AcasăFeaturedFocusOrange a facut in Romania primul test 5G din Europa in conditii...

Orange a facut in Romania primul test 5G din Europa in conditii de utilizare reala

Orange 5G_1
Orange a anuntat ca a realizat in Romania (la Cluj, comuna Floresti) primul test 5G din Europa in conditii de utilizare normala.

Împreună cu partenerii Samsung şi Cisco Orange România a anunțat astăzi că a făcut la Cluj primul test din Europa pentru reţea 5G multi-vendor de tip acces radio la punct fix (Fixed Wireless Access- FWA). În perioada 1 iunie – 16 iulie, pe teritoriul comunei Florești din județul Cluj, Orange desfășoară testul 5G în condiții de folosire normală.

În test sunt 15 clienți Orange, care au experimentat confortul accesului 5G la ei acasă – în  noua arhitectură terminalul fix 5G se conectează wireless la o stație 5G care e conectată prin fibră la centrul date date Orange. Receptoarele 5G sunt Samsung conectate la router-e Wi-Fi CISCO.

Tot ca parte a procesului de testare, au fost instalate terminale fixe 5G în magazinul Carrefour  Market Florești și în clădirea Primăriei comunei Florești, pentru a valida noua soluţie  tehnologică pentru clienții business.

Orange 5G_2Noua tehnologie de acces fix radio reprezintă o inovaţie semnificativă şi un pas important pentru furnizarea de servicii comerciale 5G, oferind clienţilor rezidenţiali o experienţă similară celei de fibră, însă livrată cu ajutorul unei soluţii wireless fixe. FWA foloseşte semnal radio în unde milimetrice în banda de 26GHz, pentru a oferi viteze de 1Gbps în condiţii reale de utilizare, pe distanţe ce pot ajunge şi la 1km de staţia de bază. Aceasta este o îmbunătățire semnificativă în comparație cu ceea ce se poate obține astăzi prin tehnologia LTE,  în condiții similare. Măsurătorile realizate în timp real au arătat o viteză agregată de 3Gbps pe o celulă 5G în downlink, capacitatea totală a sistemului putând să atingă 6Gbps pentru spectrul alocat acestui test.

„Orange s-a remarcat pe piaţa din România ca pionier al inovaţiei în tehnologie, adusă mereu cu scopul de a oferi clienţilor cea mai bună experienţă de utilizare. Astăzi, tot alături de clienţi, facem un pas important şi testăm în premieră o rețea 5G. Este un test care ne aduce mai aproape de viitor, o oportunitate să înţelegem mai bine modul în care tehnologia se comportă în condiţii reale de utilizare, provocările care pot apărea în procesul de implementare a noilor tehnologii, precum şi avantajele pe care le poate aduce clienților noștri, rezidențiali sau business.” a declarat Liudmila Climoc, Chief Executive Officer al Orange România.

Testul din Floreşti deschide calea către viitoarea reţea 5G, ce promite beneficii semnificative, pornind de la viteze ridicate, acces nelimitat la diferite tehnologii wireless, întârzieri foarte mici, dar și eficiență operațională crescută, conectare simultană a unui număr foarte mare de dispozitive, precum şi flexibilitate pentru viitoare integrări.

Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Windows Insider MVP (https://insider.windows.com/en-us/MVPs/ionut-balan/) & gadget enthusiast. Security addict. IT industry analyst. Reviewer for Windows Phone & Android devices. Fan of Ubuntu and Windows 10.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recomandari

MobileDirect.ro