HomeMobileAndroidCateva impresii despre Huawei Mate 20 lite

Cateva impresii despre Huawei Mate 20 lite

Huawei Mate 20 lite
Huawei Mate 20 lite este un smartphone din zona midrange cu caracteristici de flagship si un aspect excelent.

Din toată mulțimea de telefoane pe care le avem la teste în această perioadă pe segmentul mid-range, Huawei Mate 20 lite s-a distins rapid. Este un telefon pentru care aspectul este foarte important, o caracteristică pe care Huawei pune tot mai mult preț, lucru care se vede din plin în toată gama telefoanelor sale. Și atunci când îmbini un aspect modern, elegant, cu finisaje atent lucrate și materiale de calitate, cu o configurație mai mult decât decentă, care nu ar trebui să aibă deloc probleme cu cerințele unui utilizator mediu de Android și cu un preț competitiv, se pare că ai găsit rețeta succesului. Huawei Mate 20 lite nu este departe de această rețetă și pare să aibă toate ingredientele. O să le analizăm pe rând și o să intrăm în detalii atunci când este nevoie.

Carcasă de sticlă și margini metalice

Huawei Mate 20 lite este construit din sticlă, cu două suprafețe perfect plane și simetrice, legate între ele printr-o ramă metalică. Noi am testat varianta aurie. Nu este alegerea cea mai potrivită cu gusturile mele, dar calitatea materialelor folosite și mai ales finisajele atent lucrate se văd imediat. Sunt foarte importante îmbinările la un telefon, trecerea de la muche la suprafață, sau zonele în care apar camerele foto sau senzorul de amprentă. O îmbinare nefericită sau o denivelare nenaturală pot fi extrem de deranjante în utilizarea pe termen lung a unui telefon.

Huawei Mate 20 lite

Huawei Mate 20 lite

Huawei Mate 20 lite

Nu este cazul la Huawei Mate 20 lite, care completează și în partea din față impresia de lucru bine făcut și atent lucrat, cu un display alungit, prevăzut cu margini foarte înguste și cu un notch în partea de sus. Privit în ansamblu, telefonul chiar arată bine.

Huawei Mate 20 lite

Ce aș putea să îi reproșez din acest punct de vedere este modul accentuat în care ies în evidență cele două camere foto de pe spate. Se poate dovedi deranjant la un moment dat, dar nu este ceva grav. Ideea este că am văzut și implementări mai fericite ale sistemului dual camera în construcția terminalului.

Huawei Mate 20 lite

Oricum, ca o scurtă paranteză în zona de aspect fizic a lui Huawei Mate 20 lite, pentru cei care nu se împacă cu anumite trăsături ale terminalului (cum a fost și exemplul dat de mine cu cele două camere foto de pe spate), dar și pentru cei care pur și simplu vor un plus de protecție pentru terminalul lor, cu ajutorul partenerilor noștri de la MobileDirect am prezentat și câteva huse de protecție pentru Huawei Mate 20 lite. Sunt acolo modele care oferă un grad mai mare de protecție, sau doar huse care au mai degrabă un rol decorativ. Pentru toate gusturile.

huse de protectie pentru Huawei Mate 20 lite

Revenind la terminalul nostru, trebuie să mai spun că îmi place efectul de curbare pe care îl face sticla de pe spatele său, dar și textura din zona sistemului dual camera și a senzorului pentru citirea amprentei digitale. La nivel de detalii fine, de finisaje, Huawei Mate 20 lite chiar mi se pare cel mai atent lucrat terminal testat în ultima perioadă.

Huawei Mate 20 lite

4GB RAM și 64 GB pentru stocare, CPU octa-core

Să ne avântăm puțin și în interiorul terminalului și să detaliem configurația sa. Așadar, lista completă cu specificații tehnice pentru Huawei Mate 20 lite:

  • Ecran: LTPS IPS LCD
  • Diagonală: 6,3 inchi
  • Rezoluție: 2340 x 1080 pixeli (aspect 19,5:9)
  • Densitate: 409 ppi
  • Screen-to-body ratio: 81,7%
  • Chipset: Hisilicon Kirin 710 (12 nm)
  • Procesor: octa-core (4 x 2,2 GHz Cortex-A73 + 4 x 1,7 GHz Cortex-A53)
  • GPU: Mali-G51 MP4
  • Sistem de operare: Android 8.1 Oreo cu EMUI 8.2
  • Memorie RAM: 4 GB sau 6 GB
  • Memorie internă: 64 GB
  • Slot microSD: da, hibrid
  • Camera foto principală: dual camera, 20 MP (f/1.8, 27mm wide, PDAF) + 2 MP (depth sensor)
  • Camera foto frontală: dual camera, 24 MP (f/2.0, 26mm wide) + 2 MP (depth sensor)
  • Acumulator: 3750 mAh
  • Încărcare rapidă: da, 9V/2A 18W
  • Dual-SIM: da, hibrid
  • Senzor amprentă: da, plasat pe spate
  • Altele: USB Type-C, radio FM
  • Culori: Sapphire Blue, Black, Platinum Gold
  • Dimensiuni: 158,3 x 75,3 x 7,6 mm
  • Greutate: 172 g

Așa cum se poate vedea din lista de mai sus, Huawei Mate 20 lite propune o configurație peste medie, pe care producătorul o plasează la limita dintre categoriile mid-range și high-end. O configurație care chiar nu ar trebui să aibă probleme în a satisface cerințele unui utilizator mediu de Android. Și care, așa cum m-am convins pe propria piele în cele aproape patru săptămâni de utilizare, chiar face acest lucru.

Huawei Mate 20 lite

Trebuie precizat că am testat varianta cu 4 GB RAM.

Din moment ce am înșirat aici toate specificațiile tehnice ale terminalului, se ridică automat întrebarea legată de prețul terminalului. În prezent, Huawei Mate 20 lite costă 1699 lei pe eMAG.ro, versiunea cu memorie RAM de 4 GB. Oferta este valabilă în cadrul unei promoții în care cei care achiziționează un terminal Mate 20 lite primesc cadou o brățară Huawei Color Band A2. Eu zic că sună destul de bine această campanie.

Huawei Mate 20 lite

Revenim puțin la perioada de utilizare în timp real, de aproape o luna de zile, acolo unde se vede cu adevărat care sunt performanțele unui telefon, așa cum consider eu că ar trebui ele analizate. L-am folosit pe Huawei Mate 20 lite cu un singur SIM, cu datele pornite, cu wireless-ul deschis permanent, pentru conectare la două rețele (acasă și la birou), pentru convorbiri, mail-uri, browsing și social media, plus partea de cameră foto. Cam acesta a fost modul de utilizare și trebuie să spun că telefonul s-a descurcat fără cusur. Nu s-a blocat, nu s-a încins, nu a dat nicio eroare, nu s-a restartat! Nu am avut parte de niciunul dintre incidentele care mai pot apărea, chiar și accidental, pe parcursul utilizării unui telefon smart. Așa că eu unul chiar nu am ce să îi reproșez din acest punct de vedere.

Huawei Mate 20 lite

Nu l-am folosit pentru gaming, deși AI-ul intervine și alocă resursele hardware în mod dinamic, pentru o performanță cât mai bună în timpul acestei activități, reușind în același timp să blocheze și alertele și notificările care ar putea altera experiența jucătorului. În ciuda acestei pregătiri și pentru acest tip de entertainment, nu am folosit Huawei Mate 20 lite pentru așa ceva. Dar asta nu înseamnă că voi nu puteți încerca, până la urmă Huawei dă de înțeles că nu vor fi probleme nici pentru acest tip de activitate.

Dacă tot am descris modul în care am folosit telefonul în cele patru saptamani, cred că este momentul să fac o scurtă paranteză legată de autonomia lui Huawei Mate 20 lite. Faptul că terminalul vine cu un acumulator cu o capacitate peste medie (3750 mAh), se răsfrânge și asupra autonomiei sale. Am avut plăcuta surpriză să trec chiar și de bariera celor două zile, una pe care o consider chiar confortabilă. Evident, trebuie avut în vedere ritmul de utilizare și activitățile la care este folosit telefonul atunci când vorbim despre autonomia sa, pentru că aceasta va fi diferită de la utilizator la utilizator. Faptul că Huawei a ales să folosească un acumualtor mai mare la Mate 20 lite demonstrează încă o dată ca nu s-a făcut nici cel mai mic compromis.

Sistem dual de camere foto principale si selfie

Huawei Mate 20 lite

Și ajungem încet-încet la partea cea mai interesantă a lui Huawei Mate 20 lite, zona abilităților fotografice. Faptul că Huawei colaborează cu Leica de vreo doi ani, se vede din plin la nivel de flagship-uri, dar iată că și în segmentul de mid-range. Chiar dacă Mate 20 lite nu poartă brandingul Leica, așa ca vârfurile de gamă, atenția pentru acest aspect este evidentă. Oricum, în momentul în care te uiți la un telefon cu patru camere foto (două sisteme dual camera), este destul de clar care este focusul acestuia.

Și lucrul ăsta se vede și în partea de software dedicat fotografiei. În galerie, spre exemplu, fotografiile realizate pot fi organizate în funcție de câteva criterii foarte bine definite (people, places, things). Clasificarea va fi făcută de către AI, care poate identifica subiectul fiecărei fotografii, iar utilizatorul poate mai apoi naviga mult mai ușor prin fotografiile realizate.

Până la Huawei Mate 20 lite am fost de părere că toată povestea cu AI-ul care intervine în zona de fotografie este doar un discurs de marketing din partea marilor producători. Acum însă am văzut cum sunt îmbunătățite fotografiile realizate cu telefonul, iar Mate 20 lite te lasă să decizi mai apoi dacă folosești aceste îmbunătățiri, sau păstrezi forma inițială a fotografiei. Posibilitatea de a vedea ambele poze permite comparația facilă și vizualizarea cât mai concretă a diferențelor. Și sunt destule astfel de diferențe.

Huawei Mate 20 liteAI-ul recunoaște 22 de categorii de fotografii și prelucrează originalul în mod specific fiecărei astfel de fotografii (Group Photo, Auto, Food, Sunrise/Sunset, Night, Portrait, Waterfall, Text, Blue Sky, Snow, Beach, Panda???, Ancient Building, Plant, Fireworks, Autumn Leaves, Overcast, Bike, Cat, Dog, Stage Performance, Flower). Sper că le-am spus pe toate.

Și sistemul dual camera frontal beneficiază de aportul AI-ului pentru selfie-uri cât mai reușite. Sunt recunoscute automat opt categorii de fundal, iar selfie-urile sunt prelucrate corespunzător (Blue Sky, Night, Flower, Plant, Beach, Room, Snow, Stage Performance).

Mie mi-a plăcut mult și mi s-a părut foarte folositor filtrul/modul de fotografiere Document Scan, care este capabil să identifice textul într-o fotografie și să elimine restul informației, aplicând mai apoi filtre care fac cât mai vizibil respectivul text.

Huawei Mate 20 lite

Huawei Mate 20 lite

Chiar mi se pare că din punctul de vedere al abilităților foto, Huawei Mate 20 lite se descurcă foarte bine și se apropie oarecum de performanțele categoriei high-end. O să las fotografiile să vorbească, cu scurta mențiune că am avut parte de o zi senină și însorită, cu condiții ideale pentru o sesiune de fotografie.

Huawei Mate 20 lite

Huawei Mate 20 lite

Huawei Mate 20 lite

Huawei Mate 20 lite

Huawei Mate 20 lite

Huawei Mate 20 lite

Huawei Mate 20 lite

Huawei Mate 20 lite

Huawei Mate 20 lite

Chiar și pe timp de noapte, în condiții de lumină slabă sau cu surse punctuale de lumină, fotografiile rezultate au fost mulțumitoare.

Huawei Mate 20 lite

Huawei Mate 20 lite

Fotografiile pot fi gasite la dimensiuni mai mari pe pagina de Facebook MOBzine Romania.

Pentru partea de distracție și, acolo unde este cazul, figuri pe social media, zona de AR lens din aplicația de cameră foto este o adevărată sursă de surprize. 3D Qmoji,Effects, Backgrounds sau 3D Objects sunt secțiunile în care vă puteți distra și puteți obține rezultate surprinzătoare atât sub formă de fotografii, cât și ca filme sau gifuri. Există și câteva melodii ce pot fi folosite ca fundal sonor, așa că distracția este asigurată.

Huawei Mate 20 lite

Concluzie: un smartphone care surprinde plăcut

Una peste alta, Huawei Mate 20 lite chiar a reușit să mă surprindă plăcut din toate punctele de vedere. Oricum aveam o impresie bună despre versiunile lite din seriile de top ale producătorului chinez, telefoane care reușesc să facă cifre frumoase de vânzări în ofertele operatorilor de pe plan local, iar Mate 20 lite mi-a confirmat încă o dată acest lucru.

Este un telefon complet, care nu are minusuri din perspectiva utilizatorului de nivel mediu, care iese în evidență prin materialele de calitate din care este construit și prin finisajele atent lucrate. Evident, opinia legată de construcția și forma unui telefon este subiectivă, gusturile fiecăruia dintre noi sunt diferite. Tot la nivel de gusturi poate fi pusă și interfața grafică. Eu unul aș fi preferat ceva mai simplu, mai aproape de un Android stock. Și mai departe de aspectul iOS.

Aspectul fizic este continuat cu o experiență de utilizare cursivă, fără incidente. Nu am să îi fac vreun reproș din acest punct de vedere. Aspectul și performanțele acestui telefon mă fac să spun fără ezitare că Huawei Mate 20 lite își merită banii. Mai mult, este o dovadă în plus că Huawei își merită poziția din topul global al producătorilor de smartphone și că planurile companiei chineze de a domina în viitor piața globală de smarphone au un suport solid.

1 COMENTARIU

  1. Buna,

    Imi puteti recomada un service bun pentru Mate 20 lite? Mi-a scapat telefonul si are geamul din fata spart. Am avut o husa de la Huawei, dar sunt foarte proaste, nu protejeaza deloc.

    Mi-am luat o husa uag, este pe drum, insa am facut-o de oaie inainte sa o pot folosi.
    Eu mi-am luat husa de pe carcasadura.ro, daca stiti un service bun, va rog sa mi spuneti, eu am impartasit cu voi locatia cu accesorii. 🙂

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep