OpenAI a publicat un instrument (GPT-2) ce poate scrie extrem de real stiri … false

0
OpenAI a publicat GPT-2, un instrument ce poate scrie extrem de convingător știri false.
OpenAI a publicat GPT-2, un instrument ce poate scrie extrem de convingător știri false.

Treaba asta cu AI-ul continuă să progreseze și dacă nu o să fim atenți, combinația dintre AI și puterea Quantum Computer s-ar putea să aibă un impact mai mare decât ne-am fi așteptat. La începutul anului, Open AI a anunțat că a dezvoltat un algoritm capabil să scrie știri false, extrem de convingător și pentru că puterea ar fi fost prea mare, nu a fost publicat în întregime până când nu s-a studiat cum poate să fie folosit în condiții optime. Între timp lucrurile par să se fi stabilizat și pentru că nu s-au detectat (încă!) abuzuri legate de folosirea AI-ului, OpenAI a decis să publice tot codul.

AI-ul în cauză, GPT-2, a fost dezvoltat ca să poată răspunde la diverse întrebări, să traducă texte și să extragă esențialul din anumite articole/povești. Pentru că puterea sa de dezinformare este foarte mare, cei ce au dezvoltat algoritmul au decis să îl facă disponibil în etape, până acum a fost folosit să antreneze diferite jocuri de aventură în format text și să genereze povești despre inorogi. Acum, modelul GPT-2 a fost publicat integral (detalii aici) pentru ca cei interesați să îl poată folosi tocmai pentru a ajuta la detecția poveștilor generate de AI.

Până la urmă, dacă unii au ajuns să creeze un astfel de AI, indiferent dacă îl vor face public sau nu, alții vor ajunge să genereze ceva similar sau chiar mai bun și atunci publicarea sa integrală este singurul mod în care se poate studia modul în care să putem detecta informațiile false generate de AI.

Așa se face că GPT-2 nu mai e sub cheie și mă aștept să vedem cum evoluează în ambele direcții: atât într-una normală, de pe urma căreia putem beneficia de o analiză complexă a diferitelor texte cât și în cea a articolelor și poveștilor false. Ambele sunt un pas înainte spre o eră în care va trebui să ne obișnuim să detectăm ce e real și ce nu.

Voi ce părere aveți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here