Microsoft ofera comunitatii Open Source codul limbajului GW-BASIC

0
GW-BASIC, limbajul de programare al anilor '80 este făcut open source de către Microsoft.
GW-BASIC, limbajul de programare al anilor ’80 este făcut open source de către Microsoft.

Așa, la final de BUILD 2020, Microsoft a mai făcut un anunț interesant: codul sursă pentru interpretorul GW-BASIC pentru BASIC, al anilor ’80, este făcut open source. GW-BASIC este un interpretor pentru BASIC, lansat în 1983 unul dintre primele limbaje de programare accesibile.

Anunțul acesta mi-a adus aminte că primul limbaj de programare cu care am lucrat a fost BASIC-S, pe un calculator românesc CIP-3, primit de la părinții mei ca urmare a faptului că am reușit să intru la Liceul de Informatică din Brașov. Și cu el am făcut primul joc de tip Ping – Pong, similar cu ce se găsea pe televizoarele Olt (dacă cineva își mai aduce aminte de asta).

Punerea codului GW-BASIC în regim open source se alătură inițiativelor anterioare în care MS-DOS 1.25 & 2.0 au ajuns pe GitHub anul trecut. Codul în cauză datează din 10 februarie 1983 și este în limbaj de asamblare pentru platforma 8088. Poate că o să vă surprindă asta, dar nu veți găsi cod C și nici măcar Pascal (cine își mai aduce de limbajul ăsta?).

Dacă aveți chef, dați o raită pe GitHub și aruncați un ochi pe acolo. Poate că unora dintre voi le va trezi amintiri plăcute.

via MS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here