HomeFeaturedFocusDrepturile utilizatorilor de internet din Romania se restrang: furnizorii vor fi obligati...

Drepturile utilizatorilor de internet din Romania se restrang: furnizorii vor fi obligati sa blocheze accesul la site-urile de piraterie de filme

Dacă celebra poveste cu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) ce încearcă să controleze modul în care este respectată proprietatea intelectuală în online, în România se mai întâmplă o premieră: în urma unei decizii a Tribunalului București, RCS&RDS (Digi), UPC România, Telekom România, Nextgen Communication, Digital Cable Systems şi AKTA Telekom ar putea bloca accesul clienţilor la site-urile de piraterie pentru filme şi seriale.

Sentința poate fi atacată în termen de 30 de zile și dacă la final nu se schimbă atunci e foarte posibil ca ofertanții de servicii de acces la internet să înceapă să pună restricții vizavi de accesul la anumite site-uri de piraterie. În primă fază acestea ar fi:

– filmehd, accesibil în prezent la următoarea locaţie online: www.filmehd.net; -filmeonline2013, accesibil în prezent la următoarea locaţie online: www.filmeonline2013.biz;

-thepiratebay, accesibil în prezent la următoarea locaţie online principală: www.thepiratebay.org; şi la următoarele locaţii online de tip proxy: http:/fbay. maik. rocks, htip://bayproxy. net, http://thepiratebayz. org, http://tpb.portalimg.com, https://fastpiratebay.co.uk, https://gameofbay.org, https://ikwilthepiratebay.org, https://oldbayproxy.eu, https://pirate.trade, https.V/piratebay.click, https.V/piratebay.red, https ://piratebayblocked.corn, https ://piratebaymirror.eu, https://piratebayproxy.be, https: //piratebayproxy.tf, https://piratebays.co, https://piratebays.co. uk, https://pirateproxy.cam, https://pirateproxy.dick, https://pirateproxy.sh, https://pirateproxy.tf, https://pirateproxy.wf https://pirateproxy.yt, https://thebay.tv, https://thehiddenbay.cc, https://thehiddenbay.fi, https://thehiddenbay.info, https://thehiddenbay.ws, https://thepiratebay.bypassed.st, https://thepiratebay.co.in, https://thepiratebay.rocks, https://thepiratebay.uk.net, https://thepiratebay.unblocker.cc, https://thepiratebay-proxy.com, https://tpbbay.eu, https://tpbmirror.us, https://tpbunblocked.org, https://ukpirate.dick, https://ukpirate.org, https://ukpirateproxy.xyz, https://unblockedbay. info, https ://urbanproxy. eu.

Din câte am înțeles accesul va fi blocat la nivel DNS, adică este blocată doar rezolvarea numelui site-ului către un anumit IP.

Decizia sună cam așa: ”încalcă drepturile de autor deţinute de reclamanţi; Dispune blocarea permanentă prin metoda blocării la nivel DNS a accesului clienţilor pârâţilor pentru serviciile de acces la internet prin punct fix, la website-urile accesibile în prezent la locaţiile online indicate mai sus.” Detalii găsiți aici.

Nu sunt un susținător al ideii de piraterie dar nu pot să fiu de acord cu acestă decizie de restricționare a accesului liber și nelimitat la internet. Cred că se pot găsi și alte metode de contracarare a pirateriei și fără să fie blocat/filtrat accesul la internet.

Spun asta pentru că dacă la nivel legislativ România începe să blocheze accesul la anumite site-uri (inițial pe motiv de piraterie) există deja un precedent și le vor răsări și altora idei similare de a filtra chestii pe care ei le consideră ca fiind ”ilegale”. Să zicem accesul la site-uri anti-corupție, la rețele de socializare etc. Tot pe același motiv, că ar putea să afecteze niște drepturi de autor sau și mai fain, ”imaginea” cuiva.

Voi ce părere aveți?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep