HomeFeaturedFocus9 motive sa instalati noul macOS Mojave (10.14)

9 motive sa instalati noul macOS Mojave (10.14)

macOS Mojave
macOS Mojave: noul Dark Mode oferă o experiență de lucru mai plăcută.

Începând de luni seară posesorii de sisteme MacBook pot să instaleze noua versiune a sistemului de operare macOS 10.14 Mojave. Acest update aduce câteva elemente de noutate și multe finisări la nivel funcțional, cu foarte mici schimbări la nivelul interfeței. Dintre toate am ales să vi le prezint pe cele mai importante 9 elemente noi care sunt de altfel și motivele pentru care veți dori să aplicați acest update.

1.Dark Mode

În sfârșit Apple a adus pe macOS posibilitatea de alegere a unei interfețe negre, opțiune denumită Dark Mode. Pe Windows și Linux avem așa ceva de multă vreme, ne bucurăm că în sfârșit și utilizatorii de macOS pot să folosească așa ceva. Totul este pe fundal negru, inclusiv Safari, Xcode, Messages și majoritatea aplicațiilor Apple.

Se activează extrem de simplu: Settings > General > Appearance.

macOS Mojave
macOS Mojave: așa se activează Dark Mode.

2.Dynamic Desktop

O altă schimbare interesantă este reprezentată de introducerea unei opțiuni de setare automată a luminozității ecranului în funcție de timpul zilei (ceva ce există deja pe Windows 10 de multă vreme), iar împreună cu un set de imagini de fundal compatibile, experiența de lucru devine mult mai plăcută. Opțiunea se activează din Settings > Desktop & Screen Saver.

In a neat visual trick, macOS Mojave tracks your day. You can set the laptop to change the background (as long as you use specific wallpapers that are compatible) throughout the day, getting brighter in the morning and darker at night. Go to Settings > Desktop & Screen Saver and choose a dynamic background.

3.Aplicațiile iOS pe … macOS

De mult se vorbește despre posibilitatea ca aplicațiile iOS să funcționeze pe macOS și invers. Iată că odată cu lansarea lui macOS Mojave avem parte de o primă încercare de portare prin intermediul unei soluții Apple care folosește AppKit și UIKit în urma căreia câteva aplicații iOS ajung să aibă corespondent pe macOS Mojave. Vorbim despre News, Stocks, Home and Voice Memos, toate venind preinstalate.

macOS Mojave
macOS Mojave: o primă încercare de portare a aplicațiilor iOS pe macOS.

4.Un instrument puternic de captură de ecran

Pentru mine cea mai importantă schimbare din macOS Mojave, după Dark Mode este noul instrument de captură de ecran, activat prin Command + Shift + 5 care vine în completarea funcției similare din Preview. Acesta permite captura de imagini sau chiar înregistrarea unei zone de ecran (prin selecție facilă) și salvarea automată, inclusiv prin activarea unui cronometru. Aș putea spune că Apple a reușit să bată Microsoft pe acest domeniu!

5.Stacks, sau asocierea automată a fișierelor similare de pe desktop

O facilitate interesantă introdusă de Apple în macOS 10.14 Mojave este Stacks, o funcție care asociază automat fișierele similare într-un fel de widget pe ecran, prin care se poate naviga simplu mutând cursorul peste el și folosind două degete de pe trackpad pentru a trece în revistă obiectele componente. Funcționează foarte bine pentru situațiile în care aveți o grămadă de poze/muzică, sau o grămadă de documente Office răsfirate pe desktop.

6.Un Finder mai performant

macOS Mojave
macOS Mojave: Finder aduce informații detaliate despre fișiere.

În macOS Mojave Finder a evoluat, oferind acum posibilitatea e a realiza acțiuni rapide din modul Preview plus opțiunea de prezentare detaliată a informațiilor meta asociate fișierelor. Excelent mod de lucru pentru fotografi sau cei ce manipulează un volum mare de imagini.

7.Safari poate bloca automat colectarea de date despre utilizator

Cei ce folosesc Safari au posibilitatea de a beneficia de noile opțiuni de protejare a intimității din macOS, care expun cât mai puține date în internet. În acest fel site-urile care se bazează pe cookie-uri pentru a oferi reclamă personalizată vor putea ”vedea” foarte puține detalii despre sistem și utilizator.

macOS Mojave
macOS Mojave: securitate mai bună în browser-ul Safari.

Însă toate acestea se întâmplă pe macOS doar dacă e folosit browser-ul Safari. Dacă aveți Chrome sau Firefox va trebui să vă bazați pe opțiunile de protecție puse la dispoziție de aceste browser-e.

8.Facetime cu apeluri de grup

Deși anunțată de acum, opțiunea de a putea crea din macOS apeluri de grup în Facetime nu este încă activă, Apple promițând că în această toamnă serviciul va fi finsat.

macOS Mojave
macOS Mojave: apeluri de grup în Facetime.

La momentul respectiv va fi posibil ca într-o singură conferință să poată participa până la 32 de utilizatori Facetime, de pe diverse dispozivite, pentru convorbiri audio/video și text.

9.Noul App Store

Noua interfață App Store din macOS Mojave prezintă mai simplu detaliile despre aplicații, chestie care în opinia Apple ar trebui să permită utilizatorilor să descopere mai repede aplicațiile de care au nevoie. Opțiunile de căutare sunt mai rafinate, iar aplicațiile beneficiază chiar de o asociere cu un material video în care sunt explicate detaliile de funcționare.

macOS Mojave
macOS Mojave: App Store redesenat, creat pentru ca utilizatorii să descopere mai ușor detalii despre aplicații.

Dincolo de toate acestea macOS Mojave vine și cu multe patch-uri de securitate plus o mai bună stabilitate în funcționare. Chiar dacă elementele prezentate mai sus nu v-au convins, eu vă recomand totuși să faceți rapid upgrade-ul din prisma elementelor de securitate.

Procesul nu ar trebui să dureze prea mult timp, pe al meu MacBook Air 2017 s-a instalat în mai puțin de 45 de minute, după ce pachetul de instalare a fost descărcat via App Store sau urmând link-ul de aici.

Baftă!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep