HomeFeaturedFocusRecomandare: 5 motive sa alegi un OLED LG 48CX 4K (121 cm)...

Recomandare: 5 motive sa alegi un OLED LG 48CX 4K (121 cm) pentru Black Friday

IMG_20201108_182638

Vă dau un pont: dacă tot vine Black Friday, poate că e momentul să vă luați un smart TV LG OLED 48CX 4K. Și vă dau 5 motive pentru care nu o să regretați investiția.

După cum v-am obișnuit în ultimii ani, înainte de Black Friday vă fac o recomandare de un smart TV pe care merită să îl urmăriți și să vi-l luați. Pentru 2020 vă recomand un model LG OLED 4K din seria 48CX cu diagonala de 121 cm care nu numai că o să arate foarte bine în sufragerie dar o să vă și ajute să treceți mai ușor peste perioada asta în care va trebui să stăm mai mult în casă.

Anul trecut vă povesteam despre un alt model OLED (B9) care mi-a plăcut tocmai pentru că foarte mulți dintre voi ne întreabă cam același lucru în preajma Black Friday și în general, în preajma finalului de an: ”ce smart TV să ne luăm?”.

Ce facem în 2020? S-a schimbat ceva?

Pretențiile noastre ca utilizatori au crescut, asta e clar, dar în același timp tehnologia a evoluat și spre norocul nostru și prețurile încep să fie mai atractive, de aceea alegerea unui smart TV performant devine și mai complicată, din cauza ofertei interesante.

Din ceea ce am testat anul acesta, recomandarea mea se duce către un LG OLED 48CX (cu diferite variante 48CX3LB sau 48CX9) pentru care vă dau cinci motive solide peste cele enumerate anul trecut.

1. OLED: tehnologia care te cucerește instant

Nu ai cum să vorbești despre un smart TV OLED fără să aduci în discuție tehnologia aceasta – orice ți-ar spune cei din jur, până nu ajungi să vezi cu proprii tăi ochi o imagine/film pe un smart TV LG OLED nu vei înțelege ce pierzi. Saltul de la un LED la OLED este major și vei observa asta imediat ce pui în funcțiune televizorul – anul trecut spuneam că OLED, adică Organic Light Emitting Diode are un avantaj major asupra tehnologiei LED sau LCD: este singura ce permite afișarea unui negru perfect. OLED generează roșu, verde, albastru și în cazul LG și alb, pe fiecare pixel, iar fiecare punct poate să treacă rapid de la starea de aprins la cea de stins, lucru transpus în final într-o calitate excelentă a culorilor și în final a imaginii afișate. Și îmi mențin afirmația: un ecran OLED îți permite să vezi imagini extraordinare și dacă ai parte de conținut de calitate (Netflix/YouTube 4K) ai senzația că ești transpus în altă lume.

DSC_5219

Ideea cu OLED e simplă: tehnologia de auto-iluminare permite combinarea a peste 100 de milioane de subpixeli ca să afișeze cea mai bună imagine posibilă, de la negru profund la culori realiste și contrast puternic. Pentru a spori confortul vizual, OLED-urile (LG) beneficiază de un senzor de lumină care măsoară automat lumina din cameră pentru ca procesorul de imagine să regleze automat tonurile culorilor pentru a obține luminozitatea optimă pe ecran, adecvată mediului. Iar atunci când ai conținut HDR pe ecran, acesta este redat realist, scenele mai întunecate în imagini beneficiză de un contrast puternic, subliniind detaliile și culorile.

LG spune despre noile modele OLED că: ”având algoritmi de deep learning, procesorul de a 3-a generație de IA α9 analizează conținutul de pe ecran pentru a furniza conținutul cât mai captivant. Toate reglajele sunt automate, optimizate pentru cele mai noi imagini și sunet, pentru ca fiecare vizualizare să fie spectaculoasă.”

Chiar și cu un zoom de 5x, abia poți vedea pixelii de pe LG OLED 48CX6LB:

IMG_20201108_173937

Toate astea se traduc prin imagini de calitate pentru care tu ca utilizator nu trebuie să faci nimic – pur și simplu te bucuri de cea mai bună experiență de vizionat. Eventual poți umbla la setările de culoare (Vivid, Standard, Eco, Cinema) dacă vrei să ai un control mai exact pentru tipurile specifice de conținut redat pe TV.

2. Viteză: totul se întâmplă instant

IMG_20201108_173728

Combinația dintre cea mai recentă versiune webOS și cea mai nouă generație de procesoare Alpha 9 Gen 3 face din smart TV-urile LG cele mai rapide televizoare de pe piață, fie că vorbim despre navigarea prin meniuri, încărcarea aplicațiilor sau timpii de răspuns atunci când sunt folosite aplicațiile smart. Exemplul cel mai bun este clientul YouTube care se mișcă mai bine decât pe desktop sau smartphone, chiar și la rezoluțiile 4K UltraHD.

Și într-un fel e normal: deja am osbervat cu toții că am trecut de la televiziunea clasică către cea modernă, în care consumăm conținut la cerere, pe diferite canale – Netflix, Amazon Prime, HBO GO, Disney+, YouTube. Apropo, pentru toate acestea sunt aplicații dedicate pe OLED-urile smart LG din 2020.

Weekendul acesta am avut plăcerea să mă joc cu un model OLED 48CX6LB și mi-am adus aminte tocmai de acest aspect: webOS a fost și rămâne cel mai bun sistem de operare pentru dispozitivele smart, ieșind în evidență prin viteză și modul simplu de interacțiune. LG nu a schimbat prea multe față de versiunile anterioare ale sistemului de operare webOS, ideea de a prezenta tile-uri cu aplicațiile instalate/folosite, pe care utilizatorul le poate selecta ușor, este în continuare prezentă. Apare în schimb o zonă nouă, care nu numai că afișează aplicația curentă, dar permite și navigarea rapidă către interfața Home IoT, unde sunt integrate toate dispozitivele smart detectate prin casă.

Pentru că LG folosește Google Assistant integrat în webOS e posibil ca de oriunde te afli în meniul smart TV-ului să poți activa căutarea și vei putea vedea instant rezultate relevante (venite prin Google) vizavi de subiectul/tema emisiunii respective. În engleză, că limba română nu are încă suport avansat.

IMG_20201108_174141

Revenind la viteză: cred că webOS pe OLED 48CX este cel mai bun exemplu de integrare eficientă dintre hardware și software, experiența de vizionare fiind fluidă, mai ales dacă folosești și telecomanda smart Magic Motion.

3. Sunet excepțional

E normal ca atunci când vorbești despre un televizor, fie el și smart, cel mai important lucru să fie imaginea. Mai e totuși ceva ce nu simți decât atunci când ai un element de comparație: sunetul. Nici nu vă dați seama cât de tare se schimbă în bine experiența de vizionare atunci când ai parte și de un sunet de calitate. Și nu e neapărat necesar ca asta să se întâmple în cazul filmelor – aici te aștepți să ai parte de ceva fain.

Importanța sunetului de calitate se simte mai ales în cazurile în care te uiți la știri sau la materiale video ”normale” ca să le zic așa – știri, o competiție sportivă, vreun clip oarecare pe YouTube. Pentru mine a fost determinant să urmăresc o înregistrare 4K cu Last of Us 2 redată pe difuzorul încorporat în smart TV-ul OLED 48CX ca să înțeleg ce am pierdut până acum. Pentru că au și suport integrat pentru DolbyVision IQ & DolbyAtmos, sunetul redat de generația 2020 a modelelor OLED smart TV este special – mai clar, mai intens și cu spațialitate. Încă o dată, nu vorbesc doar de materialele special făcute, ci pentru cele normale, pe care le urmărim în cea mai mare parte a timpului – știrile, competițiile sportive, diverse vlog-uri de pe YouTube unde nu există optimizare pentru sunet.

Dacă acestea se aud bine, vă dați seama că a urmări filme cu suport DolbyAtmos devine o experiență deosebită, funcția de procesare automată a sunetului asigură o experiență sonoră captivantă, care îți permite să te bucuri la maximum de orice tip de conținut, inclusiv cel imersiv, 3D.

Și toate astea se întâmplă în difuzorul încorporat în televizor – iar dacă ai sisteme audio dedicate, le poți lega pe fir sau Bluetooth pe OLED 48CX pentru a le pune în valoare.

4. Conectivitate: AirPlay, HDMI 2.1

IMG_20201108_181436

Cred că deja am înțeles cu toții că un televizor smart modern nu mai are doar rolul de televizor. Este centrul multimedia din casă pe care ne uităm la filme, rulăm pozele și filmulețele înregistrare pe smartphone/camera video, redăm conținut 4K de pe YouTube/Netflix/Amazon Prime și ne jucăm (de pe PC/consolă) și mai nou facem și ședințe/școală.

Din acest motiv este vital ca noul nostru smart TV să le poate face pe toate, instant – OLED-urile LG sunt singurele modele de televizoare smart care în acest moment oferă atât suportul pentru noile tehnologii NVIDIA G-SYNC și HDMI 2.1, cât și integrarea standard pentru AirPlay 2.

Adică poți juca oricând orice joc la un standard superior, fie că îl redai de pe PC sau de pe cea mai nouă consolă Xbox Series X sau PlayStation 5. Fiind primul televizor care asigură compatibilitatea NVIDIA G-SYNC din domeniu, OLED LG este alegerea ideală pentru toți cei în viața cărora jocurile pe PC/consolă au un rol foarte important. Toate jocurile tale pe calculator vor fi mai clare și mai fluide, cu mai puține întreruperi, întârzieri și pâlpâiri.

Pe de altă parte, modelele OLED LG sunt singurele televizoare moderne care au integrarea AirPlay 2, adică îți permit să rulezi direct pe televizor conținutul multimedia transmis de pe iOS/macOS fără să fie nevoie să îți mai cumperi un alt dispozitiv Apple. Faci share rapid la poze/filme pe ecranul televizorului LG OLED direct de pe smartphone, fără cost sau efort suplimentar. OLED-urile LG pot fi adăugate în Apple HomeKit și controlate ca atare direct de acolo!

Același lucru este valabil și dacă ai un smartphone Android: prin wireless display LG-urile OLED pot reda conținutul de pe ecranele Android fără nici-un fel de problemă. Mai mult, pot face asta într-o fereastră overlay, afișată peste canalul TV curent. M-am jucat (vedeți mai jos) cu un Huawei Mate 40 Pro care are funcția de extended desktop (un shell de tip PC) trimisă wireless pe OLED 48CX fără niciun fel de diminuare a calității imaginii.

IMG_20201108_174439

Pentru mine acest tip de funcționalitate care merge instant este definitorie în alegerea unui smart TV: nu doar că îmi leg rapid telefoanele (iOS/Android) pe televizor, dar îl am și pregătit pentru Xbox Series X / PlayStation 5 cu suport de redare 4K la 120 Hz.

Și ar mai fi ceva: dacă mai ai prin casă și alte dispozitive IoT smart compatibile, el poți adăuga în interfața Home IoT de le poți și controla. Și nu e obligatoriu să fie doar cele LG, compatibile ThinkQ.

5. Design: subțire și elegant

Nu în ultimul rând, seria LG OLED are un design simplu și elegant, creat să nu îți distragă atenția și să se asorteze cu interiorul modern. Îmi place extrem de mult ideea de design wallpaper extrem de subțire ce adaugă și mai multă eleganță și stil încăperii unde alegi să îți așezi televizorul. Se încadrează perfect în decorul camerei și asigură o experiență de vizualizare captivantă pentru orice vei reda pe el.

DSC_5229

Spre exemplu, la un moment dat am activat funcția Art Display care îți transformă ecranul OLED-ului într-o ramă foto de mari dimensiuni, unde sunt afișate diverse imagini, de la opere de artă celebre la peisaje remarcabile din natură, pentru fiecare fiind simulate margini virtuale ale unui tablou.

Rezultatul este incredibil: ai senzația că ți-ai adus în cameră tablouri celebre.

DSC_5232

Experiența aceasta este posibilă datorită faptului că modelele OLED LG sunt extrem de subțiri în zona superioară și au margini aproape imperceptibile.

DSC_5215DSC_5217

EXTRA: Magic Motion

Tot ceea ce v-am povestit mai sus este posibil și datorită faptului că OLED-urile LG 48CX vin cu telecomanda smart Magic Motion despre care am mai tot vorbit în ultima perioadă – este o telecomandă care permite controlul interfeței prin mișcare mâinii și prin comenzi vocale, datorită microfonului încorporat (nu este activ mereu, se activează doar atâta vreme cât este ținut apăsat butonul dedicat de pe telecomandă).

magicmotion

Telecomanda este făcută să o poți tine ușor în mână și are butoane cu simboluri ieșite în relief pentru a putea fi folosită și pe întuneric sau chiar de către persoanele nevăzătoare.

Concluzie: OLED-ul LG oferă calitate excelentă a imaginii și sunetului, plus viteză!

lgoled48cx

LG OLED CX48 este un pachet complet și cel mai important, este un OLED cu o diagonală relativ mică (121 cm), care își găsește locul în orice cameră. Oferă imagini superbe și un sunet deosebit, iar în plus permite o experiență de gaming perfectă datorită colaborării cu NVIDIA (Nvidia G-Sync), AMD (FreeSync) și suportului pentru HDMI 2.1.

webOS este cel mai rapid/eficient sistem de operare pentru un smart TV și după cum spuneam, face ca utilizarea să fie fluidă și intuitivă – ca fapt divers, copiii mei s-au descurcat să folosească OLED 48CX fără ca eu să le arăt cum să lanseze YouTube/HBO sau să își conecteze dispozitivele smart.

Așa că dacă sunteți în căutarea celui mai bun smart TV, uitați-vă după LG OLED 48CX9 de Black Friday pentru că merită!

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

3 COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep