HomeFeaturedFocus5 lucruri definitorii pentru seria smart TV LG OLED C9

5 lucruri definitorii pentru seria smart TV LG OLED C9

Modelul LG OLED65C9PLA din seria smart TV premium OLED 2019.
Modelul LG OLED65C9PLA din seria smart TV premium OLED 2019.

În urmă cu câteva zile am vorbit mai pe larg despre smart TV-ul LG SM9800 NanoCell și vă spuneam că am avut ocazia să testez puțin și seria premium OLED de la LG, în speță modelul OLED65C9PLA. Mi-a lăsat o impresie deosebit de bună din mai multe motive.

Design minimalist

Sunt încă foarte multe persoane care vor să aibă în sufragerie un televizor impunător, care să iasă în evidență. Sunt alții care vor pur și simplu un display care se vede excelent și dacă se poate, să nu aibă niciun fel de ramă sau suport.

Eu mă aflu în cea de-a doua categorie și îmi place deosebit de mult să văd modele noi de televizoare (smart, căci nu se mai poate altfel) care au un display extrem de subțire ce în același timp pare lipsit de margini – îți dă senzația că imaginea plutește în aer.

Seria OLED C9 (mă refer la modelul de 65 de inci) este construită exact în această idee, cu margini extrem de subțiri și o grosime a ecranului de sub jumătate de centimetru. Partea mai voluminoasă, unde stă ”creierul” smart tv-ului are undeva la 5 cm și e bine ascunsă.

Ecranul lui  LG OLED65C9PLA are o grosime de sub jumătate de centimetru.
Ecranul lui LG OLED65C9PLA are o grosime de sub jumătate de centimetru.

Avantajul unui astfel de design minimalist este că stă foarte bine în orice cameră mobilată cu gust – și nu trebuie să vă fie teamă de montaj, aparatele din seria premium LG au asistență de montare, instalare și configurare gratuită.

Iar pentru cazurile în care nu vreți neapărat să vă uitați la o emisiune TV sau să faceți streaming, puteți transforma televizorul într-o imensă ramă foto, în care să fie afișate imagini deosebite din lume.

OLED cu negru perfect

Pentru cine nu știe încă, seria televizoare OLED a LG este seria premium, unde se regăsesc toate elementele de inovație aduse în 2019. OLED, adică Organic Light Emitting Diode are un avantaj major asupra tehnologiei LED sau LCD: este singura ce permite afișarea unui negru perfect. OLED generează roșu, verde, albastru și în cazul LG și alb, pe fiecare pixel, iar fiecare punct poate să treacă rapid de la starea de aprins la cea de stins, lucru transpus în final într-o calitate excelentă a culorilor și în final a imaginii afișate.

Panel-ul funcționează pe 10 biți, ceea ce înseamnă că poate genera de patru ori mai multe nuanțe decât unul pe 8 biți pe cei 163,9 cm în diagonală.

AI

Deja treaba asta cu AI-ul pare să fie un mesaj de marketing deja fumat. Toată lumea are AI, nu? În cazul LG, partea de AI are două valențe: prima este dată de optimizările aplicate în timp real pe imagini – iar aici trebuie să testați cu proprii ochi (vă recomand să mergeți într-un showroom și să vedeți cât de mari sunt diferențele între imaginile neoptimizate și cele optimizate). Optimizarea AI pe imagine funcționează și pe rezoluțiile 4K, toată partea de analiză și finisare a imaginii se face local, nimic nu e trimis către cloud – prin actualizări de software, descărcate periodic, algoritmul AI este îmbunătățit.

AI Picture optimizează în timp real imaginile afișate pe ecranul lui LG OLED65C9PLA.
AI Picture optimizează în timp real imaginile afișate pe ecranul lui LG OLED65C9PLA.

A doua chestie faină legată de AI are treabă cu sunetul: într-o manieră similară optimizării de imagine există optimizare pentru sunet. În plus, prin Magic Remote, se poate face o setare adecvată a sonorului, în așa fel încât experiența audio să fie maximă în camera în care este montat televizorul LG.

HDMI 2.1 și 4K HDR

LG este printre puținele companii care oferă suport HDR complet pe seria de televizoare premium, de la HDR, Dolby Vision, HDR10 Pro și până la Advanced HDR by Technicolor. Practic orice HDR ar fi folosit în materialul video, va putea fi detectat și aplicat automat.

 OLED65C9PLA are suport HDMI 2.1 și vine la pachet cu toate avantajele acestui nou standard.
OLED65C9PLA are suport HDMI 2.1 și vine la pachet cu toate avantajele acestui nou standard.

Vreau să fac o mențiune specială vizavi de standardul HDMI 2.1: seria premium LG OLED are suport HDMI 2.1, adică e pregătită să folosească cel mai recent standard de transmisiune digitală pentru partea de audio și video (cu rezoluții și mai mari de 4K nativ), și vine la pachet cu toate avantajele acestui nou conector (ALLM, VRR si eARC) tehnologii menite să transforme un TV într-un adevarat monitor PC pentru gaming.

Integrare Google Assistant și Alexa, suport interconectare IoT

AI ThinQ: optimizarea imaginilor și a sunetului se face în timp real cu funcțiile AI activate.

Nu în ultimul rând, și seria LG OLED C9 are implementat suportul ThinQ împreună cu Google Assistant și Alexa. Se materializează în posibilitatea de control vocal pentru televizor, selecția emisiunilor și a streaming-ului și chiar controlul dispozitivelor IoT legate prin standardul OCF dintr-un ecran principal, de pe televizor. Cu asta televizorul smart devine și mai deștept pentru că folosește puterea AI a Google și Amazon. A fi fost frumos să funcționeze și în limba română, pentru moment nu este cazul – dar nu cred că nu vă puteți descurca fără probleme în limba engleză.

Implementarea ThinQ și Google Assistant peste webOS în OLED65C9PLA este destul de bine realizată, toată interacțiunea făcându-se pe un layer suplimentar, afișat peste imaginea live.

Cam acestea ar fi în câteva cuvinte elementele pe care ar fi bine să le cunoașteți vizavi de seria OLED C9 din 2019. Sunt cele care mi-au atras atenția din noianul de noutăți și cred că sunt și cele ce evidențiază seria premium OLED LG 2019 în fața concurenței.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep