HomeFeaturedFocusMicrosoft ofera comunitatii Open Source codul limbajului GW-BASIC

Microsoft ofera comunitatii Open Source codul limbajului GW-BASIC

GW-BASIC, limbajul de programare al anilor '80 este făcut open source de către Microsoft.
GW-BASIC, limbajul de programare al anilor ’80 este făcut open source de către Microsoft.

Așa, la final de BUILD 2020, Microsoft a mai făcut un anunț interesant: codul sursă pentru interpretorul GW-BASIC pentru BASIC, al anilor ’80, este făcut open source. GW-BASIC este un interpretor pentru BASIC, lansat în 1983 unul dintre primele limbaje de programare accesibile.

Anunțul acesta mi-a adus aminte că primul limbaj de programare cu care am lucrat a fost BASIC-S, pe un calculator românesc CIP-3, primit de la părinții mei ca urmare a faptului că am reușit să intru la Liceul de Informatică din Brașov. Și cu el am făcut primul joc de tip Ping – Pong, similar cu ce se găsea pe televizoarele Olt (dacă cineva își mai aduce aminte de asta).

Punerea codului GW-BASIC în regim open source se alătură inițiativelor anterioare în care MS-DOS 1.25 & 2.0 au ajuns pe GitHub anul trecut. Codul în cauză datează din 10 februarie 1983 și este în limbaj de asamblare pentru platforma 8088. Poate că o să vă surprindă asta, dar nu veți găsi cod C și nici măcar Pascal (cine își mai aduce de limbajul ăsta?).

Dacă aveți chef, dați o raită pe GitHub și aruncați un ochi pe acolo. Poate că unora dintre voi le va trezi amintiri plăcute.

via MS

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep