HomeFeaturedFocusCheckra1n este primul instrument de jailbreak pentru iOS 13

Checkra1n este primul instrument de jailbreak pentru iOS 13

Pentru cei interesați să personalizeze iOS, Checkra1n este primul instrument ce permite asta pe iOS 13.
Pentru cei interesați să personalizeze iOS, Checkra1n este primul instrument ce permite asta pe iOS 13.

Era o vreme când toți fanii Apple umblau după jailbreak în ideea că pe de o parte au control mai bun asupra modului de funcționare iOS și pe de alta că pot pirata în voie aplicațiile importante de pe iOS. Între timp Apple a câștigat confruntarea printr-o combinație de software și hardware ce a limitat drastic modul în care sistemul de operare iOS poate fi spart și personalizat și prin urmare și curentul jailbreak a intrat într-un con de umbră.

În luna septembrie Axi0mX a anunțat că a descoperit checkm8, exploit-ul care permite ”spargerea” oricărui dispozitiv Apple A cu cipset-ul A11 Bionic. Abia zilele acestea a oferit și instrumentul ce permite jailbreak-ul, adică Checkra1n, pentru iOS 13.

Jailbreak-ul este operația prin care sunt ocolite sistemele de protecție din iOS și sunt adăugate/scoase funcții din sistemul de operare, incluzând posibilitatea de a instala aplicații din surse din afara Apple Store.

Despre vulnerabilitatea checkm8 se spune că nu poate fi reparată, ea existând în hardware-ul A11 Bionic, ceea ce presupune că Apple nu poate trimite un update de software ca să blocheze exploit-ul. Oficial, Checkra1n poate să fie folosit pentru jailbreak-ul oricărui dispozitiv Apple de la iPhone 5s până la iPhone X, cu iOS 12.3 sau mai nou.

Pentru moment Checkra1n este disponibil în variantă beta, disponibilă tuturor celor interesați și nu merge să fie folosit pe iPad Air 2, prima generație de iPad Pro și generația 5 de iPad.

Are și dezavantajul că funcționează semi-tethered, adică jailbreak-ul trebuie reaplicat după fiecare reboot – el nu este permanent. În plus, Checkra1n este disponibil în acest moment doar pe MacOS, versiunile de Linux și Windows fiind în lucru.

Dacă printre voi mai sunt pasionați de jailbreak, atunci aruncați o privire aici ca să vedeți ce e checkra1n 0.9.1 beta și cum se folosește.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep