HomeMobileAndroidO parere despre primul smartphone pliabil, Samsung Galaxy Fold

O parere despre primul smartphone pliabil, Samsung Galaxy Fold

DSC_3119

În urmă cu câteva săptămâni am avut ocazia să mă joc timp de câteva zile cu primul smartphone pliabil al Samsung, modelul Galaxy Fold, fiind practic prima experiență mai amplă legată de acestă nouă categorie de produse. Lăsând la o parte inerentele dezavantaje ale unei tehnlogii în construcție, experiența cu Fold a fost una plăcută și cred că pentru o anumită categorie de utilizatori (orientați mai ales pe zona de business) un produs gen Fold sau chiar Surface Duo reprezintă o opțiune validă, chiar și în acest moment.

În cele ce urmează o să vă spun ce mi-a plăcut vizavi de Samsung Galaxy Fold, ce nu mi-a plăcut și care ar fi lucrurile pe care aș dori să le văd remediate într-o iterație următoare.

Construcția: o soluție care poate funcționa

După cum bine știți, Galaxy Fold este primul smartphone pliabil făcut de Samsung, cu un display Foldable Dynamic AMOLED de 7.3 inci (rezoluție de 1536×2152 pixeli și densitate foarte mică, de doar 362 ppi) atunci când e deschis, și unul de 4.6 inci, Super AMOLED, aspect 21:9 și rezoluție de 720 x 1680.

DSC_3104

Această combinație de două display-uri aduce un element de utilitate neașteptat: nu e nevoie să desfaci ecranul de fiecare dată când vrei să folosești smartphone-ul. Practic, probabil că în 60% din cazurile în care vrei să apelezi la smartphone, nu ai nevoie de ditamai ecranul, poți să foloseși fără probleme ecranul exterior aproape la fel de bine ca pe oricare alt smartphone.

DSC_3060

Fiind într-un format 21:9, ecranul exterior permite afișarea multor informații pe verticală și funcțiile uzuale de telefonie, acces la email, WhatsApp, Messenger, email se realizează relativ bine. Din păcate structura Android își arată neajunsurile și o să vă treziți că anumite aplicații au probleme în a afișa corect interfața pe formatul 21:9. Dar strict pentru utilizarea clasică, să spun așa, merge foarte bine.

Chiar mi-am adus aminte de primele modele de smartphone-uri cu display de 3.5 inci pe care le foloseam cu succes acum 10 ani.

Lucrurile devin foarte interesante atunci când vrei să te bucuri de generosul ecran de 7.3 inci: pentru browsing, citit, vizionat materiale video, compus email-uri. Ai nevoie de o scurtă perioadă să te obișnuiești cu tastatura specială, însă din clipa în care ți-ai dat seama cât este de utilă, lucrurile merg strună.

DSC_3088

În momentul în care deschizi smartphon-ul pliabil, aplicația ce era activă pe ecranul secundar apare automat pe cel mare și te poți bucura în voie de el. Culorile sunt reprezentate relativ bine, chiar și în soare puternic, iar cât timp te uiți perpendicual pe display, nu vezi îndoiturile de la balama și nici nu te deranjează în vreun fel.

Da, ele sunt evidente dacă schimbi unghiul de privire, chestie care îi deranjează mai mult pe cei din jurul tău.

DSC_3055

E însă o chestie de obișnuință și cine vrea să beneficieze de un astfel de display, va putea să o ignore foarte ușor. Avantajul este că atunci când deschizi Galaxy Fold ai practic instant la un dispozitiv gen Kindle, pe care consumul de informație se poate face foarte ușor. Cu plusul legat de posibilitatea deschiderii și utilizării simultane a trei aplicații pe ecranul Android – treaba cu split screen de pe Android este extinsă la trei aplicații, a căror ferestre pot fi ușor redimensionate prin mutarea marginilor via touch.

DSC_3023

Grosimea, unul dintre principalele dezavantaje

Pentru a putea proteja balamaua de pe Galaxy Fold, mai ales după problemele apărute la prima versiune, Samsung a venit cu o soluție solidă, menită să asigure o durabilitate mai mare. Treba asta are însă un dezavantaj: crește foarte mult grosimea smartphone-ului atunci când e închis – 15.5 mm față de doar 6.9 atunci când e deschis – și greutatea – Galaxy Fold cântărește 263 de grame, o greutate semnificativă mai ales pentru situațiile în care vrem să luăm smartphone-ul cu noi și pe timpul verii.

DSC_3016DSC_3015

Din imaginile de mai sus ve vede destul de bine ”armura” pusă de Samsung pe sistemul de balamale de pe Galaxy Fold. Cu toate acestea Fold mai are un avantaj: poate fi deschis și închis cu o singură mână, fără să fie nevoie de un comutator așa cum a implementat Huawei pe modelul Mate X.

DSC_3001

Așa se face că utilizarea este cât se poate de naturală și după cum se poate vedea mai sus, display-ul rămâne deschis până în momentul în care e pliat complet.

Pe parcursul perioadei de testare am observat un lucru extrem de interesant: aproape toți cărora le-am oferit posibilitatea să pună mâna pe Galaxy Fold au fost temători la ideea de a-l îndrepta pentru deschidere sau a-l îndoi pentru închidere. E cumva natural să te porți cu atenție cu display-ul – apropo de asta, Samsung spune clar în instrucțiunile de folosire că plierea (îndoirea) să nu se facă apăsân pe mijlocul ecranul, fix pe zona de îndoire.

DSC_2966

La polul opus sunt copii: a trebuit să fiu extrem de atent cu fetele mele, atunci când le-am dat Galaxy Fold pe mână, pentru că ele nu au aveau ideea oarecum preconcepută că dacă îndoi un display s-ar putea sparge.

Și că am vorbit de acest aspect, Galaxy Fold are un display acoperit cu o folie de plastic, care îi asigură mobilitatea. La o privire mai detaliată asupra construcției, se pot vedea deformările apărute în urma folosirii.

DSC_2992

Când smartphone-ul este închis, el este voluminos, însă forma alungită îi oferă avantajul că ne aduce aminte de primele telefoane, nouă celor ce am apucat să vedem și modelele de la începutul anilor 2000.

DSC_3014

DSC_3018

Apropo de amintiri, folosirea lui Samsung Galaxy Fold mi-a adus în minte experiența cu Nokia Communicator, care atunci când era închis, avea un format similar cu al lui Galaxy Fold.

Pentru că nu mai am niciun model funcțional de Nokia Communicator, am pus poza unuia, luată de pe GsmArena.no9210i_00

Performanță: puterea unui Snapdragon 855, cu 12 GB RAM și GPU Adreno 640

Dacă aspectul exterior este unul deosebit, interiorul lui Galaxy Fold este unul familiar: o cofigurație hardware de top, centrată pe Snapdragon 855 cu Octa-core (1×2.84 GHz Kryo 485 & 3×2.42 GHz Kryo 485 & 4×1.78 GHz Kryo 485), 12 GB RAM, 512GB UFS 3.0 pentru stocare și GPU Adreno 640.

Combinația permite o performanță decentă pentru această configurație.

Pentru testul 3D Mark, Samsung Galaxy Fold a obținut un scor frumos de 5718 puncte cu OpenGL ES 3.1 și 5018 pentru Vulkan.

Screenshot_20200122-202417_3DMark

Și în PC Mark arată binișor: cu 9426 de puncte.

Screenshot_20200123-225151_PCMark

Pentru ca în AnTuTu să reușească 438149.

Screenshot_20200126-184010_AnTuTu Benchmark

Am vrut să văd dacă există diferențe între rularea pe ecranul mare de 7.3 inci și cel mic, de 4.6, așa că am reluat testele:

Screenshot_20200123-223417_3DMarkScreenshot_20200123-224322_PCMarkScreenshot_20200126-184929_AnTuTu Benchmark

După cum puteți vedea, diferențele există, dar nu semnificative, între performanța pe ecranul mare și cel mic.

Alături de ecranul generos, pe care poți lucra și consuma texte sau materiale video extrem de ușor, al doilea lucru ce mi-a plăcut la Galaxy Fold este autonomia. Bateria de 4380 mAh (sau mai bine spus, cele două baterii care au împreună 430 mAh) au oferit o autonomie de o zi, fără niciun fel de problemă și cu setările lăsate pe modul automat.

Screenshot_20200126-133056_Device care

Aș fi vrut să fac un test mai complex de autonomie doar că nu am avut smartphone-ul suficient de mult timp ca să reușesc asta. Optimizările Samsung/Android și-au făcut treaba și niciun moment nu am fost în situația să îmi fac probleme că aș utea rămâne în pană de curent.

Screenshot_20200126-133038_Device care

Asta face ca soluția propusă de Samsung să fie și mai apreciată, dovedind că au înțeles un lucru esențial: cine va cumpăra un astfel de smartphone, cu al lui ecran extrem de generos, se așteaptă să îl și poată folosi cât mai mult.

Camera foto: un sistem multicamera, deja specific unui flagship

DSC_2982

Nu am prea multe de spus despre sistemul de camere de pe Galaxy Fold dintr-un motiv extrem de simplu: m-a interesat prea puțin acest aspect în perioada în care am avut smartphone-ul. Vizavi de el mi se par mult mai importante celelalte aspecte funcționale, legate în primul rând de punerea în valoare a display-ului.

Pe de altă parte, e cam greu să faci poze cu camera principală cu display-ul deschis, așa că trebuie să lucrezi cu smartphone-ul pliat, moment în care formatul 21:9 nu e chiar cel mai potrivit pentru poze:

DSC_3083

În modul pliat, lucrurile sunt ceva mai bune, deavantajul unui display de 4.6 inci (mic după standardele actuale) își spune cuvântul.

DSC_3065

În schimb camera selfie în modul cu display-ul deschis are o utilitate evidentă: conferințele pe Skype decurg mult mai ușor, respectiv un selfie mai elaborat.

DSC_3075

Pe Galaxy Fold Samsung a pus un sistem principal format din trei camere foto, adică 12 MP, f/1.5-2.4, 27mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS; 12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.6″, 1.0µm, AF, OIS, 2x optical zoom și 16 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), 1/3.1″, 1.0µm, iar cel selfie este dual 10 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/3″, 1.22µm; 8 MP, f/1.9, 24mm (wide), 1.22µm, depth sensor.

Peste ele există o a treia cameră foto selfie, poziționată pe display-ul exterior: 10 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/3″, 1.22µm.

Toate beneficiază de tehnologia și experiența Samsung (inclusiv compresia HEIC) pentru a oferi rapiditate în focalizare și rezultate foarte bune.

12

La ce e bun Galaxy Fold?

Până acum am vorbit despre Galaxy Fold din punct de vedere constructiv și performanță. Dar la întrebarea ”la ce e bun?” nu am răspuns încă.

Din punctul meu de vedere smartphone-ul Samsung cu ecran pliabil Galaxy Fold este un experiment, centrat pe o anumită categorie de utilizatori care au resurse să plătească pentru el și înțeleg pe ce dau banii. Este dacă vreți exact același lucru pe care Samsung l-a făcut în urmă cu 10 ani vizavi de seria Galaxy Note: un produs nișat, menit să aducă valoare celor ce înțeleg cum să îl folosească.

DSC_3005

Nu vă ascund că 90% din cei ce au văzut la mine Samsung Galaxy Fold și s-au jucat puțin cu el au concluzionat simplu: se văd urmele de îndoire pe ecran, e prea scump.

Da, de acord. Însă Galaxy Fold nu este doar smartphone-ul al cărui ecran se îndoaie și pe care se văd denivelările.

Galaxy Fold este o declarație a Samsung pentru viitor. E exact același lucru pe care l-a făcut cu Galaxy Fold: ambiția de a construi o direcție pe o piață saturată de banalitate. Și cred că alături de Surface Duo al Microsoft, Galaxy Fold va fi o alternativă pentru utilizatorii de business.

DSC_3046

Vă spun toate astea din postura unui power user pentru care smartphone-ul este și un instrument de lucru. Văd Galaxy Fold ca o alternativă la a mai căra după tine și o tabletă sau un ebook reader și pe care poți să faci chestii ce nu sunt la fel de ușor de făcut pe un smartphone clasic. De exemplu să poți construi un document Office, apelând doar la o mică tastatură.

Sau pe post de terminal pentru a oferi (în situații critice) suport prin Remote Connection sau SSH către anumite server-e. M-aș vedea folosind Galaxy Fold și o tastatură ca să rezolv niște situații de asistență remote pe server-ele mele sau ale clienților firmei la care lucrez. Asta ca să nu mai discut și de partea de consumer, unde funcționalitatea DeX poate să fie pusă în valoare mai bine: chiar acum două săptămâni am fost în vacanță cu familia și seara ne-am uitat la mai multe filme folosing Galaxy Note9 conectat prin cablu HDMI/wireless la televizorul din camera de hotel. Pentru mine acest tip de utilizare e ceva normal de câțiva ani și mă scutește să mai car și laptop-ul în vacanțe scurte.

DSC_3086

La polul opus, nu văd (încă!) mulți utilizatori care să facă poze de Instagram sau să vorbească e WhatsApp de pe ecranul mare al lui Fold. Cum nici pracurgând lista de pe Facebook sau Twitter nu îi văd pe mulți – poate dacă Facebook va inventa o altă interfață, optimizată pentru acest tip de ecran, lucrurile să se schimbe. Și nici nu văd mulți dispuși să cheltuie 2000 EUR (în oferta Orange) pe un smartphone, doar pentru că este un smartphone cu ecran pliabil. E drept, primesti in pachetul Galaxy Fold si un set de casti Galaxy Buds.

Concluzie: cu Fold Samsung deschide o nouă nișă

În concluzie, folosirea pentru câteva zile a lui Samsung Galaxy Fold mi-a arătat că ideea unui smartphone cu ecran pliabil are o componentă utilă și că odată cu progresul tehnologiei, linia dintre smartphone/tabletă/laptop s-ar putea să dispară pentru o anumită categorie de utilizatori. Cum totul se întâmplă în cloud, nu prea mai ai nevoie neapărat de multă putere de procesare, ai însă nevoie de un ecran pe care să poți consuma eficient informația.

Ori Samsung Galaxy Fold oferă acest lucru, cu două neajunsuri: un ecran ce are (încă!) urme vizibile în urma îndoirii și o greutate semnificativă a smartphone-ului.

DSC_3100

Eu l-am folosit eficient drept telefon (pliat) și pe post de tabletă, pentru citit (atât cărți cât și știri/email-uri) și consum multimedia. Mă văd chiar și folosindu-l pentru editarea materialelor video și postarea lor direct pe YouTube, așa cum deja face multă lume. În general experiența e plăcută, doar că se văd neajunsurile sistemului de operare, care nu numai că nu a fost proiectat pentru folosirea pe acest tip de display, dar nici măcar nu e optimizat 100% pentru folosirea exclusiv touch. Încă te trezești pe Android cu butoane puse aiurea pe ecran, inaccesibile, moment în care experiența frumoasă dată de un hardware interesant se diminuează semnificativ și arată cât mai are de muncă Samsung să depășească rigiditatea Google.

DSC_3027

Și dacă este să compar propunerea Samsung cu Fold cu cea a Huawei cu Mate X, înclin spre coreeni pentru că implementarea e mai simplă și folosirea mai naturală – nu îmi place deloc ideea Huawei de a introduce un buton care să blocheze plierea. Viziunea Samsung mi se pare mai clară.

Aș cumpăra acum un Galaxy Fold? Nu. Tehnologia e încă la început și după cum am văzut anul trecut, mai e de lucru. Prețul este mult prea mare pentru ceea ce oferă combinația de hardware Samsung și sistem de operare Android (care trage în jos rău de tot Fold-ul).

Dar o să urmăresc evoluția pentru că sunt de părere că un smartphone de acest tip are viitor într-o nișă unde va pute fi apreciat așa cum trebuie.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

1 COMENTARIU

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep