HomeMobileAndroidCloudFlare propune si o aplicatie de Android pentru activarea DNS-urilor fara contul...

CloudFlare propune si o aplicatie de Android pentru activarea DNS-urilor fara contul root

cloudflare

La începutul anului compania CloudFlare a lansat propriul serviciu DNS (1.1.1.1) similar cu ceea ce Google și Cisco au oferit cu Public DNS, respectiv OpenDNS: posibilitatea utilizatorilor de a seta DNS-uri terțe care să poată fi folosite pentru un trafic mai rapid, mai sigur și nu în ultimul rând mai liber. CloudFlare a anunțat încă de la început să serviciul său diferă de cel al Google și Cisco prin faptul că nu stochează nicăieri datele utilizatorilor și că prin optimizările pe care le aduce permite o creștere de 28% a vitezei de rezolvare a adreselor URL prin propriul DNS.

Totodată soluția poate fi folosită și pentru a ocoli cenzura existentă în țări precum Turcia sau Venezuela unde la nivel de ISP sunt filtrate o grămadă de site-uri și servicii social media.

Procesul de instalare și activare a soluției CloudFlare e simplu: se descarcă aplicația din Play Store (urmați link-ul de aici), deschideți-o și activați DNS-ul CloudFlare. Nu e nevoie de drepturi root sau alte optimizări speciale pentru a o folosi: o deschideți, activați și folosiți DNS-ul CloudFlare.

Singurul dezavantaj este acela că aplicația folosește un VPN ca să se poată conecta către DNS-ul CloudFlare și asta înseamnă că dacă activați DNS-ul CloudFlare nu veți putea folosi în același timp și altă soluție VPN.

Aplicația e eficientă pentru versiunile de Android mai mici de Android 9 Pie, unde nu există opțiuni de modificare a DNS-ului. Pe Android 9 Pie se poate face simplu pentru că există suport de DNS peste TLS.

Cum activați folosirea unui DNS terț pe Android Pie:

  • Mergeți la Settings și clic pe Network and internet.
  • Alegeți “Private DNS mode”.
  • Pentru Private DNS provider hostname, puneți: 1dot1dot1dot1.cloudflare-dns.com
  • Save.

Și gata, aveți un nou DNS.

În oricare situație poate că nu este o idee rea să încercați să mai evitați controlul ISP-ului și monitorizarea Google prin folosirea unui DNS terț. Mai ales dacă suferiți în urma deciziei Tribunalului București de a forța RCS&RDS (Digi), UPC România, Telekom România, Nextgen Communication, Digital Cable Systems şi AKTA Telekom să filtreze cererile DNS către anumite site-uri web.

Baftă!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. Testat pe Orange 4G+ și pot spune că în testele teoretice viteza scade dramatic: dacă de obicei scot un minim 40 Mbps constant la download și minim 25 Mbps la uploads cu aplicația de la CloudFlare vitezele s-au înjumătățit. Așa că nu știu dacă am blocări de la Orange sau de la 1.1.1.1

    Și nu știu dacă are vreo legătură că am folosit DOH și nu DOT cum sugerezi că se face pe Andoid 9 Pie.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep