complet. Windows Mixed Reality este net superior soluției Google sau Apple similare cu HTC Vive sau Oculus cu avantajul că nu e nevoie de sisteme avansate de senzori pentru folosire.

Windows Mixed Reality
Acer Windows Mixed Reality headset – vedere laterala

Se instalează în câteva minute, merge pe orice PC/laptop de generație nouă cu Windows 10 Spring Creators Update. Da, e de lucru la nivel de conținut, dar pare că VR-ul e viitorul.

Cum vi se pare un scenariu de tip Matrix, în care stăm conectați la niște perfuzii care ne hrănesc și explorăm lumea prin intermediul realității virtuale?

Pare să nu mai fie chiar o utopie. Am folosit Acer Windows Mixed Reality Headset mai bine de o oră, prin diverse aplicații, fără impact major. E adevărat că atunci când au intervenit jocurile sau aplicațiile ce implicau mișcare, la un moment dat am avut o senzație acută de disconfort ce m-a obligat să dau casca jos instant.

Dar una peste alta Windows Mixed Reality este un mare WOW! E o chestie faină, ce merită încercată.

Încă nu sunt convins că viitorul PC va fi de fapt o soluție Mixed Reality, dar mă văd bucurându-mă de filme în VR sau jucându-mă un Assassin’s Creed în așa ceva. Pe mine m-a prins și sigur o să mai explorez ideea de Mixed Reality din perspectiva unui developer, faptul că combinația UWP prin Unity și Visual Studio cu C# e accesibilă, e un mare factor pro.

Casca Acer pentru Windows Mixed Reality este o soluție corectă, cea mai accesibilă, pentru explorarea Windows Mixed Reality, acum, în România. Din câte am înțeles este și singura care poate fi găsită acum în România.

Informații: Acer

Preț: 2125 lei

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep