HomeFeaturedFocusWindows 10 va permite rularea de aplicatii Linux cu GUI via WSL...

Windows 10 va permite rularea de aplicatii Linux cu GUI via WSL 2

În foarte scurt timp o să putem rula aplicații Linux cu interfață grafică (GUI) direct din Windows 10 prin WSL.
În foarte scurt timp o să putem rula aplicații Linux cu interfață grafică (GUI) direct din Windows 10 prin WSL.

WSL (Windows System for Linux) din Windows 10 va permite utilizatorilor să ruleze aplicații Linux inclusiv cu interfața grafică și mai mult, va fi posibil să fie accesată accelerarea hardware GPU.

În acest moment WSL funcționează cu aplicații Linux doar în consolă, dar WSL 2 va aduce posibilitatea de rulare folosind interfața grafică prin X server. Și după cum probabil știți deja, WSL2 va veni preinstalat cu viitorul Windows 10 May 2020 Update.

Microsoft folosește DirectX (Direct 3D 12/D3D12) pentru a putea beneficia de accelerarea grafică din GPU-uri și treaba asta va putea fi utilizată și de aplicațiile Linux via WSL2 în special pentru a putea oferi mai multă putere de procesare operațiilor de machine-learning.

Treaba asta va fi posibilă prin folosirea unui driver GPU special DirectX în kernel-ul Linux, adică dxgkrnl Linux Edition pentru WSL2, ce permite accesul la GPU. Vorbim de un driver GPU virtualizat, care va funcționa doar cu anumite plăci video și care are nevoie de Hyper-V. Scopul este acela de a oferi dezvoltatorilor posibilitatea de testare a aplicațiilor CUDA în WSL2 care ulterior vor ajunge să fie instalate în cloud în interiorul unor container-e Linux.

Până acum virtualizarea GPU era posibilă mașinilor virtuale cu Windows, dar nu și celor cu Linux. Cu lansarea WDDM (Windows Display Driver Model) 2.9 situația se va schimba. Detalii mai multe găsiți aici dacă vă interesează să explorați mai pe larg ideea de GPU în WSL2.

Ce ziceți?

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep