HomeFeaturedFocusGoogle lanseaza Stadia, serviciul de gaming in cloud

Google lanseaza Stadia, serviciul de gaming in cloud

Controller-ul Google pentru serviciul Stadia de streaming de jocuri.

La Game Developers Conference (GDC) din San Francisco Sundar Pichai, Google CEO a preentat Stadia, serviciul cloud de gaming ce poate aduce transmite live jocurile rulate în cloud pe orice browser Chrome, Chromecast și smartphone-urile Pixel. Stadia este o platformă pentru oricine și dorește să aducă jocurile pe orice platformă, odată cu lansarea oficială din SUA, Canada, Marea Britanie și Europa, undeva în 2019.

Phil Harrison, fost director la Sony și Microsoft, acum în echipa Google a spus că Stadia va beneficia de suportul YouTube și că în acest moment Assassin’s Creed Odyssey este primul joc testat public cu Stadia (perioada de testare s-a terminat în ianuarie). Ideea este ca pe parcurs Stadia să permită streaming-ul mai multor jocuri, nu doar pentru unul singur – scopul final este acela de a facilita utilizatorilor posibilitatea de a urmări clip-uri video pe YouTube despre un anumit joc, iar dacă aceștia vor dori să îl joace, să poată face asta dintr-un singur clic.

În momentul lansării oficiale a Stadia, jocurile vor putea fi accesate de pe laptop-uri, sisteme desktop, televizoare, tablete și telefoane – practic de pe orice platformă de pe care se poate face browsing.

Trebuie doar să existe o conexiune de 30 Mbps pentru download, ce ar permite rezoluție 4k la 60fps, sau doar 25 Mbps pentru una de 1080p, așa cum au fost făcute testele în Project Stream. Din păcate nu avem o dată exactă de lansare și nici care va fi prețul abonamentului.

La GDC Google a arătat cum funcționează Stadia pe telefon, tabletă și televizor. Toate controller-ele existente vor putea funcționa cu Stadia, dar evident că cel mai bine vor merge cu controller-ul Stadia, ce în principiu arată ca o combinație de cel pentru Xbox și cel de pe PS4 și va putea să se conecteze direct la jocul din cloud, chestie ce ar trebui să reducă semnificativ latența și va avea buton de dedicat pentru live streaming pe YouTube și unul pentru activarea Google Assistant.

Nu ar trebui să ne mire o astfel de inițiativă, ideea ei există de multă vreme: în momentul în care va fi implementată complet va duce numai beneficii creatorilor de jocuri. O dată pentru că va exista o platformă unică (nu va mai exista efort de dezvoltare pentru mai multe platforme) și atunci resursele ar putea fi folosite pentru crearea de conținut mai bun.

Și apoi că folosind doar o platformă din cloud, care nu poate fi replicată local, dispare și pericolul pirateriei: doar cine plătește abonament va avea acces la joc, chiar și presupunând că cineva ar obține pachetele jocurilor, nu vor avea unde să le ruleze.

Voi ce părere aveți de treaba asta?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep