HomeFeaturedFocusCe trebuie sa invatam dupa ce o familie a detectat camere ascunse...

Ce trebuie sa invatam dupa ce o familie a detectat camere ascunse intr-un apartament inchiriat pe Airbnb

O familie din Noua Zeelandă a postat o poză extrasă de pe o cameră ascunsă instalată într-un apartament închiriat prin Airbnb în Irlanda.

După ce săptămâna trecută au fost făcute valuri în urma descoperirii de către o familie din Noua Zeelandă a unei camere ascunse într-un apartament închiriat prin Airbnb în Irlanda, acum e momentul să se tragă câteva concluzii interesante.

Practic, te pregătești frumos să pleci în concediu cu familia, închiriezi un apartament (la fel de bine poate să fie și o cameră de hotel) și când ajungi acolo, în loc să te bucuri de destinație, stai să cauți camere ascunse pentru că … era internet și voyerismul e în floare.

Ce ai de făcut ca să te protejezi?

În teorie nu prea ai multe chestii de făcut, pentru că dacă este să ai ghinion și să intri într-o zonă din asta obscură, probabil că cei ce se ocupă de întreținerea sistemului de camere ascunse pentru iubitorii de Big Brother modern vor ști cum să le mascheze. Ai șanse să descoperi camera (așa cum a avut și familia asta) dacă proprietarii sunt amatori și/sau neglijenți.

Doar că sunt câteva chestii de bun simț ce merită explorate,

  • Când vă alegeți cazarea, încercați să selectați locațiile cu cele mai multe review-uri (bune), chiar dacă uneori sunt și mai scumpe. Probabil că la extrem va trebui să ne obișnuim cu ideea că plătim mai mult … pentru un grad sporit de siguranță, dar asta nu o să ne garanteze păstrarea intimității.
  • Airbnb sau hotel/pensiune? Indiferent ce alegeți sunt șanse la fel de mari să existe camere ascunse care să vă spioneze (un articol pe tema asta aici). Urmând regula 1 diminuați cumva șansele de a avea ghinion.
  • Când intrați în cameră/apartament faceți o inspecție sumară – că una serioasă nu prea aveți timp și căutați chestii care nu sunt la locul lor. Cei ce au descoperit camera în Irlanda au avut noroc pentru că pe tavan erau montate două detectoare de fum, treabă ce a ridicat suspiciuni.
Aceasta este o cameră ascunsă disimulată într-un șurub, foarte greu de detectat.

În cazul de față, această dispunere a ridicat suspiciuni:

  • O chestie simplă pe care o puteți face atunci când aveți acces la rețeaua WiFi a locației: folosiți-vă smartphone-ul și faceți o scanare a dispozitivelor ce există în rețea. Vă recomand Fing, Net Analyzer sau Network Scanner și urmăriți rezultatele. Sigur veți găsi chestii interesante – Network Scanner are și posibilitatea să facă un port scan pe dispozitivele detectate și o să vă arate ce producător, ce tip de aparat e și chiar ce servicii are deschise. Dacă veți găsi porturi deschise precum 554/tcp rtsp sau 1935/tcp rtmp ar trebui să vă alertați căci ele de obicei indică prezența unor camere ce permit live stream. Puteți încerca să vă conectați la ele să vedeți despre ce e vorba, mai ales dacă în locul în care sunteți cazați nu există detalii clare legate de existența camerelor de supraveghere.
Cam așa poate să arate o listă cu porturile deschise pe o cameră de supraveghere.

ATENȚIE: procesul de scanare a rețelei nu este unul legal, așa că vă asumați un risc făcând asta. Însă în cazul în care aveți suspiciuni legate de existența unor sisteme de supraveghere de care nu ați fost informați, aveți dreptul să faceți asta.

Dacă etapele de mai sus au fost trecute cu bine nu înseamnă că locația nu are camere de supraveghere. Este însă un minim de efort pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl facă.

Ce faceți în momentul în care detectați că există camere de supraveghere despre care nu ați fost informați?

  1. Faceți rapid poze cu dispozitivele în cauză să aveți dovezi.
  2. Faceți poze cu locația pentru a arăta exact unde se găsește și să vă asigurați că aveți dovezi că este în condițiile pe care le-ați găsit – au fost cazuri în care proprietarii au contracarat acuzațiile de supraveghere cu acuzații legate de faptul că cei ce au descoperit camerele ar fi devastat locația.
  3. Faceți-vă bagajele și plecați de acolo cât mai repede.
  4. Mergeți la Poliție și raportați ce ați găsit – probabil veți dori ca așa ceva să nu se întâmple și altora.
  5. Raportați apoi problema și managementului locației – dacă e Airbnb contactați rapid reprezentanții și spuneți-le de problemă și probabil că veți primi banii înapoi și respectivii vor fi scoși din lista de locații libere – iar în cazul hotelurilor, mergeți rapid la managerul hotelului și cereți explicații, dacă face parte dintr-un lanț mai mare, contactați compania mamă.

Astea fiind zise, să nu ziceți că nu ați știut în ce vremuri trăim :).

iar dacă vreți, urmăriți și un material pe aceiași temă făcut de Naked Security:

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

2 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    ma intereseza cum scanez pentru detectare, nu am cunostinte in domeniul IT si suspectez persoane care au instalat dispozitive la mine in apartament.
    Multumesc!

    • Cam greu să detectați astfel de dispozitive dacă nu aveți cunoștințe de IT. Nu știu să existe o metodă infailibilă de detecție, chiar și cu scule hardware dedicate.
      Mai multe lucruri decât cele amintite deja nu aș putea să vă spun acum, mai ales dacă e vorba despre propriul dvs apartament.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep